Gala Premiilor Superscrieri #10 a avut loc ieri, 19 aprilie și a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro), organizatoarea Premiilor Superscrieri, și pe paginile de Facebook - Europa FM, Pagina de Media, G4 Media, Documentaria, Expirat. Decernarea a fost prezentată de jurnalistul Tudor Mușat. Filmarea, la care au participat o parte din juriu și dintre câștigători, s-a desfășurat respectând toate măsurile de siguranță, inclusiv cu testarea celor prezenți, susținută de Medlife.

Gala Superscrieri poate fi revăzută aici
 
„Chiar dacă acest an ne-a pus piedici suplimentare, distanțarea nu a fost doar o măsură de protecție antivirus, ci și un paravan suplimentar pentru cei care aveau ceva de ascuns. M-au lăsat fără aer de indignare dezvăluirile investigațiilor jurnalistice realizate de voi și apreciez nespus, vreau să vă transmit admirația și recunoștința mea, nu doar de jurnalist, ci și de cetățean, pentru că m-ați făcut să simt că vom răzbi în ciuda a ceea ce se întâmplă la vedere sau dimpotrivă, în jurul nostru. M-au bucurat și m-au tulburat în egală măsură toate scrierile care au intrat în acest concurs. Mulțumesc jurnaliștilor care și-au făcut meseria, vă mulțumesc vouă, redacțiilor care susțineți jurnalismul relevant și puternic, vă mulțumesc vouă, celor din public, consumatorilor de jurnalism de calitate. Voi sunteți cei care dați putere presei.” (Alice Iacobescu, membră a juriului Superscrieri, director de știri Europa FM)
 
Marii câștigători ai serii sunt Alex Nedea și David Muntean de la Recorder, care împreună au primit Superscrierea Anului, Superscrierea Cititorilor și premiul I la categoria video, iar Nedea a primit și premiul onorific Watchdog - câinele de pază al democrației. Superscrierea Anului, premiu în valoare de 1500 de euro (susținut de BRD), a revenit seriei de reportaje „Apă de băut”, realizate de Alex Nedea și David Muntean pentru Recorder.
 
„Așa cum jurnalismul este despre comunitate, și succesul unui jurnalist este dat de comunitatea de jurnaliști cu care lucrează. La Recorder nu avem niciun "cel mai bun jurnalist", dar împreună cred că suntem una dintre cele mai bune comunități de jurnaliști din România. Un grup de jurnaliști imperfecți, unde defectele unuia sunt oblojite perfect cu calitățile celorlalți.  În consecință, seria de investigații "Apă de băut" ar fi fost neterminată fără editorii Mihai Voinea și Cristian Delcea și fără imaginile lui David Muntean. Le mulțumesc.” (Alex Nedea, Recorder) 
 
Dacă anul trecut Superscrierea Anului a fost desemnată o investigație din domeniul medical, anul acesta, Premiul juriului, strâns din taxa de înscriere în concurs, în valoare de 400 de euro, a fost acordat investigației RISE ”Oameni și măști” (Ana Poenariu & Andrei Ciurcanu), care a urmărit afacerile cu echipamente medicale și achizițiile de stat derulate în timpul pandemiei.
 
„Corupția sistemică și grupările de crimă organizată nu au obosit și nici nu suferă de pe urma virusului, ba dimpotrivă. Investigațiile jurnalistice sunt un fel de vaccinuri aplicate constant societății în care trăim, un mod de a lupta cu și pentru oameni. Faptul că suntem, alături de alte platforme media independente, printre câștigătorii premiilor Superscrieri ne onorează, ne face mai responsabili și ne determină să fim și mai buni în fața cititorilor.” (redacția RISE Project)

Premiul Superscrierea Cititorilor, în valoare de 1200 de euro, votat și susținut financiar de cititori, a mers către investigația <<Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”>>, realizată de Alex Nedea și David Muntean pentru Recorder.

Lista de câștigători finali a fost selectată de juriu din cele 39 de materiale (presă scrisă, podcast, video și foto) nominalizate, în urma evaluării înscrierilor făcute de autori în competiție, preponderent independentă, dar și mainstream: Paul Radu – președinte juriu, Alice Iacobescu, Cătălin Striblea, Dan Duca, Emilia Șercan, Florin Negruțiu, Irina Păcurariu, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Marko Risovic, Marius Comper, Mona Dîrțu, Mihai Ghiduc, Oana Giurgiu, Paula Herlo, Robert Schwartz, Vlad Stoicescu și Vlad Petreanu ca jurat special pentru premiul de vlogging. *Ca în fiecare an, în cazul conflictelor de interese, membrii juriului s-au recuzat de la evaluarea anumitor materiale înscrise.
 
„Seara Premiilor Superscrieri este ca o seară de vaccinare. Fiecare dintre materialele care au câștigat sunt doze puternice de vaccin contra corupției, contra nepăsării, incompetenței și a ignoranței. Anul acesta am văzut o încredere crescută, jurnaliștii s-au conectat mult mai bine la nevoile publicului, care deține acum în mod real o parte a procesului.”, a declarat Paul Radu, președintele juriului.
 
Premiile Superscrieri reprezintă o inițiativă independentă și este posibilă doar cu sprijinul unor companii care își asumă susținerea unei prese de calitate, precum partenerii de creștere FAN Courier și Kaufland, și cu susținerea sponsorilor de categorie: BRD – Groupe Société Générale, ENEL, Medlife, Think Digital, Bitdefender, AZARIA Food.
 
PREMIILE PE CATEGORII DE CONCURSpremiile I, în valoare de 800 de euro fiecare, au fost susținute de FAN Courier, Kaufland, Enel, Medlife, Think Digital.

PORTRET - categorie susținută de FAN Courier
PREMIUL I: Ioana Burtea - ”Vorbesc. Ca să nu știu doar eu.” – DoR #41 și dor.ro, ilustrații de Andreea Cristea
PREMIUL II: Andrada Lăutaru, ”Accidentul”– Scena9, numărul 3, ilustrații de Alina Marinescu
PREMIUL III: Laurențiu Ungureanu, ”Misterele bărbatului în geacă de piele” – Recorder
 
OPINIE – categorie susținută de Kaufland
PREMIUL I: Elena Stancu, „De ce a votat diaspora cu AUR” – Teleleu.ro și Libertatea, fotografii de Cosmin Bumbuț
PREMIUL II: Vlad Odobescu, ”Ce înseamnă un prieten bun?” – Decât o Revistă, ilustrații de George Roșu
 
REPORTAJ
PREMIUL II: Liliana Botnariuc, ”Troleibuzul 21” – Oameni și Kilometri
PREMIUL III: Delia Marinescu, ”Acasă la Copiii Soarelui” – Scena9, fotografii de Bogdan Dincă
 
FOTOJURNALISM – categorie susținută de Enel // SUBCATEGORIA FOTOGRAFIE DOCUMENTARĂ
PREMIUL I: Andrei Pungovschi, ”Fourth Wall” - pungovschi.com 
PREMIUL II: Mircea Reștea, ”Samuel, un portret” – Decât o Revistă
PREMIUL III: Bogdan Dincă, ”Acasă la Copiii Soarelui” – Scena9
FOTOGRAFIE DE NEWS: Octav Ganea, ”COVID-19 @ ROU”, Inquam Photos
MENȚIUNE SPECIALĂ PENTRU SUSTENABILITATE: Bogdan Dincă , ”Pentru alții” - DoR, Libertatea, Inclusiv, Documentaria
 
TV&VIDEO-JURNALISM – categorie susținută de Medlife
PREMIUL I: Alex Nedea, David Muntean, ”Singur împotriva partidului. „Copile, nu te pune cu ei că te vor face praf!”, Recorder
PREMIUL II: Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Honț, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz, William Jordan, Sergiu Brega, ”Gangsterii de pe Riviera Maya”, RISE Project & OCCRP
PREMIUL III: Mihai Dragolea, Vlad Stoicescu, ”EuRoPandemic”, Dela0.ro
 
INVESTIGAȚIE – categorie susținută de Think Digital
PREMIUL I se împarte între două materiale: Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Jakab Villő Hanga, Andreea Pavel, Cristian Leonte, Ionuț Benea, Tudor Chiriac și Vasile Hotea-Fernezan, ”Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor”, Dela0.ro și Roxana Garaiman, ”Seria CLAN CITY”, RISE Project.
PREMIUL II: Attila Biro, Ana Poenariu, Lilia Saúl Rodríguez, Jonathan Wrate, Dan Kelly, Nathan Jaccard, Daniela Castro, Timea Honț, Raúl Olmos, Andrea Cárdenas , Armando Talamantes, Salvador Camarena, Guilherme Amado, Paul Radu, Lucía Vergara, Carjuan Cruz, William Jordan Sergiu Brega, seria ”Gangsterii de pe Riviera Maya”, RISE Project & OCCRP
PREMIUL III: Victor Ilie, ”Regele pandemiei”, Recorder
 
Ca un demers de încurajare pentru noile generații de autori care spun povești relevante, s-au oferit două premii speciale de susținere: Premiul special Acti-vloggerul anului, creat împreună cu Bitdefender și jurizat tot alături de ei, dar și împreună cu Vlad Petreanu, în valoare de 300 euro, a fost oferit lui Achim Scarlat, canalul Dezaburit, pentru preocuparea constantă pentru educație civică. 

Premiul special Generația 2020, în valoare de 300 de euro, oferit cu sprijinul Azaria Food a mers către Gen, revistă, o publicație în care tinerii sunt focusul, iar mentorii și echipa sunt prezenți pentru a-i ajuta, ghida și încuraja.

Pentru a contribui la dezvoltarea altor zone din afara concursului, FFFF a oferit 9 premii onorifice acelor jurnaliști, redacții, inițiative sau activiști care au muncit neobosit în 2020 pentru sănătatea societății civile.
• Watchdog- câinele de pază al democrației: Alex Nedea (Recorder) - Pentru perseverența de a investiga nereguli și de a expune adevărul.
• Redacția anului: Dela0 pentru felul în care documentează și publică serii de presă despre hibele sistemice ale României, dintre care amintim felul în care statul tratează infracțiunile la viața sexuală.
Editorul anului: Andra Matzal (Scena9) pentru grijă, pricepere, răbdare și umanitatea cu care tratează atât subiectul, cât și autorul cu care lucrează.
Presă locală: https://atlatszo.ro/ - Proiect de jurnalism de investigații independent, din Cluj, transparent și responsabil. O publicație de limbă maghiară, recunoscută în premieră la Superscrieri.
Carte de non-ficțiune: „Barem identitar. Prejudecăți colective, realități personale”, editura Black Button Books, care strânge laolaltă un grup variat de sociologi, jurnaliști, artiști, activiști, psihoterapeuți, cercetători proveniți atât din mediul academic, cât și din organizații nonguvernamentale care depun eforturi pe teren pentru demolarea constructelor identitare discriminatorii la nivel personal, comunitar și instituțional. 
Premieră în presa cotidiană: Andrei Cristian, Europa Liberă - autorul articolului care a făcut publice, în premieră, tarifele puse de televiziunile private partidelor în campania electorală. Și asta-i doar una din faptele sale de vitejie jurnalistică din 2020.
International Impact: Lavinia Pițu, „Exploatare cu sistem”, Deutsche Welle · Un reportaj pe un subiect cu o deosebită relevanță pentru societatea românească, care a produs și ar trebui să producă schimbări în continuare. Despre o rețea greu de pătruns și de controlat - sistemul subcontractorilor în Germania.
Audio/Podcastul anului: Anca Simina, On the Record, Recorder - Un podcast explicativ, săptămânal. Lansat anul trecut, foarte bine produs, care pornește de la subiecte de interes, la ordinea zilei, explicate împreună cu oameni specializaţi în domeniul respectiv.
Revoluția Cititorului/Avertizor de integritate: Ovidiu Ianculescu și Gabi Musteață - Doi avertizori de integritate care au avut curaj să se expună în materialele Recorder referitoare la politizarea din instituțiile publice.

Lista completă cu toate cele 39 de materiale nominalizate la această ediție a premiilor poate fi accesată aici.

FFFF le mulțumește încă o dată tuturor celor care fac, an de an, ca Superscrieri să se întâmple. Ediția actuală nu ar fi fost posibilă fără susținerea partenerilor și prietenilor: FAN Courier și Kaufland, parteneri de creștere, investesc în extinderea proiectului; sponsori de categorie și susținători de bază ai premiilor: BRD-Groupe Société Générale; ENEL România, Medlife, Think Digital, Bitdefender, Azaria Food, inițiator FFFF: FriendsTBWA.

Eveniment recomandat de Europa FM. Parteneri media & transmisiune gală: Pagina de Media și IQads, G4 Media, Documentaria. Cadouri câștigători: TIFF Unlimited, Editura Publica, Editura Humanitas, Anagram, Doamne Ferește. Gazda decernării: Club Expirat. Transmisiune video și montaj: Creative Broadcast. Adrian Bujeniță (copywriter) & Ion Moscu (art), Aural Eye/Alica Anca (3D modelling).