Licitatia va avea loc joi, 6 august, in prima zi a festivalului, dupa proiectia filmului AFERIM!. Fondurile vor fi directionate catre Muzeul Culturii Romilor, avand convingerea ca spatiul cultural este un instrument important in reducerea barierelor dintre comunitatile de romi si populatia majoritara.
“Consider initiativa de a crea un Muzeu al Culturii Romilor o necesara si foarte binevenita ocazie de a pune in valoare exceptionalele traditii si comori ale acestei minoritati. Pastrarea memoriei, cunoasterea trecutului si a valorilor unui popor sunt elemente esentiale pentru definirea si pozitionarea actuala a acestuia. Prejudecatile se nasc, de fapt, din necunoastere, din lipsa accesului la informatia reala, iar o initiativa ca aceasta va face cu siguranta pasi importanti in directia asezarii corecte a comunitatii rome in peisajul complex al societatii romanesti de ieri si de azi.
Suntem deosebit de onorati daca am reusit sa contribuim cat de cat la o mai buna cunoastere a trecutului prin dezbaterile ridicate de filmul AFERIM! si suntem deopotriva incantati sa putem contribui fie si simbolic la completarea fondurilor pentru muzeu prin licitarea unor obiecte din recuzita filmului AFERIM!.”, Ada Solomon, producator al lungmetrajului AFERIM!.
„Romania este mai mult decat un stat monocultural. Este un stat bogat si divers ce trebuie aratat lumii, asa cum si-ar fi dorit sociologul rom, Nicolae Gheorghe. La baza interculturalitatii si a solidaritatii sta insa cunoasterea reciproca, a valorizarii reciproce. Din pacate, despre romi se cunosc putine. Din motive istorice, in principal. E momentul ca artistii, cei care promoveaza incluziunea sociala si oamenii de rand, etnici romani, romi, sau orice alta etnie prezenta in tara noastra sa-si dea mana pentru o Romaniei a cooperarii pentru binele comun. A ne cunoaste diversitatea culturala e esential.”, a spus Simona Stefan, Asociatia Romano Butiq.
Aflat la editia a II-a, Festivalul Solidaritatii Pakivalo este un omagiu adus activistului si sociologului rom Nicolae Gheorghe (1946 - 2013) si porneste de la o filosofie a solidaritatii ca forma de actiune politica – sau, in cuvintele sociologului, de la ideea ca „solidaritatea se practica si se demonstreaza”. De aici, provocarea de a construi o punte intre minoritari si majoritari, copii si adulti, saraci si bogati, intelectuali si muncitori, artisti si spectatori, prin intermediul unui Festival.
Publicul este asteptat incepand cu joi, 6 august, ora 10:00, la dezbateri pe diverse teme sociale, ateliere de pictura si bricolaj pentru copii, muzica lautareasca, spectacole de teatru, demonstratii de street dance, expozitii despre istoria si personalitatile rome, instalatii artistice create de artisti romi din diverse tari, expozitie de mestesuguri rome si bucatarie romani
Pentru programul complet si live update, va invitam pe pagina de Facebook, dedicata evenimentului.
INVITATI SPECIALI: MAHALA RAI BANDA, IMPEX (EX-STEAUA DE MARE), KALOOME, LEONARD IORDACHE & NELUTA NEAGU, THE ZURALIA ORCHESTRA, MARIAN MEXICANU, ROMANO BUTIQ
Accesul este gratuit.
Mijloace de transport: Autobuzul 162
Parteneri: Primaria Sectorului 6, Guvernul Romaniei – Departamentul pentru relatii interetnice, Centrul de resurse pentru cetatenie active, Centrul Cultural European al Sectorului 6, Consiliul Europei, ARCUB, Fundatia Crestina Rhema, Agentia IMPREUNA, Centrul FILIA, Policy Center for Roma and Minorities, CCFD Terre Solidaire, Mesteshukar Butiq, Ordinul Arhitectilor din Romania.
Parteneri Media: Antena 3, Romanian Design Week, Iqads, SMARK, Mixtopia.