Nasui Collection & Gallery este o organizație independentă care promovează artiști români moderni și contemporani. În luna mai 2018 prezintă o instalație monumentală în Noaptea Albă a Muzeelor la Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea și a organizat un eveniment expozițional la Parlamentul European din Bruxelles în cadrul programului său „Moving Monuments - Monumente în mișcare”.
Nasui Collection & Gallery a lansat programul „Moving Monuments” în 2014, având ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. În 2017 a dezvoltat în cadrul programului secțiunea de proiect „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” prin care a itinerat monumente temporare în orașe din România unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție.
Instalația de 10 lucrări de mari dimensiuni „Depersonalisation” (artist Cătălin Bădărău) deschide Noaptea Albă a Muzeelor 2018 la Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” din Oradea - 19 mai 2018, ora 19.00, în cadrul expoziţiei memoriale găzduite în zece încăperi din subsolul Cetăţii Oradea - Muzeul Oraşului Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41.
Lucrările sculpturale (3,5 m înălțime) călătoresc de la Memorialul Închisoarea Pitești, un spațiu memorial deschis publicului în fostul penitenciar de detenție politică de la Pitești, unde au fost expuse din iulie 2017.
Una dintre lucrările produse în cadrul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” este View from Light (artist Bogdan Rața) care a fost itinerată de la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat la Parlamentul European din Bruxelles, în cadrul unui eveniment expozițional pe 3 mai 2018. Din Bruxelles, lucrarea este itinerată la Memorialul Gherla în vara acestui an.
***
Proiectul este organizat de Nasui Collection & Gallery și co-finanțat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) printr-un apel public la proiecte.
Mulțumiri: Maria Axinte, Ierom. Dr. Grigore Benea, Bogdan Chițescu, Andi Lucian Cristea, Marius Neculae, Nicolae Pepene, Cristina Pușcaș
Parteneri: Muzeul Oraşului Oradea – Complex cultural (Muzeul Cetăţii şi Oraşului), Memorialul „Rezistenţă şi represiune în Bihor” Oradea, Memorialul Gherla, Asociația Cei 40 de Mucenici, Modernism.ro
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. IICCMER nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.