Marți, 14 ianuarie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la Concertul Extraordinar „MADRIGAL – DESPRE CULTURĂ”, la Aula Magna a Palatului Patriarhiei.
Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, deschide anul concertistic cu un eveniment dedicat celebrării culturii naționale și a creatorilor români. Concertul Extraordinar „MADRIGAL – DESPRE CULTURĂ” este structurat ca o călătorie prin creația românească a secolelor XVII – XX și prezintă publicului o colecție de lucrări reprezentative din patrimoniul cultural național.
Invitații speciali ai Corului Madrigal sunt actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni.
Biletele la concert sunt disponibile pe platforma Bilete.ro, la LINK.
Spectatorii sunt invitați la un spectacol sincretic, un periplu prin creația muzicală românească din secolele XVII – XX, punctat de unele dintre cele mai remarcabile eseuri ale gânditorilor și oamenilor de cultură români, interpretate de actorii Victoria Cociaș, Claudiu Istodor și Adrian Titieni.
Repertoriul Concertului Extraordinar „Despre Cultură” conține atât lucrări de muzică veche românească, cum sunt cele din „Codex Caioni” - seria culeasă de călugărul franciscan transilvan Ion Căianu și prelucrată de Constantin Rîpă - sau fragmente din celebrul „Florilegiu Bizantin” structurat de maestrul Marin Constantin, cât și lucrări moderne și de inspirație folclorică, semnate de Mihail Jora, Alexandru Pașcanu, Paul Constantinescu, Marin Constantin, Cornelia Tăutu sau Corneliu Cezar, precum și texte emblematice semnate de Titu Maiorescu, Emil Cioran și Zoe Dumitrescu-Bușulenga.
Conceptul evenimentului este semnat de Emil Pantelimon, design-ul de lumini este coordonat de Mircea Mitroi, iar regia de sunet de Gabriel Scîrlet. La pian interpretează Abel Corban.
Concertul Extraordinar „MADRIGAL – DESPRE CULTURĂ” este, de asemenea, primul eveniment al programului aniversar „Marin Constantin 100”. În 2025, Corul Madrigal sărbătorește 100 de ani de la nașterea fondatorului său, Marin Constantin (1925 – 2011), printr-o serie amplă de proiecte și evenimente culturale, care se vor desfășura pe tot parcursul anului.
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, București FM, Digi24, Europa FM, Euronews România, Itsy Bitsy, Leviathan, Munteanu recomandă, Prima TV, Prima News, Radio France Internationale România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio TRINITAS, spotmedia.ro, TVR1, TVR Cultural, Zile și Nopți
***
CORUL MADRIGAL
Înfiinţat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925 – 2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale și diplomaţiei culturale naţionale și internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către Renaștere, muzica preclasică și clasică, Romantism, muzica bizantină și creaţia contemporană românească și universală. Prezenţa scenică și componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, astfel încât performanţa sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
Distins cu numeroase premii internaționale, Corul Madrigal a fost prezent pe cele mai importante scene ale lumii, cu mii de concerte și spectacole. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
În anul 2023, la aniversarea a 60 de ani de existență, Madrigal a susținut al șaselea turneu în S.U.A., unde a cântat în Congresul american, precum și în mari săli de concerte și catedrale grandioase la New York, Washington D. C., Chicago și Seattle. Anul 2024 a adus o premieră mondială absolută - Corul Madrigal a fost în primul său turneu în Peru, unde a susținut concerte la Lima, Cusco și Aguas Calientes și a filmat un nou videoclip la Machu Picchu. În luna octombrie, Corul Madrigal a filmat un nou videoclip și a susținut un concert extraordinar la Panteonul de la Roma. Finalul de an 2024 a adus turneul de diplomație culturală „Punți peste Europa”, cu șapte concerte la Chișinău, Luxemburg și în Belgia.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de renumitul dirijor Ion Marin, ce reunește în prezent 2.251 de coruri și peste 72.000 de copii din România și diaspora.