Proiectul de cercetare și documentare „Antreprenoriat artistic colectiv” își propune să cartografieze modele de inițiative, ateliere, studiouri, structuri de creație colectivă din România. Proiectul, implementat de Asociația MAIA în parteneriat cu platforma Formare Culturală și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, dezvoltă o platformă interactivă care facilitează accesul la prezentări și resurse documentare și promovează colaborarea interdisciplinară în domeniul artistic.
Proiectul evidențiază evoluția statutului artistului creator, de la încadrarea istorică în nomenclatorul meseriilor ca artist-lucrător în industrie sau artist-decorator, la formele contemporane de organizare profesională prevăzute în recenta Ordonanță de urgență privind Statutul Lucrătorului Cultural Profesionist.
Proiectul se concentrează pe colaborarea interdisciplinară între artele contemporane, antreprenoriat și industrie - industrii culturale și creative. Accesul artiștilor la infrastructura industrială facilitează realizarea unor coproducții artistice, generând noi forme de estetică și răspunzând unor nevoi specifice de consum cultural.
Proiectul are o abordare curatoriată a prezentărilor materialelor documentare, accesând și procesând surse diverse, multe dintre acestea fiind dificil accesibile publicului larg. Rezultatul acestui proces este o platformă digitală care reunește o prezentare sectorială, cu surse de documentație istorică recentă.
Proiectul urmărește dezvoltarea și diversificarea publicului interesat de domeniile artelor contemporane. Prezentările indică un interes crescut pentru fenomenele specifice care intersectează nișele culturale, în special în contextul extinderii rețelelor de comunicare globale.
Platforma este accesibilă pe diverse dispozitive, de la smartphone-uri la computere, asigurând accesul la conținut cultural relevant, inclusiv în zone geografice cu acces limitat la evenimente culturale fizice sau ateliere de artiști și creativi.
Proiectul dorește să fie de interes și pentru studenți și cadre didactice din mediul academic vocațional, precum și publicul cultural interesat de influențele artelor românești în alte domenii culturale și chiar industriale.
Interviurile video documentare pot fi urmărite aici
https://www.youtube.com/playlist?list=PLwqlrtThmkWQDGx1wFcLiGEkfySK-HPdN
Detalii și resurse proiect aici https://formareculturala.ro/antreprenoriat-artistic-colectiv/
Producător: Asociația MAIA
Parteneri: Formare Culturală, Asociația Assamblage, România Tradițiilor Creative, Nod Makerspace, Modernism.ro, Illy România
Proiect cultural cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.