eXplore festival #13 - Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival prezintă două instalații video & sound art în zilele de 13 | 14 octombrie 2018, la WASP - Working Art Space & Production, în compania artiștilor care propun o abordare transdisciplinară în lucrările lor.
Expoziția FILM-proiect curatorial, ce conține filme și instalații video, fotografii și proiecte de sunet experimental, va fi introdusă publicului în cadrul unui tur ghidat organizat sâmbătă, 13 octombrie, la ora 18:00, de către curatorul acesteia, Matei Bejenaru, și artiștii Cătălin Soreanu, Lavinia German, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Irina Botea Bucan, Jon Dean și Sorin Vreme. Din expoziție fac parte și materialele rezultate în urma workshop-ului Camera prezentă, organizat în perioada 6 – 10 octombrie și dedicat studenților de la facultăți de arte din Iași și București.
Instalația sound-art 87 Clouds Will Rain For You, semnată de Iosif Kiraly (România) și Christine Ulke (Germania), este deschisă publicului în zilele de 13 octombrie, la ora 19:00, și 14 octombrie, ora 12:00, și este dedicată artistului FLUXUS Geoffrey Hendricks, care în data de 30 iulie ar fi împlinit 87 de ani și cu care cei doi autori au colaborat sub diferite forme în trecut. Instalația creează un puternic impact vizual și este compusă din 87 de pungi de plastic umplute cu apă, cutii de metal goale, lumânări, cabluri de oțel și cârlige. Comunitatea internațională FLUXUS, activă în anii 1960 și 1970, a fost formată din artiști care s-au implicat în spectacole de artă experimentală și este cunoscută pentru generarea de noi forme de artă, precum intermedia, concept art și video art.
Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unele dintre cele mai importante voci de pe scena dansului și performance-ului contemporan, dar şi artişti ale căror opere depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, precum cei prezenți în acest weekend în cadrul festivalului.
***
Prin proiectele sale din ultimii ani, ce includ fotografie, video si performance-uri, Matei Bejenaru investighează politici de reprezentare în fotografia și filmul documentar social, metode interdisciplinare de generare a proiectelor artistice hibride, care importă elemente de limbaj din alte medii precum muzică, teatrul performativ sau poezie. Este fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași (între 1997 și 2008), membru fondator al Asociației Vector din Iași, fiind și președintele instituției în perioada 2001-2011, iar din 2015 este directorul Centrului de Fotografie Contemporană din Iași, pe care l-a și fondat. Din 1999 predă fotografia și arta video la Universitatea de Arte "George Enescu" Iași.
Cătălin Soreanu activează la Iași ca artist vizual și predă discipline multimedia la Universitatea Națională de Arte „George Enescu". Este membru fondator al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași și membru în echipa editorială a publicaţiei ce aparține UNAGE Iaşi, Studies in Visual Arts and Communication: an international journal. Practica și cercetarea sa artistică explorează elementele de expresivitate specific-transdisciplinare ale mediilor artistice contemporane.
Ciprian Ciuclea este artist vizual interesat de proiectele interdisciplinare care se axează mai ales pe trăsăturile conceptuale ale receptării. Temele explorate sunt apropiate de aspectele sociale ale comunicării, interpretarea mesajelor, contemplare și supraveghere, plasate în relație cu aspectele științifice ale existenței umane. Este președintele Experimental Project și membru fondator al Societății Române de Oftalmogenetică.
Diana Dulgheru dezvoltă proiecte în care sunetele sunt reduse la forma de bază și sunt folosite pentru valoarea sonoră proprie. Având la bază o educație care implică desenul și compoziția figurativă, estetica lucrărilor sale a evoluat către o abordare minimalistă, care include tehnologia digitală ca mijloc de expresie. A lucrat cu mijloace media precum desenul, fotografia, instalația și performance-uri audio-video, care explorează vizualizarea sunetului și posibilitățile estetice ale erorilor generate de tehnologia digitală.
În ultimii zece ani, Irina Botea Bucan folosește în arta sa mai multe mijloace media - video digital, film, instalații video, performance, fotografie - pentru a cerceta dinamica social-politică actuală și posibilitatea transformării ei. Lucrările sale combină strategii de reconstituire cu audiţii şi elemente preluate din cinematografia directă și cinema verité pentru a explora rolul traumei, al istoriei, limbajului și muzicii în formarea individului şi a comunităţii. Irina trăiește și lucrează în Chicago, unde a absolvit un program de masterat în cadrul School of Art Institute of Chicago.
Lavinia German este artist vizual, cadru didactic la UNAGE Iași și membru fondator al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași. Activitatea sa din ultimii ani reflectă interesul pentru strategiile vizuale din practicile fotografice contemporane și limbajul artistic de film. Este curator al unor expoziţii naționale și internaționale adresate tinerilor artiști și colaborator în diverse proiecte artistice, educaționale și culturale.
Sorin Vreme trăiește la Timișoara și este membru al Asociației Simultan din 2004. Artistul este preocupat de video, sunet, desen și instalație, prelucrând în lucrările sale elemente din realitatea imediată, spațiile interstițiale și momentele de tranziție între două puncte.
***
Iosif Király este artist vizual, arhitect și profesor român. Lucrează atât independent, cât și în cadrul grupului subREAL. Mediile de lucru preferate sunt: fotografia, instalațiile, performance-ul și desenul, iar opera sa investighează relația dintre percepție, timp și memorie. A inițiat, coordonat și, împreună cu alți arhitecți, artiști vizuali și antropologi, a participat la proiecte de cercetare legate de schimbările care au avut loc în România post-comunistă. În 1995, a fost unul dintre fondatorii departamentului Foto-Video și Procesare Computerizată a Imaginii din cadrul Universității Naționale de Arte din București, unde predă în prezent. În paralel, este profesor asociat la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative în cadrul Masteratului de Studii Vizuale și Societate.
***
eXplore festival #13 este organizat de asociația 4Culture și WASP Studios.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Parteneri: Institutul Francez București, Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, Centrul de Fotografie Contemporană Iași
Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista ARTA, Designist, Feeder