Festivalul Internațional de Swing Dance LindyBug 2019, cea mai importantă manifestare dedicată dansului și muzicii swing, va avea loc între 25-27 octombrie, în București.
 
Aflat la cea de-a doua ediție, LindyBug își propune să devină o platformă de dezvoltare a comunității locale de dansatori și a muzicienilor români pasionați de swing, dar și un loc de explorare alături de profesori renumiți și posibilitatea de a concura cot la cot cu membrii comunității internaționale de swing. Astfel, festivalul cuprinde două părți, una de cursuri (workshops), pe timp de zi, dedicată participanților, și alta de petreceri și socializare, deschisă tuturor celor care apreciază muzica live și spectacolele de dans.
 
La nivel mondial, Lindy-Hop, stilul de dans pe care îl dansăm și îl promovăm noi, este cunoscut de foarte mult timp. În plus, există și o multitudine de evenimente dedicate acestui tip de dans și contextului său cultural, care au devenit tradiție în foarte multe țări. În România, Lindy-Hop a devenit cunoscut și apreciat de publicul local și de amatori ai genului muzical destul de recent. Însă, chiar și așa, interesul pentru acest dans crește foarte repede. Cele mai mari comunități de Lindy-Hop sunt în București și Brașov, a declarat Cristina Ciobanu, coordonatorul festivalului. De aceea, prin LindyBug, încercăm să dăm posibilitatea comunității locale să ia parte la un eveniment de calitatea și amploarea celor din afară, chiar la ei acasă. Mai mult decât atât, ne dorim să conectăm artiștii între ei pentru a încuraja dezvoltarea scenei din România, a mai completat Cristina Ciobanu.
 
Profesorii invitați la cursurile ediției din acest an sunt recunoscuți pe plan internațional mulțumită calităților lor artistice. Elle Brenecki & Peter Kepo Kepič (Australia și Cehia) încurajează creativitatea și spontaneitatea în dans și cred că Lindy-Hop-ul reprezintă o conversație între cei care dansează și muzică. Alexia Legoueix & Sep Vermeersch (Franța și Belgia) s-au format ca dansatori de swing în medii diferite, însă ceea ce i-a adus împreună este pasiunea lor pentru jazz și muzică. Maja Hellsten & Nils Nygårdh (Suedia) s-au format ca dansatori în cadrul școlii de dans din Stockholm, care organizează și binecunoscuta tabără de dans Herrang Dance School, și sunt apreciați pentru tehnica de dans, dar și energia pe care o radiază. În plus, pentru cei interesați să afle mai multe, serile vor debuta cu diverse cursuri introductive din partea Bilge Sagnak & Uğur Altun (Turcia), Noa & Itay (Israel) și Adela Cremene & Bogdan Micu (România).
 
În timpul festivalului, muzica va fi asigurată de trupa belgiană The Morning Call Jazz band și trupa românească de swing 5AM Jazz Band, dar și de DJ-ii talentați Bogdan Kovachev, din Bulgaria, și Steve Weigel, din România.
 
De asemenea, festivalul include o serie de spectacole prezentată de invitații străini și organizatorii evenimentului, programate vineri și sâmbătă seară, dar și o competiție deschisă tuturor celor care se simt confortabil să danseze, desfășurată sâmbătă seară. 
 
LindyBug 2019 se va desfăşura la Copper’s Pub, în zona Piața Universității, vineri și duminică seara, la Vertigo Dance School, în Pipera, sâmbătă seara, și sălile Costin Bucura și Deco Dance, din zona Piața Unirii. 
 
 
***
Despre LindyBug
Dedicat promovării familiei de dansuri swing și a contextului cultural în care a evoluat dansul, Festivalul Internațional de Swing Dance LindyBug este un festival fondat în 2018 de asociația Swing Steps Bucharest. Evenimentul își dorește să devină cea mai complexă manifestare de acest tip pe plan local, dar și o rampă de lansare pentru artiștii locali.