EU Youth Cinema: Anul acesta, Green Deal trimite filme austriece în jurul lumii
Sub egida Săptămânii Verzi Europene, care are loc în perioada 3 - 11 iunie 2023, pasionații de film se pot bucura de producții remarcabile realizate și coproduse în Austria. Acestea pot fi vizionate gratuit de către toate școlile înregistrate în program atât la cinematografele partenere, cât și la clasă, prin intermediul platformei www.euyc.green. Dintre toate aceste filme, o parte vor fi disponibile gratuit și pentru restul spectatorilor din întreaga lume, pe durata Săptămânii Verzi Europene.
Proiectul finanțat de UE, EU Youth Cinema: Green Deal, se angajează încă o dată să promoveze o Europă durabilă, prezentând obiectivele relevante ale Acordului Verde European într-un context cinematografic. Nu este o coincidență faptul că noua temă GREEN FILMS @AUSTRIA este lansată în timpul Săptămânii Verzi Europene - acest eveniment anual fiind o oportunitate excelentă de a prezenta evoluțiile actuale ale politicilor de mediu ale UE. Mai mult, la sugestia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anul 2023 a fost declarat Anul European al Competențelor.
„Anul European al Competențelor își propune în mod explicit promovarea inovației și a competitivității, oferind un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții și consolidând societatea în calea transformării verzi și digitale. Cu sprijinul EU Green Deal pot fi create până la un milion de locuri de muncă suplimentare în Uniunea Europeană până în 2030. Tinerii reprezintă o preocupare principală în programele de educație durabilă”, declară Leonore Gewessler, Ministrul al Protecției Mediului care împreună cu ministerul său oferă un sprijin semnificativ proiectului EU Youth Cinema: Green Deal pentru a doua oară.
GREEN FILMS @AUSTRIA
În cadrul ediției din acest an, GREEN FILMS @AUSTRIA, au fost selectate opt filme excepționale: AUSTRIA2AUSTRALIA (regizat de Andreas Buciuman, Dominik Bochis), EATING DIFFERENTLY – THE EXPERIMENT (regizat de Andrea Ernst, Kurt Langbein), GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD (regizat de Vanessa Böttcher), MATTER OUT OF PLACE (regizat de Nikolaus Geyrhalter) , THE GREEN LIE (regizat de Werner Boote), SAVE THE VILLAGE (regizat de Teresa Distelberger), WELCOME TO SODOM (regizat de Christian Krönes, Florian Weigensamer) și WOOD – THE GAME-CHANGER UNDERCOVER (regizat de Monica Lãzurean-Gorgan, Michaela Kirst și Ebba Sinzinger). Aceste producții vor fi însoțite de discuții captivante cu invitați inspiraționali și materiale didactice de înaltă calitate destinate profesorilor.
„Prin intermediul unor filme remarcabile din Austria, tinerii din cinci țări vor avea ocazia să afle mai multe despre provocările ecologice și să fie sensibilizați cu privire la problema schimbărilor climatice, respectiv protecției mediului”, declară directorii executivi ai asociației media VAM, Veit Heiduschka și Michael Kavouras, care au contribuit la punerea în valoare a producțiilor austriece prin intermediul asociației lor dedicate pentru promovarea media audiovizuală.
Regizorul Christian Krönes (WELCOME TO SODOM) rezumă mesajul central al proiectului EUYC: „Sper într-o schimbare de mentalitate, în special în rândul tinerilor, care își asumă responsabilitatea față de mediu și resurse într-un mod mai serios decât generațiile anterioare”.
Împreună facem Europa mai verde
Două filme austriece din programul actual al EUYC, GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD? și ANDERS ESSEN - THE EXPERIMENT, vor fi de asemenea disponibile gratuit pentru oricine interesat din întreaga lume, în perioada 3-11 iunie. Tot în această perioadă, filmele, cu subtitrări în română, germană, engleză, slovenă, croată și macedoneană, pot fi accesate direct, fără a fi nevoie de vreo înregistrare în prealabil, prin intermediul platformei de streaming www.euyc.green. În cadrul campaniei de marketing, echipa proiectului a produs și 10.000 de carduri care pot fi plantate pentru a crește flori prietenoase cu albinele, acestea urmând a fi distribuite claselor școlare care participă, pentru a face Europa cu adevărat mai verde și mai sustenabilă.
Un format de succes
Proiectul EU Youth Cinema: Green Deal s-a dovedit a fi un mare succes. În prezent, aproximativ 60.000 de elevi, 950 de profesori și peste 250 de școli din aproximativ 150 de orașe și localități din România, Austria, Croația, Macedonia de Nord și Slovenia participă la program.
Datorită sprijinului partenerilor, întregul program este oferit acestora în mod gratuit. Începând cu această ediție, Vienna Insurance Group (VIG), grupul de asigurări de top din Europa Centrală și de Est, se alătură proiectului. „Schimbările climatice sunt acum înrădăcinate în mintea noastră prin imagini foarte reale și ne afectează pe fiecare dintre noi, indiferent de regiunea în care ne-am afla. De aceea, European Green Deal al Comisiei Europene ne privește pe toți - fie tineri sau bătrâni. Pentru Vienna Insurance Group, liderul grupului de asigurări din Europa Centrală și de Est, sustenabilitatea a fost o parte integrantă a strategiei noastre de mulți ani. Pentru compania noastră, asumarea responsabilității sociale este o preocupare deosebit de importantă, motiv pentru care susținem proiectul EU Youth Cinema: Green Deal, care aduce o contribuție importantă la înțelegerea strategiei UE privind schimbările climatice și crește gradul de conștientizare a schimbărilor climatice în rândul generației mai tinere”, subliniază Elisabeth Stadler, CEO Vienna Insurance Group.
Seria GREEN FILMS @AUSTRIA va fi disponibilă pentru streaming pe platforma proprie, www.euyc.green, precum și în cinematografele Cineplexx din 21 de orașe europene. „Este firesc pentru noi să susținem astfel de inițiative și să aducem o contribuție la răspândirea culturii europene de film către generațiile mai tinere. În acest context, seria actuală GREEN FILMS @AUSTRIA reprezintă o selecție foarte atractivă, provocatoare intelectual, ce sprijină producțiile autohtone care merită să fie văzute și în afara Austriei”, declară Christof Papousek, CFO și co-partener al Cineplexx International, partener exclusiv de cinematografie în toate cele cinci țări.
În România, filmele din program vor fi disponibile pentru școli prin platforma de streaming www.euyc.green, începând cu 3 iunie 2023. Mai mult, în toamna acestui an, școlile vor putea viziona producțiile în cinematografe.
Cine se află în spatele proiectului Cinema Verde
EU Youth Cinema: Green Deal, inițiat de Asociația Festivalului de Film LET'S CEE, este implementat cu ajutorul coordonatorilor naționali EPEKA (Slovenia) și Go Green (Macedonia de Nord), iar eforturile de relații publice sunt gestionate la nivel internațional de Chapter 4. Acest proiect orientat către viitor beneficiază și de sprijinul altor parteneri puternici din domeniul distribuției de film și educației audiențelor, precum centrele regionale EUROPE DIRECT și Institutul de Film Austriac (ÖFI), care a fost recent selectat ca partener de cooperare pentru evenimentele viitoare, cu accent pe filmările și producțiile verzi.
GREEN FILMS @AUSTRIA va fi disponibilă între 3 iunie 2023 și 29 februarie 2024. Pentru a beneficia de oferta gratuită de cinematografie și streaming, clasele și școlile interesate trebuie să fie înregistrate de către personalul didactic la adresa www.youth-cinema.eu/ro
EATING DIFFERENTLY – THE EXPERIMENT Regizori: Andrea Ernst, Kurt Langbein Gen: Documentar Țara și anul producției: Austria, 2020 Modul în care ne hrănim dăunează mediului înconjurător. Dar cât de mare este amprenta de carbon sau cât de adevărat este faptul că animalele se hrănesc, de fapt, de pe câmpurile fermierilor care cultivă soia în Brazilia? Pentru realizarea filmului EATING DIFFERENTLY – THE EXPERIMENT, a fost plantat pentru prima dată un câmp întreg cu exact aceleași cereale, legume, fructe, semințe oleaginoase și ierburi care ajung pe fiecare dintre farfuriile noastre. Două treimi dintre acestea provin din străinătate. În total, consumăm de două ori mai mult decât ne-am permite: dacă toată lumea ar mânca în acest fel, am avea nevoie de o a doua planetă. Se poate face ceva în acest sens? Trei familii îndrăznesc să încerce să descopere acest lucru pe cont propriu. |
AUSTRIA 2 AUSTRALIA Regizori: Andreas Buciuman, Dominik Bochis Gen: Documentar Țara și anul producției: Austria, 2020 Doi cicliști amatori din Austria, Andreas și Dominik, au un plan îndrăzneț: vor să călătorească cu bicicletele din Austria până în Australia pentru a explora lumea - și nebunia este că reușesc să facă asta! Își schimbă viața de zi cu zi pentru a se adapta unei existențe nomade, renunțând la locurile de muncă, prieteni și familii pentru un an plin de aventuri. Cu excepția traversării mării, ei intenționează să parcurgă 18.000 km prin nouăsprezece țări exclusiv cu bicicleta. Și sunt extrem de motivați. Dar oare această motivație va fi suficientă pentru a-i ajuta să treacă peste toate obstacolele și greutățile? |
GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD? Regizor: Vanessa Böttcher Gen: Documentar Țara și anul producției: AT, DE, IT, ES, CZ, PL, FR, 2022 Dezamăgită de impasul politic privind criza climatică, Südwind pornește în vara anului 2021 într-o călătorie prin Europa, din Polonia până în Portugalia, împreună cu activista Sarah din Graz și o echipă de filmări din Viena, în cadrul proiectului climatic "1Planet4All". Vor întâlni tineri care luptă împotriva crizei climatice și vor discuta soluții cu ei. Rezultatul este un documentar impresionant despre consecințele dramatice ale crizei climatice în Europa, cu imagini spectaculoase, interviuri interesante și inițiative promițătoare. Un film documentar între criză și speranță. |
MATTER OUT OF PLACE Regizor: Nikolaus Geyrhalter Gen: Documentar Țara și anul producției: Austria, 2022 Deșeurile în diferite forme și dimensiuni nu pot fi găsite doar în mări și pe țărmuri, ci aproape peste tot: în Arctica, în junglă, pe vârfurile munților și în adâncurile deșerturilor. Uneori sunt mașini vechi complet distruse, televizoare vechi sau pur și simplu deșeuri de construcții, dar cel mai adesea sunt doar particule descompuse de microplastic - omenirea și-a distribuit cu generozitate cartea de vizită. Nikolaus Geyrhalter urmărește gunoaiele de pe întreaga planetă, arătând lupta nesfârșită a omenirii pentru a face față acestei cantități uriașe de deșeuri. |
SAVE THE VILLAGE Regizor: Teresa Distelberger Gen: Documentar Țara și anul producției: Austria, 2020 Satul și mediul rural sunt o sursă de fericire. Așa ne sugerează imaginația noastră - o piață centrală vioaie, un magazin alimentar, o tavernă și, în jur, priveliști cu câmpii și ferme. Dar exodul rural pune satul la încercare: tinerii pleacă, afacerile sunt forțate să închidă, iar magazinele rămân goale. Cum putem păstra elementele care definesc un sat? Filmul prezintă perspective și posibilități noi și ne arată oameni care, prin ideile lor, contribuie la o dezvoltare care să asigure supraviețuirea satului. |
THE GREEN LIE Regizor: Werner Boote Gen: Documentar Țara și anul producției: Austria, 2018
În anul 2015, o mare parte din pădurea tropicală din Indonezia a fost distrusă într-un incendiu devastator. Acesta a reprezentat cel mai grav dezastru ecologic din istoria țării. Este un secret știut faptul că incendiile au fost provocate sau accelerate intenționat, cu scopul de a crea suprafețe mari de teren agricol pentru exploatarea uleiului de palmier. Cel mai ieftin și cel mai utilizat tip de grăsime din lume se regăsește în aproape fiecare mâncare gata preparată și este o materie primă extrem de profitabilă. Urmărind urmele acestui scandal, Werner Boote își începe călătoria în jurul lumii în căutarea adevărului din spatele termenului „sustenabilitate”.
|
WELCOME TO SODOM Regizori: Christian Krönes, Florian Weigensamer Gen: Documentar Țara și anul producției: Austria, 2018
Filmul oferă privitorilor o perspectivă din culisele celui mai mare depozit de deșeuri din Europa, situat în mijlocul Africii, și prezintă povestea celor afectați de revoluția digitală. Accentul nu se pune pe mecanismele comerțului ilegal cu deșeuri electronice, ci pe condițiile de trai și soarta oamenilor care se află la limita de jos a lanțului de valori global. Depozitul de gunoi din Agbogbloshie va fi, cel mai probabil, ultima destinație pentru tablete, smartphone-uri și computerele pe care le vom cumpăra în viitor! |
WOOD – GAME-CHANGER UNDERCOVER Regizori: Monica Lãzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger Gen: Documentar Țara și anul producției: AT/DE/RO, 2020 Tăierea ilegală a pădurilor este o afacere globală în valoare de miliarde de dolari. Alexander von Bismarck, descendent al Cancelarului de Fier și șeful Agenției de Investigații pentru Mediu din Washington, urmărește cu succes manevrele mafiei lemnului la nivel mondial - cu părul vopsit și echipamente audiovizuale ascunse. Cu toate acestea, preocuparea sa principală nu este dezvăluirea condițiilor scandaloase, ci schimbarea conștiinței politicii și societății civile, cu un nou cod de conduită pentru economia globală, dar și pentru consumatori. Un thriller ecologic deosebit. |