Fête de la musique - Ziua Mondială a Muzicii, una dintre cele mai mari manifestări culturale franceze este o sărbătoare populară marcată în fiecare an în data de 21 iunie, de ziua solstiţiului de vară. Conceptul a fost creat în 1982 de Ministerul Culturii din Franța pentru a celebra toate tipurile de muzică. De la muzica clasică la cea contemporană, fiecare gen își are locul său pe străzile și în piețele din Franța. Vorbim aici de toate genurile, dar și de toate nivelurile. Fête de la musique este un eveniment deschis atât profesioniștilor, cât și amatorilor și ajunge aproape peste tot în lume.
Și pentru că Fête de la musique este despre libertatea pe care ne-o oferă muzica, Institutul Francez din România o sărbătorește printr-un turneu prin țară cu Ottis Cœur, o trupă de pop-rock feminin care s-a născut în timpul pandemiei, într-un garaj din Țara Loarei. Grupul este definit prin expresia două fete care cântă tare. Este o combinație câștigătoare între muncă asiduă și dorință nestăvilită de a reuși, pentru că acest duo de fuziune ține să reușească într-un gen considerat de mulți ca fiind dominat de bărbați. Artistele Margaux și Camille mărturisesc: Încă de când eram mici, am fost lăsate să credem că suntem prea ambițioase, că locul în care vrem să ajungem nu ne este rezervat.
Ele și-au găsit perfect locul în cadrul Fête de la musique din România, într-un turneu ce începe pe 21 iunie la Cluj, 21h00, la Flying Circus. Cu chitara, basul și tobele la îndemână, duo-ul francez renaște din propria cenușă și-și transformă furia în putere într-un concert care va demonstra că rock-ul nu le aparține exclusiv bărbaților.
Turneul continuă pe 22 iunie la București, 20h00, la Club Control unde Ottis Cœur vor împărți scena cu Dimitri's Bats, o apariție proaspătă pe scena indie/alternativă românească, care estompează în mod constant granițele dintre ritmurile de ring de dans și riff-urile alternative, într-un sunet unic.
Iar la finalul turneului, pe 24 iunie, la Iași, 18h00, rock-ul se declină la feminin şi în franceză pe scena festivalului Rocanotherworld, cu energia fetelor de la Ottis Cœur.
Programul Fête de la musique continuă la București cu alte două concerte: Jazz Manouche cu grupul Manouche Vibes și Dj set cu Lucian Color cu bar cocktail pe 21 iunie între 19h30 și 00h00 la librăiria franceză Kyralina și concertul Noé Clerc Trio la Green Hours pe 24 iunie la ora 19h00. Inspirată de moștenirea trio-urilor tradiționale de jazz, muzica trio-ului Noé Clerc îmbină diferite influențe: de la melodii tradiționale din Armenia și Marea Neagră la melodii inspirate de compozitorii impresioniști ai secolului XX.
Două conferințe sunt dedicate sărbătorii muzicii în Atriumul Institutului Francez pe Bd Dacia, nr. 77: Descoperirea talentului muzical la copii, în data de 21 iunie, ora 18h, și Le pouvoir spirituel de la musique, o întâlnire în franceză cu Gerard Kurkdjian, pe 22 iunie la ora 19h. Gérard Kurkdjian, autor, savant, co-fondator al Festival de Fès des Musiques Sacrées și director artistic (1994-2009), vine pentru prima dată în România. În cadrul a două conferințe, la București (22 iunie) și Brașov (26 iunie), va vorbi despre puterea spirituală a muzicii, cu ascultarea unor extrase muzicale selectate, și va realiza o meditație muzicală ghidată, pentru ascultare conștientă și mai multă prezență.
Din programul Fête de la musique face parte și un film inedit la Cinema Elvire Popescu, în data de 21 iunie, la ora 20h30: lung-metrajul Les indes galantes de Philippe Beziat. Este vorba despre o premieră pentru 30 de dansatori de hip-hop, krump, break și voguing dar și pentru regizorul Clément Cogitore și coregrafa Bintou Dembélé. Și, de asemenea, o premieră pentru Opera din Paris. Prin întâlnirea dansului urban și a cântecului de operă, ei reinventează capodopera barocă a lui Jean-Philippe Rameau, Les Indes Galantes. De la repetiții la spectacolele publice, urmărim o aventură umană și o întâlnire cu miză politică: poate o nouă generație de artiști să preia Bastilia?
Mijlocul verii, solstițiul de vară se apropie iar la Institutul Francez din România, în preajma datei de 21 iunie, ziua anului cu cea mai îndelungată perioadă de lumină, programarea muzicală îi este în întregime dedicată !
Institutul Francez este online