În locul cutremurător care povestește despre istoria României în secolul al XX-lea - Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet - până la sfârșitul lunii august, din inițiativa Institutului Polonez din București, va putea fi vizitată expoziția despre familia Ulma din Markowa. Ea va fi deschisă pe 24 mai, printr-o întâlnire pe tema polonezilor și românilor declarați Drepți între Popoare.
Expoziția intitulată „Samaritenii din Markowa” relatează despre soarta tragică a familiei poloneze Wiktoria și Józef Ulma, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat evrei de la moarte. Pentru aceasta, împreună cu cei șase copii ai lor, au fost împușcați de ocupanții nemți. Atitudinea eroică a țăranilor din regiunea Subcarpatică din sudul Poloniei, pentru care Institutul Yad Vashem de la Ierusalim i-a onorat post-mortem cu titlul de Drepți între Popoare, a fost comemorată prin inaugurarea, în anul 2016, a Muzeului Polonezilor Care au Salvat Evrei în Timpul celui de-Al Doilea Război Mondial „Familia Ulma” din Markowa.
Invitatul vernisajului expoziției de la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, care va avea loc pe 24 mai 2017, la ora 11:00, va fi dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale, anterior fondator și primul director al muzeului din Markowa.
Memorialul de la Sighet, din regiunea Maramureș, lângă granița cu Ungaria, se află în clădirea unei foste închisori din epoca austro-ungară. Clădirea a fost martorul mut al tragicelor suferințe, și adesea al morților românilor în anii ‘50 ai secolului al XX-lea, când ajungeau aici deținuții politici victime ale represiunii comuniștilor.
Grație eforturilor fondatoarei Memorialului, renumita poetă și una dintre figurile emblematice ale revoluției din 1989, Ana Blandiana, ale soțului acesteia, regretatului Romulus Rusan, precum și ale colectivului Fundației Academia Civică, în anul 1993 acesta a devenit primul loc din lume dedicat memoriei victimelor comunismului. Memorialul vorbește și despre victimele altor regimuri totalitare, iar în fiecare an este vizitat de peste 100 de mii de persoane din întreaga lume.
- Memorialul nu lasă pe nimeni indiferent. Printre cei care au fost închiși aici s-au aflat mulți oameni care nu s-au lăsat înfrânți de totalitarismul comunist - explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care a pregătit versiunea românească a expoziției despre familia din Markowa, realizată de muzeul din localitatea Markowa și regiunea Subcarpatică. - De aceea era important pentru noi să prezentăm chiar în acest loc destinul familiei Ulma, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în pofida pedepsei cu moartea care amenința pentru salvarea evreilor pe teritoriile poloneze ocupate de nemți, nu a ezitat să își salveze vecinii evrei și a plătit pentru aceasta prețul suprem - adaugă ea.
Institutul Polonez din București, în colaborare cu Memorialul a organizat, de asemenea, o întâlnire pe tema polonezilor și românilor declarați Drepți între Popoare (titlu acordat, începând din 1963, de către Institutul Yad Vashem unui număr de peste 26 de mii de persoane, dintre care grupul cel mai numeros, de peste 6 mii, îl reprezintă polonezii), ca eveniment conex vernisajului expoziției. La manifestare vor participa, printre alții, Ambasadorul Republicii Polone în România, domnul Marcin Wilczek, reprezentanți ai autorităților locale, precum și elevi și studenți din Sighet.
În timpul întâlnirii, vicepreședintele Institutului Memoriei Naționale, dr. Mateusz Szpytma și prof. Liviu Țîrău, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor relata istoria a două familii – din Polonia și, respectiv, din România – care, pentru salvarea evreilor, au primit titlul de Drepți între Popoare: familia Ulma și familia Pop, din Maramureș, adică din regiunea în care se află Memorialul.
- Data vernisajului și a întâlnirii nu este întâmplătoare. Manifestările vor avea loc în preziua Zilei Eroilor, sărbătorită în România pe 25 mai. La Memorial sunt atunci comemorate victimele regimurilor totalitare, iar la ceremonii vor lua parte veterani ai mișcării de rezistență anticomuniste și foști deținuți, întemnițați de comuniști la Sighet și în alte locuri din România – subliniază directorul Agnieszka Skieterska.
Expoziția „Samaritenii din Markowa” va putea fi vizionată în perioada 24 mai-31 august 2017, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației (str. Corneliu Coposu nr. 4) în zilele de luni-duminică, între orele 9.30-18.30.
Programul evenimentelor:
11.00 – Vernisajul expoziției „Samaritenii din Markowa”
11.30 – Prelegerile pe tema polonezilor și românilor declarați Drepți între Popoare