Asociatiile ARCEN, Bucurestiul meu drag, Make a Point si Zeppelin sustin candidatura Bucurestiului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in anul 2021 si pornesc pentru prima oara intr-o explorare comuna, la care te invitam si pe tine!
Facem impreuna exercitiul redescoperirii la pas al orasului cu care suntem obisnuiti, dar care ne ascunde nebanuite surprize.
Pentru ca Bucurestiul nu este un oras care se dezvaluie la prima vedere, ci invita la
explorare, iti propunem sa ni te alaturi intre 15 iunie si 15 iulie, pentru a redescoperi orasul prin lupa cotidianului. Daca treci de invelisul sau gri, dincolo de cladirile gri si colosii de beton, vei vedea orasul complex, cu personalitate, istorie si povesti, frumosul Bucuresti. Hai sa devenim turisti in propriul nostru oras si sa descoperim, sa redescoperim si sa lasam Bucurestiul sa ne surprinda!
Ai de ales intre urmatoarele trasee:
Make a Point: Trasee de redescoperire a Pantelimonului
Duminica, 21, 28 iunie si 5, 12 iulie | orele 10:00
Punct de plecare: Hanul Gabroveni
„Nu va suparati, unde e Mega Mall-ul? La Electroaparataj, langa Mc.” Bucurestiul se schimba si nu neaparat dinspre centru. Periferia, spatiul de „dupa blocurile gri”, a cunoscut o transformare radicala in ultimii 20 de ani. Fabrici si uzine socialiste au lasat loc spatiilor de consum, dormitoarele muncitorilor au devenit mai pestrite ca niciodata, hip hop-ul si-a pierdut subiectul.
Duminica, 21 iunie 2015 | orele 10:00 – 12:30
Duminica, 12 iulie 2015 | orele 10:00 – 12:30
Primul traseu de redescoperire a Pantelimonului.
Punct de plecare: Hanul Gabroveni. Plecand din apropierea pietei Unirii, vom intra in cartier prin statia de metrou Inginer Costin Georgian. Hai sa vedem ce s-a intamplat cu principalele obiective industriale ale cartierului: uzinele Faur, Republica, Granitul, Electroaparataj si sa vorbim despre dinamica acestor spatii. Ne vom aseza si vom povesti pe locul fostelor cai ferate ce serveau transportului de marfa si de navetisti. Ulterior vom privi cartierul-dormitor de pe platforma Turnului de Arta (turnul de apa al Postavariei Romane), trasand in continuare itinerariul. Ne vom opri scurt in fata unuia dintre putinele monumente realist-socialiste inca in picioare — statuia 1907, aflata acum in Parcul Florilor.
Pentru noi este un spatiu de tranzit spre Biserica Marcuta, una dintre cele mai vechi din Bucuresti, inghitita de cartier si aura sa. Trecand prin cimitirul vecin bisericii, vom ajunge la Balta Dobroiesti, punctul extrem al cartierului si casa pentru un intreg ecosistem. Vom urca valea spre cartier, vom traversa artera principala, si, trecand prin Parcul Morarilor, vom inchide cercul la statia Costin Georgian.
Duminica, 28 iunie 2015 | orele 10:00 – 12:30
Duminica, 5 iulie 2015 | orele 10:00 – 12:30
Al doilea traseu de redescoperire a Pantelimonului.
Punct de plecare: Hanul Gabroveni. Ne intalnim la Hanul Gabroveni, dar ajungem in Pantelimon pe la statia de metrou Inginer Costin Georgian. Pentru a intelege mai bine dimensiunea de cartier-dormitor inconjurat de industrie, vom vizita imprejurimile fostei Fabrici de Sticla, cat si putin cunoscuta jungla urbana din Parcul Sticlariei. Traseul va ocoli pe cat posibil strazile principale, astfel incat eclectismul vietii din spatele blocurilor va iesi in evidenta. Urmatorul popas va fi la fostul targ de vechituri de pe malul Baltii Dobroiesti. Vom face o scurta oprire la statuia 1907, mutata in Parcul Florilor, pentru a intra mai profund in istoria socialista. Binecunoscuta Piata Delfinului – sau „circul foamei” – va fi un punct de oprire dedicat evolutiei arhitecturale a mall-urilor in Bucuresti. Un penultim loc de popas va fi peninsula de pe lacul Fundeni, un spatiu rezidential inedit, iar turul se va incheia cu o panorama a cartierului privit de la inaltime, de pe Turnul de Arta. In cele din urma vom lasa cartierul in spate la statia de metrou Inginer Costin Georgian.
Despre celelalte trasee gasiti mai mutle detalii pe: