Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, împreună cu actorul Marius Manole au susținut în această dimineață un recital în premieră absolută la răsăritul soarelui, pe malul mării, la Constanța.
În cadrul recitalului au fost prezentate compoziții corale românești semnate de Corneliu Cezar, Mihai Moldovan și Sabin Păutza.
Aproape 600 de persoane au participat astăzi, 14 august, la evenimentul inedit organizat de Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” pe faleza Cazinoului din Constanța. La ora 06:07 AM, publicul a întâmpinat răsăritul pe acordurile muzicii interpretate de Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu. Recitalul Corului Madrigal a inclus un moment recitativ al actorului Marius Manole. La orgă a interpretat Abel Corban.
Imaginea a fost întregită de prezența pe mare a unui vas al Gărzii de Coastă, care a salutat Corul Madrigal și publicul pe parcursul întregului recital. De asemenea, Garda de Coastă, reprezentată de Comisarul Șef Alexandru Oae, a oferit Corului Madrigal sifleea marinărească, în semn de respect față de organizarea Turneului Ave Maria, prilejuit de Ziua Marinei.
Evenimentele continuă astăzi pe Faleza Cazinoului constănțean cu o seară de folk, în cadrul Cantus Mundi Fest, unde copiii din corurile Cantus Mundi vor cânta împreună cu Ducu Bertzi, Mircea Baniciu și Emeric Imre, precum și pe 15 și 16 august, cu Spectacolul Extraordinar „Ave Maria”, realizat în co-producție cu Primăria Constanța.
***
Co-producător: Primăria Municipiului Constanța
Parteneri: Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, Statul Major al Forțelor Navale Române, Șantierul Naval Constanța S.A., Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea Maritimă din Constanța, Arhiepiscopia Tomisului
Parteneri instituționali: Senatul României, Institutul Cultural Român, Televiziunea română, Compania Națională Aeroporturi București, Carpatina, Opera Comică pentru Copii, Circul Metropolitan București, UNIMIR, ARCUB, USAMV Cluj-Napoca, Clubul Sportiv Rapid România, Centrul de Cultură Arcuș, Federația Română de Fotbal
Recomandat de Europa FM
Parteneri media: AGERPRES, Agenția de cArte, Bookhub, Ediția de dimineață, Gala Societății Civile, Leviathan.ro, Național TV, Munteanu, PlayU.ro, BUCUREȘTI FM, Radio France International România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Național FM, RADOR, Revista Psychologies, Revista Timpul, spotmedia.ro, TVR Cultural, Trinitas TV, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Radio Constanța, Mangalia News, Constănțeanul
Evenimentele „Ave Maria” 2023 se înscriu în programul aniversar „MADRIGAL 60”, care marchează 60 de ani de activitate neîntreruptă, excelență în muzică și diplomație prin cultură pentru Corul Madrigal.
Înființat în anul 1963 de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieții muzicale și diplomației culturale naționale și internaționale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă și costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaștere, muzica preclasică și clasică, romantism, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. Prezența scenică și componența ansamblului au fost în permanență rafinate, astfel încât performanța sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spațiu dedicat, care găzduiește evenimente culturale și expoziții temporare și permanente ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Național Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, inițiat de maestrul Ion Marin, care reunește în prezent peste 1.800 de coruri și peste 63.000 de copii din țară și diaspora.