Cine vrea să iasă afară în perioada 12-30 iulie la Cartierul Creativ în Amzei 13? Tineri artiști contemporani se bucură de vara asta și se joacă cu poftă într-un spațiu public, recreând atmosfera și tensiunea ludică din spatele blocului. Tot cartierul e invitat să participe și să se joace! 

 

Institutul Jocului, un proiect al Laboratorului Artistic, deschide în Amzei 13 o școală de vară dedicată artiștilor tineri care doresc să experimenteze prin crearea de jocuri bazate pe practica lor artistică. Institutul Jocului își propune să dezvolte jocul ca mediu artistic, pedagogic și participativ.

 

“Jocul este o formă de artă interdisciplinară, ce poate să conecteze oamenii și să-i reconecteze cu spațiul în care trăiesc. Jocul nu este doar digital, jocul face parte din lumea reală, din spațiul pe care îl locuim. Prin joc, putem crea forme artistice implicate social și cultural. Prin joc putem vedea altfel spațiul public pierdut în procesul de urbanizare și putem testa moduri în care poate fi recucerit și reintegrat în viața comunității” spune Maria Mandea, inițiatoarea Institutului Jocului, artistă și cercetătoare, cu un doctorat despre designul pentru joc la UNArte.

 

“Jocul ca obiect devine jocul ca loc” - un citat din articolul publicat de Maria Mandea, Teodora Ungureanu, Tincuța Heinzel și Anca Băduț în revista Temes de Disseny #39 a Elisava, Barcelona School

 

Timp de trei săptămâni, spațiul Cartierul Creativ din Amzei 13 va găzdui Școala de Vară a Institutului Jocului, un program destinat artiștilor emergenți interesați să își exploreze practica artistică prin intermediul jocurilor, într-o formă ludică, performativă, interactivă și participativă.”

 

Școala de Vară

  • Ateliere ghidate: Două ateliere pe săptămână, timp de trei săptămâni, 6 ore/atelier. Aceste sesiuni vor ajuta artiștii să integreze elemente de joc în arta lor.

 13, 14, 20, 21, 27, 28 iulie - 14:00 - 20:00

  • Dezbateri publice: În fiecare vineri, invitați cu experiență în domeniu vor conduce dezbateri pe tema jocului ca formă de artă.

 12, 19, 26 iulie - 19:00 - 21:00

  • Spațiu de laborator-atelier: Pe toată durata școlii, participanții vor avea acces la un spațiu de lucru unde pot experimenta și testa jocurile create.

 marți-vineri 14:00 - 20:00

 

Rezultatele vor fi publicate online pe platforma Institutul Jocului - www.institutuljocului.ro - ce va funcționa ca o resursă accesibilă artiștilor care vor să folosescă jocul ca mediu artistic și publicului interesat să testeze jocurile dezvoltate în proiect.

 

Despre Asociația Laborator Artistic și co-fondatoarele ei

Înființată în anul 2021 ca urmare a unei inițiative desfășurate inițial în mediul online începând cu primăvara anului 2020, Asociația Laborator Artistic s-a axat în acești ani aproape exclusiv pe programe și proiecte expoziționale și curatoriale dedicate artiștilor emergenți. Asociația își propune să construiască platforme și oportunități de cooperare în rândul artiștilor emergenți pentru o mai bună vizibilitate a acestora, prin coordonarea unor exerciții cu valențe educaționale menite să ofere structură și consistență discursului artistic.

 

Printre proiectele dezvoltate până în prezent se număra expozițiile de grup din cadrul Spațiului Dialog de la MNAC, proiectele expoziționale și participative din cadrul Spațiului Știrbei 47 și organizarea Rezidenței interdisciplinare Artă și Antropologie din zona Dobrogei de Nord.

 

Maria Mandea (n.1991), artistă și cercetătoare, lucrează cu mediul jocului. 
După ce a studiat Design de produs la UAUIM (2017), a elaborat o teză de doctorat despre designul pentru joc la UNArte. În prezent, predă la masterul Art of Game Design la UNATC București. În timpul studiilor, a creat în 2012 Micul Haos, un proiect de design de jucării bazat pe un concept original aflat la granița dintre jucării și obiecte de artă participativă. În 2017, a co-fondat studioul de design Super Serios, unde dezvoltă jocuri și instalații ludic-performative. Este vicepreședinte al asociației Laborator Artistic și co-fondatoare a spațiului Știrbei47. În 2023 a inițiat Institutul Jocului.


 
Maria lucrează cu mediul instalațiilor interactive la scară largă (Divided, 2020, Aproape Departe, 2020, System in the Room, 2020, Rousseau Game, 2022). Lucrările ei au fost expuse la nivel național și internațional atât în cadre formale, cât și neconvenționale: Muzeul Național de Artă Contemporană București, Centrul Ars Electronica, în spațiul public din orașe precum București, Timișoara și Matera, Italia și pot fi găsite în colecțiile publice ale muzeelor (MNAC, Centrul Ars Electronica).

 

Dana Pârvulescu ( n.1980), absolventa de Istoria Artei în cadrul UNARTE București, curator și facilitator, co-fondatoare a asociației Laborator Artistic, lucrează pentru promovarea artei emergente prin crearea de contexte de întâlnire a noilor generații de artiști cu noi tipuri de public. A dezvoltat colaborativ proiecte interdisciplinare în cadrul Spațiului Dialog de la MNAC (2020-2022) în care studenți - artiști și curatori au realizat propriile expoziții la Muzeul de Artă Contemporană și Rezidența Artă și Antropologie (2023-2024) în care artiști și antropologi studiază împreună arealul Dobrogei de Nord, spațiul artist-run Știrbei47 (2021-2022) și mai nou, Institutul Jocului.

 

Cartierul Creativ

AMZEI este un prim demers strategic de revitalizare urbană prin intermediul economiei creative locale, inițiat de Cartierul Creativ și The Institute, în parteneriat cu Primăria Sectorului 1 și Banca Transilvania, ce are ca obiectiv generarea unei destinații culturale în inima orașului, dar și analizarea și pilotarea unor scenarii posibile de regenerare a zonei istorice.

Școala de Vară - Institutul Jocului este un proiect al Asociației Laborator Artistic cu sprijinul Amzei – Creative Corner