Luni, 18 noiembrie, la Teatrul Național București, a avut loc Gala Tinere Talente 2019, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. Evenimentul anual este dedicat tinerilor muzicieni și artiști vizuali, bursieri ai programului național Tinere Talente desfășurat de Fundația Regală Margareta a României. Gala a reunit importante personalități din lumea culturală, sponsorii, mentorii, profesorii și familiile tinerilor artiști.
Gala Tinere Talente este contextul în care bursierii sprijiniți de Fundația Regală Margareta a României prezintă publicului rezultatele proiectelor lor individuale și de grup. Anul acesta, tinerii au oferit un concert cu muzică de Queen, o expoziție de arte vizuale și o prezentare de modă, toate acestea fiind rezultatul colaborării interdisciplinare de pe parcursul întregului an de bursă. Evenimentul, prezentat de Veronica Soare, a inclus și vizionarea unui scurt film despre evoluția a doi tineri talentați, foști bursieri ai Fundației.
În cadrul Galei, Majestatea Sa Margareta a înmânat bursierilor diplomele pentru performanţa artistică în domeniul artelor vizuale şi al muzicii clasice. De asemenea, a acordat diplome pentru cei mai valoroși mentori ai programului Tinere Talente: Prof. univ.dr. Verona Maier, Ileana Dana Marinescu – artist vizual și Virgil Scripcariu – sculptor, Conf. univ. dr. Carmen Apetrei. Cei patru mentori au primit astfel recunoaștere pentru implicarea constantă și contribuția esențială la dezvoltarea tinerilor artiști aflați la început de drum.
Expoziția de arte vizuale include lucrări de pictură, sculptură, grafică și arte textile, create de bursieri pe parcursul anului, și este deschisă publicului în foaierul Sălii Pictură a Teatrului Național București până pe 30 noiembrie 2019.
Programul muzical al serii a fost unul special, tinerii muzicieni interpretând câteva dintre cele mai cunoscute piese ale formației Queen într-o abordare instrumental – vocală, alături de foști bursieri și de invitații lor.
Un element de noutate al acestei ediții a fost prezentarea de modă cu creațiile a 3 tineri designeri vestimentari: Ionuț Florentin Piscureanu, Daniel Gavrilă și Florin Paul Păduraru. Momentul a electrizat publicul prin dinamică, inedit, dar și prin ținutele deosebite prezentate de cei trei bursieri.
Cu o istorie de 12 ani, programul Tinere Talente și-a confirmat valoarea adusă culturii românești, Fundația Regală Margareta a României investind peste 1.500.000 de euro în viitorul artistic al României. Peste 300 de burse au fost oferite tinerilor artiști aflați la început de drum, care provin din familii cu venituri modeste. Bursele pentru dezvoltare artistică, mentorii și promovarea au condus tinerii spre performanțe pe plan național și internațional.
Fundaţia Regală Margareta a României mulţumeşte pentru susţinerea proiectului Tinere Talente 2019 partenerilor Kaufland România și Fundația Globalworth și sponsorilor Kultho, Groupe Renault, Sofmedica, PPG Romania, Negro 2000, Enayati Group, Hotel Siqua, Easy Print Services, Residence Hotels, Film Experience.
***
Despre programul național Tinere Talente
Despre programul național Tinere Talente
Prin programul naţional Tinere Talente, Fundaţia Regală Margareta a României oferă burse de studiu, mentorat şi oportunităţi de promovare celor mai promiţători tineri artişti români din domeniul muzicii clasice şi al artelor vizuale, aflaţi la început de carieră şi în imposibilitatea de a se dezvolta pe viitor din motive financiare. Bursele Tinere Talente se acordă pe perioada unui an calendaristic, iar tinerii sunt selectaţi la începutul fiecărui an, de un juriu de specialitate. În 2019, Fundaţia Regală Margareta a României a oferit 30 de burse de studiu, pentru 15 muzicieni şi 15 artişti plastici. Finanţarea le-a permis tinerilor să îşi cumpere materiale şi instrumente muzicale şi să participe la concursuri, concerte, expoziţii şi cursuri de specializare în România şi în străinătate, obţinând rezultate remarcabile. În cadrul proiectului, Fundaţia a organizat mentorate intergeneraţionale, workshop-uri de dezvoltare personală, ateliere de lucru pentru artiștii vizuali, o tabără de creaţie şi o serie de cursuri de măiestrie susținute de mari personalităţi ale muzicii clasice.