Marți, 6 noiembrie, începând cu ora 11.00, va avea loc, la Institutul Francez din București – Atrium, Dacia 77, lansarea proiectului NESUPUSELE.
NESUPUSELE este un proiect al De Basm - Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, care propune o recuperare cultural-istorică a 100 de personalităţi feminine (individuale sau colective), care sunt prea puțin sau chiar deloc cunoscute de către tânăra generaţie.
Recuperarea este inedită din mai multe puncte de vedere. Proiectul debutează cu o platformă online cu primul volum al cărții 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă și cu Atelierele Nesupuselor, o serie de workshopuri pentru copii și adolescenți, susținute de autoarele cărții în toată țara.
NESUPUSELE se dorește a fi un proiect de educaţie alternativă având ca teme transversale: diversitatea culturală, dezvoltarea valorilor patriotismului şi ale spiritului civic, respectul pentru istoria privată, cea de zi cu zi, nu doar pentru cea publică a unei ţări. Este un proiect care pune în valoare elite, dar care, în acelaşi timp, redefinește termenul de excepționalitate și încearcă să dărâme stereotipii.
Asociația De Basm propune, pentru început, o carte în două volume, conținând 100 de poveşti inspirate din viaţa acestor femei; texte de ficțiune, bazate pe o documentare bogată (arhive, cărţi, interviuri, etc.) şi completate de ilustraţii. NESUPUSELE nu reprezintă o enciclopedie de personalităţi feminine și nici o antologie de povești inspiraționale.
Selecția femeilor care ”au schimbat lumea” reprezintă îndemnul autoarelor către cititori de a descoperi, în trecut sau în fiecare zi, alte Nesupuse. Istoria lor, încă nescrisă, este așteptată pe platforma online, o platformă care își propune să scoată la lumină poveștile unor astfel de femei care marchează viața comunităților mari sau mici și, de ce nu, chiar istoria. Nesupusele sunt femei “de succes” în sensul obișnuit al termenului, dar şi într-un sens mai generos, în care reuşita înseamnă diplomaţie, adaptare asumată la vremuri, empatie, grijă cotidiană pentru aproape, implicare, discreție, coloană vertebrală, modestie, tandreţe, răbdare. Nesupunerea lor a fost şi este nespusă în manualele școlare. De aceea ele sunt NES(U)PUSELE - 100 de femei a căror poveste vrem să o spunem.
Ducem vestea în toată țara prin Atelierele Nesupuselor astfel încât poveştile din carte să ajungă la cât mai mulţi copii. Autoarele poveștilor au ajuns deja sau vor ajunge curând în București, Brașov, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Vânătorii Mici-Giurgiu, Răcari-Ialomița, Constanța și Piatra-Neamț.
Autoare: Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Cristina Andone
Ilustratoare: Sorina Vazelina, Szabo Zelmira, Maria Surducan, Ileana Surducan, Cristina Radu, Anabella Orosc, Kurti Andreea, Keszeg Agnes, Oana Ispir, Livia Coloji, Maria Brudașcă, Criss Barsony
Graphic Design: Faber Studio
Vă invităm să aflaţi poveștile celor 100 de Nesupuse De Basm, dar și să descoperiți voi înșivă alte “nes(u)puse” din istoria trecută sau recentă. Nu în ultimul rând, proiectul este o invitaţie la nesupunere!
Ne puteți urmări în social media, pe Facebook și Instagram, @Nesupusele, folosind hashtagurile #nesupusele, #suntonesupusă, #nesupuselemăinspiră.
NESUPUSELE este un proiect De Basm finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul manifestărilor dedicare celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918.
Partener principal: Editura Univers
Parteneri media: Radio România Cultural, ELLE, Scena 9, Școala 9
Parteneri: Institutul Francez, Da’ De Ce, Roata Mare, Supereroi printre noi, sANA, EstiPovești