Deschiderea oficiala a expozitiei va avea loc pe 14 octombrie la ora 14:00 in Piata Universitatii, in prezenta doamnei Irina Cajal-Marin, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii al Romaniei, a reprezentantilor REMS precum si ai Primariei Municipiului Bucuresti cat si a ambasadorilor statelor Retelei in Romania: Excelenta Sa Werner Hans Lauk, ambasadorul Republicii Federale Germania; Excelenta Sa Botond Zákonyi, ambasadorul Ungariei in Romania; Excelenta Sa Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone in Romania si Excelenta Sa Ján Gabor, ambasadorul Republicii Slovace.
Expozitia prezentata pana acum la Berlin, Bruxelles, Varsovia, Budapesta si Viena prezinta diferitele moduri de restrictionare a libertatilor civice in tarile din fostul bloc comunist si lupta pentru redobandirea acestora. Un loc aparte in cadrul expozitiei a fost dedicat lucrurilor care unesc si dezbina memoria societatilor blocului estic cu privire la evenimentele care au precedat caderea comunismului in Europa.
Ideea acestei expozitii s-a nascut din convingerea ca, reflectia asupra transformarilor care au avut loc in anul 1989 in diferite tari se desavarseste si devine mai adanca, atunci cand se percepe contextul european al acestor evenimente in totalitatea lui. Scopul nostru este sa amintim in primul rand procesele, care au dus in cele din urma la caderea comunismului in aceasta parte a Europei – explica prof. Jan Rydel, presedintele Comitetului de Conducere a Retelei Europene Memorie si Solidaritate.
Continutul expozitiei este prezentat sub forma unei povesti despre diferitele fete ale libertatii. Diferitele parti ale expozitiei au fost dedicate printre altele libertatii cuvantului si a exprimarii, libertatii religiei si a credintei sau libertatii economice.
Forma geometrica a blocurilor permite delimitarea unei zone in spatiul public de intalnire cu istoria. Fotografiile de arhiva si textele au fost plasate pe niste cuburi luminate, ceea ce permite vizitarea expozitiei si dupa lasarea serii – subliniaza Mirosław Nizio, autorul conceptului arhitectonic.
Expozitia va fi prezentata la Bucuresti pana pe 31 octombrie, cand va pleca mai departe in calatoria ei prin Europa. Impreuna cu turneul expozitiei va fi pusa in functiune si versiunea ei virtuala, accesibila pentru utilizatorii internetului la adresa: http://1989.enrs.eu/exhibition.
Freedom Express este o campanie sociala si educationala internationala realizata la initiativa Retelei Europene Memorie si Solidaritate incepand cu anul 2014. Prima parte a cuprins o vizita de studiu a tinerilor artisti, ziaristi si istorici, care au parcurs anul trecut in septembrie o calatorie plecand din Gdańsk, prin Varsovia, Budapesta si Sopron, Timisoara, Bratislava, Praga pana la Berlin. Programul intalnirilor, al atelierelor si al activitatilor artistice realizate pe parcursul vizitei a luat fiinta datorita colaborarii dintre peste zece institutii, care se ocupa de istoria secolului XX.
Persoana de contact pentru mass-media:
Joanna Orłoś,
Public Relations and Media Consultant, Reteaua Europeana Memorie si Solidaritate
e-mail: joanna.orlos@enrs.eu, tel: +48 22 891 25 00, +48 512 30 77 91