Ediția cu numărul opt a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai, la București. Având ca temă SCHIMBAREA*CHANGE, RDW 2020 propune un exercițiu de regândire și redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.
 
Tema festivalului va fi explorată printr-o expoziție dedicată, CHANGE - design exhibition for a shifting world, găzduită de Muzeul Naţional de Artă al României din București. Prin această asociere, RDW și MNAR pun bazele unui parteneriat strategic prin care își propun să promoveze colaborarea dintre instituţiile muzeale şi industriile creative. Totodată, pentru a întări această asociere și pentru a aduce o nouă perspectivă asupra modalităţilor de valorizare a patrimoniului muzeal prin design contemporan, cele două organizații lansează concursul de idei MNAR Inspiră. Concursul constă în crearea unor proiecte de design de produs care reinterpretează elemente ale operelor de artă din patrimoniul MNAR, care vor fi expuse ulterior în cadrul RDW 2020. Detalii suplimentare se găsesc aici.
 
Expoziția CHANGE propune un traseu structurat pe patru mari subteme: Experiment - design experimental și conceptual, Natural Resources - proiecte care explorează relația dintre materiile prime primordiale, armonia senzorială și metode de prelucrare arhaice și sustenabile, Redesign Crafts - integrarea meșteșugurilor tradiționale în procesele de design contemporan și Placemaking - o colecție de proiecte de arhitectură, urbanism participativ și arhitectură de interior, care vorbesc despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi, dar va aborda și teme transversale, precum sustenabilitatea și reciclarea.
 
Expoziția CHANGE este curatoriată de echipa RDW în acord cu tema aleasă, arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim Architects, iar conceptul grafic de Radu Manelici.
 
Romanian Design Week 2020 își propune să realizeze o radiografie cât mai cuprinzătoare a proiectelor din sfera designului și industriilor creative locale, dar și internaționale, care respectă tema festivalului de anul acesta.
 
Astfel, în parteneriat cu British Council, RDW propune o serie de evenimente sub titulatura UK Focus: o expoziție capsulă - UK Focus - Circular Cultures, o serie de conferințe și workshopuri care investigheză sustenabilitatea în design, conceptul de „circular cultures”, dar și căi inovatoare de a construi un viitor sustenabil, și organizarea unei vizite de lucru pentru organizații din Marea Britanie în București și în zona Transilvaniei, în cadrul programului British Council Crafting Futures, cu obiectivul de a susține viitorul meșteșugului la nivel global. UK Focus include și o serie de proiecții de filme din sfera designului în cadrul noului format al RDW dedicat specialiștilor, Professionals.
 
Expoziția capsulă UK Focus - Circular Cultures, găzduită de asemenea de MNAR, exemplifică obiectivele programului european de design sustenabil și economii creative cu același nume, semnat de British Council. Programul urmărește să promoveze și să ofere o voce conceptului de sustenabilitate, dar și crearea unei rețele în Uniunea Europeană care să genereze dialog despre design și circularitate.
 
Vizita de lucru organizată în cadrul programului British Council Crafting Futures cu ocazia Romanian Design Week va crea contextul favorabil în care o serie de actori relevanți din Marea Britanie care activează în sfera meștesugurilor tradiționale vor relaționa cu organizații și meșteșugari locali. Scopul acțiunii este dezvoltarea de proiecte comune România-Marea Britanie care să exploreze modalitățile prin care meșteșugurile tradiționale pot fi integrate în practici inovatoare pentru un viitor sustenabil. Mai multe detalii despre proiect aici.
 
British Council urmărește promovarea soluțiilor sustenabile în toate ariile sale de activitate, propunându-și o prezență cât mai verde în cadrul RDW 2020.
 
Evenimentele și expozițiile cuprinse în programul Romanian Design Week 2020 sunt integrate într-o serie de noi categorii, precum: Professionals - bringing together the industries that build Romania, care adună la un loc evenimentele dedicate profesioniștilor în design, arhitectură sau modă, dar și proiecții de filme de specialitate și Noaptea Studiourilor de Arhitectură; Young Showcase - rising fashion stars of DIPLOMA 2019, expoziții capsulă care prezintă lucrări ale tinerilor designeri vestimentari; Design Flags - International design exhibitions, expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale; Kids Love Design - exhibitions. workshops. toys. for kids; un Design Market - design to sell și Design Go! - The network of design places in Bucharest, care va îngloba toate evenimentele conexe din București asociate festivalului.  
 
Spațiile unde se vor desfășura toate evenimentele din programul Romanian Design Week 2020 vor fi anunțate în curând.
 
***
Parteneri RDW 2020
Un proiect: The Institute
 
Prezentat de: UniCredit Bank
Partener strategic: Muzeul Național de Artă al României
 
Parteneri media strategici: Rock FM, Radio Romania Cultural
Parteneri media: Arhitext, Designist.ro, feeder.ro, Glamour, Igloo, IQads.ro, Modernism.ro, Molecule F, V Fair, Zeppelin, Zile și Nopți.
 
Design expoziție: Attila Kim Architects
Design grafic: Radu Manelici (Faber Studio)
 
Concept comunicare: Gavrilă & Asociații
Partener de monitorizare: mediaTRUST România
 
Un proiect al The Institute, Romanian Design Week s-a impus în cele șapte ediții de până acum ca fiind cel mai important festival multidisciplinar din România - o radiografie a stadiului actual de dezvoltare a designului și a industriilor creative: arhitectură, urbanism, design de interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar, design de obiect sau a altor inițiative sau proiecte care folosesc creativitatea ca principală resursă de dezvoltare. În fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul.
 
Începând cu ediția din 2020, RDW propune o nouă arhitectură de festival și va aborda anual o temă diferită în jurul căreia se va contura întregul eveniment.