Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.
An după an, acest turneu a atras atenția asupra arhitecturii de patrimoniu, muzica de cameră răsunând deja în peste 120 de clădiri cu un istoric impresionant. O bună parte dintre conace au ajuns de-a lungul timpului în atenția autorităților, prin intermediul concertelor SoNoRo, iar câțiva ani mai târziu au beneficiat de reparații și au fost redate comunităților locale și turiștilor.
Prima parte a turneului va avea loc în perioada 3-6 martie 2024 și va continua cu alte două părți în lunile mai și iunie.
SoNoRo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal BRD – Groupe Societe Generale, cu scopul de a intermedia contexte favorabile salvării unor monumente importante din patrimoniul românesc.
Concertele ediției din acest an vor avea loc la Sala Radio din București (duminică, 3 martie, ora 19:00), Hotel Palace din Băile Govora, jud. Vâlcea (luni, 4 martie, ora 19:00), Casa de Cultură din Feldioara, jud. Brașov (marți, 5 martie, ora 19:00) și Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați (miercuri, 6 martie, ora 18:00), fiind susținute de muzicienii Nicolas Dautricourt (vioară), Răzvan Popovici (violă), Shani Diluka (pian), Cristiana Mihart (pian) și Ioan-Dragoș Dimitriu (pian).
„După ce am început anul cu selecția bursierilor pentru programul SoNoRo Interferențe, sunt încântat că ne pregătim pentru turneul SoNoRo Conac din 2024! Anul acesta vom deschide turneul cu tradiționalul Concert de Mărțișor pe care îl organizăm la Sala Radio, în coproducție cu Radio România Muzical. Îl consider deja tradițional pentru că ajungem la a cincea întâlnire pe care o propunem publicului la începutul primăverii. Vom continua cu trei spații noi în istoricul SoNoRo Conac: primul este Hotelul Palace din Băile Govora, care se află într-o clădire-monument ce datează de la începutul secolului XX. Hotelul a renăscut în 2014, după un amplu proiect de reabilitare, în care s-au restaurat cu grijă multe dintre detaliile originale. Al doilea loc pe harta noastră este Casa de Cultură din Feldioara, dată în folosință în anul 1978 și căzută în paragină, ca multe alte clădiri cu destinații similare. Din fericire, prin grija Primăriei Feldioara și a domnului primar Sorin Taus, Casa de Cultură de aici a revenit la viață și se bucură chiar și de existența unui pian Yamaha. Al treilea loc este Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, situat într-o clădire-monument istoric, cu peste 150 de ani de existență. Colegiul a primit în anul 2017 Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Ofițer și obține anual performanțe școlare ce merită toată admirația noastră.
Sunt încântat, desigur, și de prezența colegilor mei, muzicieni deosebiți, care se bucură de aprecierea publicului românesc și internațional. Vom reveni cu vești despre următoarele părți ale turneului, dar până atunci vă invit să fiți alături de noi la primele concerte SoNoRo Conac din acest an!”, declară Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.
Existența turneului SoNoRo Conac este datorată viziunii și încrederii pe care partenerul principal, BRD – Groupe Societe Generale, a acordat-o proiectului încă de la început. Susținut remarcabil, acest turneu a semnalat existența unor clădiri abandonate, care se aflau în situația de consolidare urgentă și de restaurare. Prin intermediul muzicii, clădirile au revenit la viață și au fost redate comunităților.
„A XII-a ediție a călătoriei BRD alături de Sonoro Conac în lumea muzicii și a clădirilor de patrimoniu din România este un bun prilej de a vă îndemna cu bucurie să ne însoțiți. De ce? Pentru că aceste călătorii pot fi un bun prilej de a ne ajuta să ajungem acolo unde este cu adevărat important și bine pentru fiecare dintre noi. BRD susține investiția în adevăr, în curiozitate și experiențe, în artă și experimente, în lucruri simple care ne ajută să ne (re)găsim pe noi înșine.
Am susținut acest turneu extraordinar încă de la început, iar astăzi suntem profund recunoscători pentru fiecare clădire restaurată, pentru fiecare notă care a răsunat și pentru fiecare zâmbet adus pe chipurile celor din jur.
Cultura, patrimoniul nostru și comunitățile locale reprezintă pilonii fundamentali ai identității noastre românești și suntem hotărâți să ne implicăm în continuare pentru a le promova, conserva și întări.” – a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale.
Accesul la concertul de Mărțișor, de la Sala Radio din București, se face în baza biletelor disponibile în rețelele https://www.entertix.ro/ și https://www.myticket.ro/, în librăriile Cărturești și la casa de bilete a Sălii Radio.
La celelalte concerte, accesul este liber, în baza invitației sau a rezevării locului. Mai multe detalii despre programul concertelor și a modalității de rezervare a locului sunt disponibile pe https://conac.sonoro.org/.
***
Despre SoNoRo Conac
Inițiat în 2013, turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri spectaculoase și elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural. În cele unsprezece ediții, turneul SoNoRo Conac a pus pe harta emoțională a țării noastre peste 120 de clădiri de patrimoniu, unele dintre ele complet necunoscute publicului din România, dar a atras atenția și publicului internațional asupra unora dintre cele mai frumoase simboluri arhitectonice din țara noastră.
Turneu prezentat de BRD – Groupe Societe Generale
Sponsor: illy
Parteneri: Cărturești, Fundația Calea Victoriei
Gazde: Hotel Palace din Băile Govora, Studio Govora, Casa de Cultură din Feldioara, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Galați
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Psychologies, Ziarul Metropolis, The Institute, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, CARIERE, IQads.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Modernism.ro, Klarmedia, Palindrom