Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, prin Facultatea de Urbanism, în parteneriat cu Bergen School of Architecture și cu sprijnul Primăriei Brăila au organizat în zilele de 21 și 22 iulie 2016 vernisajul expoziţiei „LABORATOR BRĂILA: explorări urbane, tactici, acțiuni” și Masa Rotundă Internaţională desfasurate în incinta Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucuresti (MNAC, etaj 4), ca parte integrantă a proiectului“LABORATOR BRĂILA - Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)”, din Programul PA17RO13 - Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European, finanţat prin Mecanismul Financiar SEE - 2009-2014.
Evenimentele sunt conexe expoziției - gazdă „Shrinking Cities in Romania”, aflată actuamente pe simezele MNAC, etaj 3.
Evenimentele sunt conexe expoziției - gazdă „Shrinking Cities in Romania”, aflată actuamente pe simezele MNAC, etaj 3.
Expoziţia B-LAB - "Explorations- tactics- Actions" a prezentat într-o formă sintetică rezultatele workshopurilor îndrumate care au implicat echipe de studenți din UAUIM și BAS, desfașurate la Brăila, în perioada aprilie 2015 - iunie 2016. Expoziția a avut ca scop, totodată, reflectarea unei metode de lucru experimentale, constând în abordarea orașului în trei pași: 1) explorarea teritoriilor problematice (periferice în sens fizic sau moral, locuri în declin, situri abandonate); 2) dezvoltarea unor tactici de posibile intervenții (proiecte și viziuni punctuale, scenarii preliminare); 3) organizarea acțiunilor propriu-zise, pe teren, cu implicarea populației și a resurselor locale existente.
Masa Rotundă Internațională a fost subîmpărţită în trei secțiuni: prima, deschiderea și prezentarea proiectului și a relației dintre „Shrinking Cities in Romania” și ”B-LAB” (curator dr. arh. Ilinca Păun Constantinescu și dr. arh. Angelica Stan, manager de proiect); a doua secțiune a fost dedicată prezentărilor invitaților (keynote speakers): prof. Elke Krasny (Academia de Arte Frumoase din Viena), dr. arh. Vera Marin (Asociația pentru Tranziție Urbană) și drd.arh. Claudiu Forgaci (TU Delft); iar a treia secțiune a fost dedicată celor trei paneluri tematice:
1. Proiectând activ: creativitatea participativă ca mijloc de calibrare arelației dintre idei și fapte
Moderator: dr. urb. peisagist Irina Pața (UAUIM)
2. Arta și spațiul public: empatie și complicitate în practica artistică din spaţiul urban
Moderator: arh. Cristian Ștefănescu (BAS)
3. Creștere/Scădere: markeri sociali, culturali și spaţiali ai periferiilor
Moderator: dr. arh. urb. Angelica Stan (UAUIM)
Evenimentul B-LAB s-a remarcat prin diversitatea activităţilor, a specialiștilor și a tematicilor abordate, toate conexe problematicii generale sub care s-a regăsit întreaga discuţie, cea a orașelor în declin. În cadrul celor trei paneluri s-au atins subiecte variate, beneficiind de intervenţii atât din partea specialiștilor invitaţi, cât și din partea studenţilor care au putut să analizeze din propria experienţă rezultatele și efectele acestei metodologii participative care a stat la baza proiectelor expuse.