eXplore festival #11 continuă cu spectacole create de artiști reprezentativi pentru momentul actual al dansului contemporan și performance-ului, abordând teme ce au în centru îndreptarea atenției către corp și către relația sa cu limbajul, sunetul, emoția și procesele mentale.
Alături de aceste spectacole, weekend-ul 21-22 octombrie cuprinde și performance-uri în premieră, realizate în cadrul programelor ”Rezidențe de Creatie WASP 2016” și ”Rezidențe și Producții Coregrafice Life Long Burning 2016” dedicate susținerii generației tinere de artiști.
Program 21 octombrie:
failure n#2 | Lee Meir | ora 20:00 (durata: 30 min)
Performance din seria Fourteen Functional Failures
Seria de solo-uri fourteen functional failures abordează chestiuni legate de ritm, timp și eșec, în contextul relațiilor complexe între limbaj, corp, voce și sunet. Spectacolele analizează în mod specific eșecul care se produce între cuvinte și acțiuni, urmărind să redea instabilitatea cuvintelor și să valorifice forța corporală prin desprinderea cuvintelor din contextul lor obișnuit.
Seria cuprinde paisprezece solo-uri (eșecuri) de diferite durate, prezentate și create în diferite contexte. Fiecărui eșec îi corespunde un performance independent, care face totodată trecerea la următorul eșec.
Structura în mai multe etape a performance-ului și prezentarea sa într-o fază incipientă urmăresc să înlăture convențiile din domeniul dansului contemporan, în care artistul depinde de limbă pentru a își expunde spectacolul (scriere de granturi, aplicații, finanțări).
Lee Méir (IL/DE) este o artistă care lucrează în coregrafie și performance, în special în Berlin și Tel-Aviv. Lucrările sale coregrafice examinează situațiile paradoxale, caracterul artificial al performance-ului și tensiunea dintre cuvinte și acțiuni. Solo-ul său Translation included a căștigat premiul întâi la Bienala pentru tineri coregrafi din Israel în 2011. A terminat Studii Coregrafice la HZT-Berlin (2013) și a primit granturi din partea Berlin City Council, The Israeli Ministry of Culture și bursa Danceweb scholarship (2014-2015)
Lucrările sale au fost prezentate la festivaluri și evenimente precum: Tanz im August, Berlin / the Brighton Festival | Antistatic, Sofia | Tanzquartier Vienna.
Alături de solo-uri, Lee Méir creează diverse colaborări cu artiști, privite ca o metodă de provocare a autorității conceptuale a artistului individual. Împreună cu Maya Weinberg formează duo-ul The defaults of self indulgence în care artistele explorează relația dintre monotonia cotidiană și creație. De asemenea, a colaborat cu artiști precum Deufert&Plischke, Jasmin Ihraç, Otso Huopaniemi, André Lewski, Roni Katz.
M.E.L.T – MOTION, EMOTION, LATERAL THINKING | Valentina de Piante | ora 21:00 (durata: 1h 30 min)
Spectacolul “M.E.L.T – Motion, Emotion, Lateral Thinking” creează un spațiu deschis experiențial între o serie de cuvinte-cheie și întregul corp-minte gata să se asculte și să se declanșeze. M.E.L.T. vorbește despre topirea proceselor obișnuite de gândire și redescoperirea inteligenței corpului.
”Analizând structurile corpului, observ cum construcția posturii este un proces lung de structurare a experiențelor emoționale și cognitive în pattern-uri de acțiuni reflexe. Urmăresc în același timp deconstrucția tuturor acestor structuri. Pornind de la interconexiunea dintre corp, minte și emoție, privită din perspectiva neuroștiinței și psihologiei transpersonale, folosim instrumentul observării, al direcționării atenției către corp și sistemele lui, către obiceiurile mentale recurente, către stările și emoțiile dominante. Toate aceste direcții se amestecă și se hibridizează dând naștere unor intersecții, suprapuneri și contradicții ale schemelor de gândire, de mișcare și de emoție.” (Valentina de Piante)
Valentina De Piante Niculae este asistent universitar doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer.
Are expertiza ATM în Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. În 2009 a participat la evenimentul TTT – Teaching the Teachers – București și în 2013 la TTT – Budapesta.
În 2015 a ținut prelegeri teoretice îmbogățite de o practică corporală intensă împreună cu cercetătorul neurolog dr. Radu Dop și psihologul lector univ. dr. Ovidiu Brăzdau. A ghidat, în calitate de expert român, proiectul european Tandem Dance dedicat nevăzătorilor și performerilor.
Concert Omelette | ora 22:30
La finalul spectacolelor, WASP va găzdui în White Box un concert al trupei Omelette care va încheia ziua de vineri cu poftă de dans, good vibes și energii synthpop/synth-punk.
Program 22 octombrie:
SUPERCALIFRAGILISTICLY NORMAL | Georgeta Corca | Premieră, ora 20:00 (durata: 35 min)
SUPERCALIFRAGILISTICLY NORMAL este freak show bazat pe autosarcasm, hrănit de puterea de a îți conștientiza defectele/calitățile și a îți asuma normala poziție de outside-er, din dorința de a fi onest și normal cu tine însuți. Televizor, știri, informații, balamuc, nimicuri. Găsește supereroul din afara înăuntrului tău, în realitatea augmentată din împrejurimi, încercând sa fii un pic mai puțin cenzurat față de ceilalti, fără a putea zbura, scuipa flăcări sau a citi gânduri. Ține pasul cu sistemul care se chinuie să facă un om perfect din tine, orice ar putea însemna asta, pentru a fi o ființă de performanță.
Georgeta Corca este absolventă a Liceului Pedagogic „Andrei Mureșanu” Brașov și licențiată a Facultății de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”, secția Coregrafie. Formarea sa ca performer își are rădăcinile în gimnastica artistică si capoeira. De-a lungul timpului a acumulat experiență participând la numeroase workshopuri și a colaborat cu diverși coregrafi precum Thomas Stayert, Sergiu Matiș, Valentina de Piante Niculae, Simona Deaconescu, Inger Reidun Olsen și mulți alții. Este câștigătoarea ALT Concurs Național de Coregrafie 2014.
DIRECȚIA DE MERS | Irina Gheorghe | Premieră, ora 21:00 (durata: 30 min)
Direcția de mers este un performance despre ”tensiunea între lume și lume”, despre decizii și situații în care acțiunile noastre sunt urmate inevitabil de acțiunile opuse lor.
Imaginează-ți o lume în care de fiecare dată când mergi pe un drum, trebuie să te întorci imediat. Orice mișcare într-o direcție e urmată de o mișcare în sens opus. Orice gând într-o direcție e urmat de un gând în direcția inversă. De fiecare dată când mâna se mișcă înainte, se întoarce imediat pe aceeași linie. Corpul merge înainte, corpul merge înapoi. Bolovanul e urcat în vârful dealului, bolovanul se rostogolește la vale. Buster o ia în sus pe scări, Buster coboară cu liftul. Cosmonautul ajunge pe lună, cosmonautul se întoarce de pe lună. Înțelesul o ia cand într-o parte, când în alta. Eu știu ceva ce tu nu știi, tu știi ceva ce eu nu știu.
Irina Gheorghe a studiat pictură și fotografie la Universitatea Națională de Arte București dar a ajuns să lucreze mai mult cu formate care presupun prezența fizică. Este interesată de deviație ca metodă de a deturna această prezență, de ambiguitate ca limbaj pentru a contacta vizitatori dintr-o altă lume, și vag ca traseu de acces către această altă lume fără a o părăsi pe cea prezentă.
Irina este cofondatoare a duo-ului Biroul de Cercetări Melodramatice care investighează felul cum pasiunile conturează societatea contemporană, ca și relația noastră afectivă cu o lume non-umană la limita accesului. Irina este de asemenea co-fondatoare a colectivului Bezna.
Proiectele ei au fost prezentate la rhiz Viena, Times Museum Guangzhou, WING Hong Kong, HOME Manchester, CAC Vilnius, MNAC București, bak Utrecht, mumok Vienna, CNDB București, DEPO Istanbul, Ujazdowsky Castle Warsaw, messagesalon Zurich, Center for Visual Introspection Bucharest, etc.
SUNET | Ioana Gheorghiu | Premieră, ora 21:00 (durata: 30 min)
Testări de reducţii din afinitate pentru sinteză: nu există nimic altceva în afară de sunet.
Prin metode de esenţializare, vorbirea este redusă la intonaţie, indicând relaţia dintre conţinut, sunet şi afect. În afară de secvenţe muzicale specifice recunoscute ca având o funcţie explicită – marşul militar – muzica nu e încărcată semantic. Se destabilizează perspectiva neîncărcării semantice a muzicii, iar relaţia dintre ritm şi asimilarea cunoştinţelor creează premisele unui scenariu în care devine plauzibil că sunetul performează vorbirea şi intonaţia are înţeles de sine stătător.
Ioana Gheorghiu foloseşte logica artelor vizuale şi a repetiţiilor muzicale pentru a examina modurile dansului şi ale performance-ului în Black Box. Venind dinspre o abordare a performativităţii specifică contextului White Box, a început să lucreze recent în preajma temporalităţii din Black Box. Proiectele actuale urmăresc afectul înscris în muzicalitatea vorbirii, metode de reducţie (exerciţii de sunet sau mişcare pentru a obţine maximum de sinteză), supradoze de raţionalizare. Ioana a participat în expoziţii şi a prezentat în performance-uri individuale şi de grup la Rosas Studios Bruxelles, Centrul Naţional al Dansului București, WASP București, Lateral Art Space și Spațiul Pilot (Fabrica de Pensule Cluj), Centrul Cultural al Chorbadjisko, Laboratorul de Imunologie București, Atelier 35 București, Spaţiul Platforma București, Teatrul Alfred ve dvoře Praga, CIAC Pont-Aven.
Bilete și Rezervări:
– 25 lei – eXplore day / bilet pe seară
– 40 lei – eXplore weekend / bilet pe weekend
– 150 lei – eXplore festival pass / abonament festival
Studenții și elevii au intrarea liberă pe tot parcursul festivalului în baza rezervărilor și carnetelor de elev/student.
Rezervări la contact@waspmagazine.com
Aici puteți accesa programul de anul acesta, iar pe site-ul WASP Magazine aveți acces la materiale speciale realizate cu artiștii din acest an – interviuri, trailere, galerii foto.