Jurnal de viață - o expoziție de arte vizuale realizată de bursierii programului național Tinere Talente 2023 - va fi prezentată publicului iubitor de artă în perioada 12 mai – 04 iunie 2023 de Fundația Regală Margareta a României la Muzeul Municipiului București - Casa Filipescu-Cesianu. Este a treia colecție de lucrări realizată pe această temă socială de bursieri ai Fundației, un mesaj artistic de solidaritate și admirație pentru cei care au experimentat viața până la o vârstă înaintată. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 mai, la ora 17.00, la Casa Filipescu-Cesianu, urmat de un recital outdoor susținut de bursierii de la secțiunea muzică din programul Tinere Talente 2023.

Colecția de lucrări, realizată prin diferite tehnici – pictură, colaj digital, fotografie, ilustrații digitale, tuș pe hârtie, are la bază reprezentarea simbolistică a senectuții, pornind de la poveștile de viață ale seniorilor, culese de tinerii artiști din rândul beneficiarilor liniei Telefonul Vârstnicului, înscriși la serviciul ce are ca scop alinarea singurătății. Mărturiile aduse de istoria orală relatată de fiecare vârstnic, lucrurile pe care aceștia le păstrează, hainele pe care le poartă, până și obiectele de pe masa lor, devin reprezentări simbolice în lucrările artiștilor, povestind vizual cine sunt și de unde vin aceștia. Integrând aceste concepte și simboluri, artiștii își expun viziunea asupra vieții seniorilor, călătorind din trecut până în prezent, punând în evidență experiențele, trăirile și amintirile acestora.

Lucrările tinerilor artiști vizuali sunt expuse în aer liber, de-a lungul a 35 metri de trotuar, pe Calea Victoriei nr. 151 din București și pot fi, astfel, vizionate la orice oră, de fiecare trecător.

Cu un caracter intergenerațional, expoziția tinerilor artiști este completată de lucrări realizate de Ileana Dana Marinescu, mentor în cadrul programului Tinere Talente. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ileana Dana Marinescu are o îndelungată și bogată activitate expozițională în galerii din România și din străinătate, iar lucrările sale se găsesc în colecții private din lumea întreagă.

Este a doua oară când particip ca expozant împreună cu bursierii la acest proiect de expunere stradală și simt că am un mare avantaj față de bursieri, pentru că nu trebuie să apelez la experiența unui senior, eu scoțând din fișierele bine organizate ale creierului meu și aducând la suprafață întâmplări, evenimente din vasta mea experiență de viață.”, Ileana Dana Marinescu, artist vizual, 79 ani. 

Expoziția a fost curatoriată de conf. univ. dr. Carmen Apetrei, Decan al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității Naționale de Arte din București, care consideră că:

”Lucrările realizate de tinerii bursieri sunt rezultatul unor „vizite” emoționante în universul senectuții prin intermediul mărturiilor și poveștilor de viață ale seniorilor din cadrul programului de asistență socială Telefonul Vârstnicului, desfășurat de Fundația Regală Margareta a României. Experiențele de viață sunt transfigurate plastic din perspectiva propriilor încercări, dar și a înțelegerii și viziunii față de un subiect atât de sensibil cum este cel al trecerii timpului. Prin intermediul „citatelor vizuale”, care ne dezvăluie ca parte a recuperării memoriei raportate la prezent, gândurile, trăirile generației care ne-a format, tinerii bursieri transmit un mesaj artistic puternic, de solidaritate și deferență pentru o generație care ne-a protejat și în siajul căreia suntem.

Mărturiile vizuale aduse pe simezele expoziției pot constitui, de asemenea, o premisă pentru înțelegerea viitorului acestor bursieri, deoarece observațiile, atitudinile și preocupările de azi ale tinerilor artiști sunt cele care le vor influența mecanismele de gândire și înțelegere și care, implicit, vor contribui la configurarea și modelarea propriilor cariere artistice.”

Recitalul de muzică clasică din deschiderea expoziției are un program muzical care cuprinde piese de Astor Piazzolla, Frederic Chopin, Giacomo Puccini, Joe Henderson, Johan Strauss, Bedrich Smetana, L. van Beethoven, Ennio Morricone, în interpretarea bursierilor Alexandra Barbosa – oboi, Teodora Boloca – violă, Raluca Ciula – clarinet, Julia Coteanu – violoncel, Irina Petrescu – pian, Iasmina Sava – pian, Isabela Stănescu – canto, Iurie Surguciov – violoncel, Claudiu Șutu – saxofon, Teodora Todoran – vioară și Emilia Tudorache – canto. Invitate: Monica Coteanu – pian și Patricia Coteanu – vioară.

Evenimentul Jurnal de viață face parte dintr-o serie de acțiuni prin care 30 tineri talentați, artiști vizuali și muzicieni, aflați la începutul carierei, sunt promovați și susținuți, pe parcursul lui 2023, pentru dezvoltarea și manifestarea lor artistică de Fundația Regală și partenerii săi. Multe dintre proiectele propuse publicului au un mesaj social legat de contextul și provocările societății actuale, comunicat prin intermediul actelor artistice.

Profilele bursierilor care expun lucrări în cadrul expoziției Jurnal de Viață, precum și ale celor care vor susține recitalul, pot fi consultate aici.

Partener program: Kaufland România

Sponsori program: Kultho, Oskar, Dedeman, PEPCO, PSC Group, Sofmedica, Enayati Medical City, Casa Siqua, Easy Print Services, Foto Experience, Emotion Philms.

Parteneri media program: TVR, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio Trinitas, RFI România, Magic FM, Agerpres, Forbes, Forbes Life, Revista BIZ, Revista CARIERE, Historia, Zile și Nopți, Revista Cultura, The Institute, Radio Clasic, Phoenix Media, Nine O’Clock, Societatea Muzicală, Insight TAROM, IQads, SMARK, The Diplomat, Financial Intelligence, MediaTrust România, Zenith România.

Partener instituțional: Muzeul Municipiului București - Casa Filipescu-Cesianu

***

Despre programul Tinere Talente

Mulți copii talentați provin din familii ale căror posibilități financiare nu le permit să-și urmeze talentul. Astfel, România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați, care altfel ar putea deveni ambasadori culturali. Programul național Tinere Talente a debutat în anul 2008 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Tinere Talente a fost recunoscut ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile în anii 2013, 2015, 2017, 2022 și a primit locul al II-lea la aceeași categorie, în 2019. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tineretalente.org. Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate prin SMS la 8864 cu textul ARTĂ, prin care publicul poate dona 4 Euro lunar, susținând astfel bursele pentru tinerii talentați, pentru viitorul artistic al României.

 ***

Despre Fundația Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României a fost înființată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de 33 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro

 ***

Despre Muzeul Municipiului București

Muzeul Municipiului București este un muzeu pavilionar în București, care reunește 9 muzee și case memoriale în prezent deschise vizitatorilor. Din MMB (Muzeul Municipiului București) fac parte – Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2), Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), Muzeul George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), Muzeul Victor Babeș (Str. Andrei Mureșanu nr. 14A), Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” (Bd. Lascăr Catargiu nr. 21), Muzeul de Artă Populară „Prof. Dr. Nicolae Minovici” (Str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1), Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck” (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) și Colecția de Artă „Ligia și Pompiliu Macovei” (Str. 11 iunie nr. 36-38). MMB este un centru informațional, cultural și educațional, un centru activ al unei rețele de organizații. Muzeul este un punct de reper pentru comunitățile culturale din București, precum și pentru mediul academic și științific. Mai multe detalii despre activitatea MMB puteți afla accesând site-ul oficial al muzeului – www.muzeulbucurestiului.ro.