O expozitie emotionanta cu lucrari realizate de copii cu cerinte educationale speciale care au participat la atelierele de art – terapie, sustinute de Asociatia Entuziart la scoala Profesionala Speciala „Sf. Nicolae” din Bucuresti, prin intermediul art terapeutului si psihoterapeutului Oana Dorneanu se deschide pe 12 noiembrie, de la ora 15:00, la Hotel Caro-Fabrica. Lucrarile vor putea fi admirate cu acces complet gratuit in perioada 12 - 14 noiembrie, in intervalul 10.00 – 18.00.

 

Evenimentul aduce in lumina talente artistice unice ale copiilor cu tulburari din spectrul autist si diferite dizabilitati si e o ocazie pentru publicul larg de a se familiariza cu conceptul de art-terapie si modul in care ea poate fi aplicata. Astfel, societatea poate contribui la cresterea stimei de sine a copiilor prin expunerea si incurajarea lucrarilor lor, asigurandu-le accesul lor in mediul cultural. Cei mai multi dintre acesti copii cu nevoi speciale traiesc, in prezent, cu depresie, anxietate, ADHD, tulburari de dezvoltare sau tulburari de comportament.

 

Galeria va crea un cadru larg si atractiv in care, pe langa lucrarile copiilor si experimentarea unor perspective unice asupra lumii prin intermediul operei lor, vizitatorii sunt invitati sa experimenteze si alte metode inedite de terapie prin arta cu un moment muzical care va acompania live vizionarea expozitiei, asigurat de Perfect Duo, un atelier de experimentare a picturii, precum si un atelier de miscare. Atelierele vor fi facilitate de art terapeutii Asociatiei Entuziart impreuna cu studentii de la Universitatea Bucuresti.

 

Pe 31 octombrie, la Centrul National al Dansului din Bucuresti a avut loc si spectacolul performativ, experiential, alaturi de beneficiarii celei de-a doua laturi a proiectului - persoanele afectate de Boala Parkinson si apartinatorii lor “Performing ParkinsOn Dance”, menit sa atraga atentia publicului asupra afectiunii, nevoilor dar si potentialului dansului in ameliorarea simptomelor acestei particularitati neurologica. Pe durata derularii „Practici expresiv-creative pentru neurodiversitate”, acestia au putut participa la ateliere de dans contemporan, sustinute de coregrafa Irina Marinescu, si de tango, alaturi de dans terapeutul Loredana Larionescu si de profesorul de tango Paolo Profeti.

 

Expozitia face parte din Proiectul „Practici expresiv-creative pentru neurodiversitate”, co-finantat de Primaria Municipiului Bucuresti prin ARCUB in cadrul Programului Bucuresti acasa 2023. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar poziţia oficiala a Primariei Municipiului Bucuresti sau ARCUB.

 

***

 

Parteneri: Centrul National al Dansului Bucuresti, Clinica Neuristica, Asociatia ”Mai puternici decat boala Parkinson”, Scoala Speciala Sf. Nicolae, Centrul scolar de Educatie Incluziva nr. 1, Universitatea Bucuresti

 

Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, Spotmedia, Presshub, LIFE.ro, Ziarul Metropolis, Revista Golan, Bookhub, Semne Bune, B365.ro, Iscoada, Romania Journal, Nine O’Clock, stiridinromania.ro, Happ.ro, Kudika, Garbo, Iqool, Munteanu, Contemporary Establishment, cult-ura.ro.