Creative Night Talks, proiectul online inițiat de Revista Atelierul, ce constă dintr-o serie de conferinţe online recurente dedicate industriilor creative din România, continuă pe 21 ianuarie cu o ediție inspirată de cultura românească. De la ora 18:00, pe site, pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube al Revistei Atelierul se vor putea vedea două paneluri cu 8 speakeri care vor discuta interpretarea și reinterpretarea tradițiilor și surselor de inspirație și despre aplicațiile lor în arta și arhitectura contemporană, dar și în industriile creative.

Cum s-au adaptat creativii și antreprenorii culturali la schimbările din ultimul an
Conferinţele Creative Night Talks au avut ca punct de plecare comunitatea creativă coagulată în jurul Revistei Atelierul dar și cele ale altor profesioniști în domeniu și și-au propus să ofere un context atât pentru abordări inedite dar și pentru noi colaborări în cadrul industriilor creative. Cum aceste nișe au fost profund afectate de efectele pandemiei, conferinţele au deschis subiecte multidisciplinare şi transdisciplinare, ce au fost abordate de speakeri cu experienţă și au avut în centru modul în care fiecare antreprenor s-a adaptat la schimbările din ultimele luni și cum şi-a regândit afacerea creativă.
 
Pe parcursul celor 16 evenimente online, au povestit despre provocările lui 2020 și despre soluțiile găsite arhitecți, designeri de obiect, ilustratori, reprezentanți ai târgurilor de profil și ai studiourilor de creație. Invitații Creative Night Talks au dat sfaturi și au împărtășit din experiență într-un context ce a dat naștere unui ghid digital de bune practici, menit să ghideze antreprenorii în repoziționarea sau reinventarea business-urilor creative.

Tradiția și aplicațiile ei în arta contemporană
Gândită ca un jurnal vizual, ediția Creative Night Talks de pe 21 ianuarie, dedicată Culturii Naționale, este structurată în două paneluri în care cei 8 speakeri vor povesti despre aplicații ale surselor de inspirație tradiționale românești în arta și arhitectura contemporană, dar și despre exemple de bune practici din industriile creative.

Astfel, între 18:00 – 20:00, în prima parte a conferinței, dedicată artei și arhitecturii, cei interesați îi vor putea urmări pe Prof. univ. dr. Augustin Ioan, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, dr. Daniel Costache, manager al Muzeului Judeţean din Buzău, Sandra Ecobescu, membru fondator și preşedinte al Fundației Calea Victoriei, Daniel Loagăr și Andrei Cornea, fondatori ai Asociației Wood Be Nice și ai proiectului interdisciplinar NeoNlitic.

De la 20:00, trupa GRAIU (Alina Ciolcă - voce, Sergiu Popa - chitară electrică & slide, bass și Adrian Chepa - percuții, bass, drâmbă) vor reinterpreta organic și electric muzici tradiționale în graiuri din Bucovina, Maramureș, Bihor, Vlașca, Macedonia, Albania, Istria, 
 
Meglen, Pind, Tessalia, într-o fuziune conceptuală și sonoră cu muzica tradițională în graiul afro-american care îi stă la rădăcini blues-ului. 
Iar de la 21:00, despre proiecte de inspirație tradițională și aplicații în industrii creative împărtășesc Dana Georgescu, co-fondatoare a Ansamblului Moara de hârtie – Satul Meșteșugurilor din Comana, Alina Zară Prunean, inițiatoarea proiectului Mândra Chic, dezvoltată în cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti din Mândra, Țara Făgărașului, David Sandu, fondatorul Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage și artista Mădălina Pavăl, inițiatoarea proiectului Oamenii se fac dor.

Conferința Creative Night Talks este moderată de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, cofondatoare a Revistei Atelierul doctor în istoria artei și curator independent.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii. 
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Agerpres, Zile și Nopți, Spotmedia, Cațavencii, Iqads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Zeppelin, The Institute, Igloo, PRwave, Iqool, Modernism, MagMob, Bookblog, Munteanu, Design Events, Feeder, SMARK.
 
***
Creative Night Talks este un proiect semnat de Revista Atelierul
, ce își propune digitalizarea unei arhive colective a creativilor şi antreprenorilor culturali, demers realizat de o echipă capabilă să gestioneze și să implementeze un astfel de proiect pluridisciplinar. De peste 10 ani, experienţa internaţională şi naţională a Revistei Atelierul este recunoscută, proiectele sale implementate fiind desfăşurate în cadrul unor parteneriate cu importante instituţii şi artişti din domeniu. Revista Atelierul este din 2010 un promotor activ al industriilor creative naţionale şi internaţionale, cu un public de peste 9 milioane de vizitatori ai site-ului www.revista-atelierul.ro