Patru scriitori români au fost selectați din cei 150 de candidați la bursele și rezidențele de creație literară inițiate anul acesta de Fundația Cărturești în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio. Autorii selectați sunt Andrei Dosa (la categoria roman), Ștefania Mihalache (proză scurtă), Răzvan Andrei (poezie) și Ștefan Bolea (eseu).
Pe lista de așteptare, întocmită în eventualitatea în care unul dintre scriitorii numiți mai sus nu vor putea revendica bursa și rezidența de creație, se află Paul Mihalache (roman), Lavinia Bălulescu (proză scurtă), Olga Ștefan (poezie) și Adela Dinu (eseu).
Din boardul de selecție au făcut parte Carmen Mușat (critic literar, redactor-șef Observator Cultural), Andra Matzal (editor Scena9), Alina Aviana (redactor, membru în departamentul de comunicare Cărturești), Marius Chivu (scriitor, critic literar, redactor Dilema Veche), Cristian Lupșa (editor Decât o Revistă).
“Le mulțumim tuturor participanților, a fost o onoare și o bucurie să avem un număr atât de mare de înscrieri. Selecția nu a fost ușoară, au fost multe proiecte și texte surprinzătoare, care merită toate felicitările și încurajările. Mulțumim de asemenea membrilor boardului de selecție pentru implicarea, sprijinul și încrederea acordate acestui proiect. Și, nu în ultimul rând, mulțumim cititorilor noștri, care au sprijinit acordarea acestor burse prin intermediul campaniei #CititoriPentruScriitor. Numărul mare de înscrieri ne arată cât de necesară este încurajarea financiară a scriitorilor români care și-au propus să se dedice exclusiv scrisului pentru o perioadă de timp. Ne bucurăm că am putut contribui la asta și sperăm ca demersul nostru să dea naștere cât mai multor inițiative de sprijinire a literaturii române contemporane.” - Alina Aviana, Cărturești
Bursele de creație literară Fundația Cărturești, Asociația Maria & Pro Patrimonio au luat naștere din dorința de a promova și încuraja dezvoltarea literaturii române contemporane, începând cu sprijinul acordat autorilor ei. Într-o piață de carte dominată de traduceri, unde pentru majoritatea autorilor, scrisul este al doilea, dacă nu chiar al treilea job, proiectul acestor burse și rezidențe își propune să redea scriitorilor contextul necesar pentru a se dedica scrisului: timp, „o cameră doar a lor” și cât mai puține constrângeri exterioare.
Cărturești își propune să continue și anul viitor proiectul burselor și rezidențelor alături de partenerii Pro Patrimonio și Asociația Maria. În decizie au cântărit atât feedbackul primit de la cititori, cât și răspunsurile venite din partea scriitorilor:
„Inițiativa acestor rezidențe ni se pare extrem de binevenită în peisajul nostru literar. Ne-a încurajat să aplicăm atât ceea ce ni se oferă (mai ales posibilitatea de a scrie într-un loc minunat și liniștit), cât și implicarea unei librării iubite de cititori, și, extrem de importantă pentru noi, componența juriului.”
„(...) sunt încântată să am ocazia de a trimite o astfel de scrisoare. Demersul la care ați pus umărul este fără precedent în România ultimilor ani și este minunat să-l văd concretizându-se în ciuda nefericitei conjuncturi care a îngenuncheat planeta întreagă.”
„(...) mă bucur să pot scrie o aplicație pentru astfel de burse literare, pentru că este ceva atât de necesar și de rar în România – țara în care, după ce i-am spus mamei în liceu că vreau să scriu, a căzut trei zile la pat.”
„M-am bucurat foarte tare să aflu despre această rezidență de creație literară. Mi se pare o inițiativă minunată, de la gândul de susținere a scriitorilor români, până la alegerea destinațiilor de rezidență.”
***
Despre Cărturești
Despre Cărturești
Cărturești este prima librărie-concept din România, deschisă la finalul lui 2000 și dedicată unei noi experienţe de cumpărare și promovare a cărţii şi a produselor culturale. Devenit cel mai important lanț de librării de pe piața din România, Cărturești are în prezent 38 de spații care redefinesc ideea de librărie. Printre librăriile flagship ale brandului se numără Cărturești Carusel, inclusă în topul The Telegraph al celor mai frumoase librării din lume, Cărturești Verona, cel mai mare spațiu dedicat lecturii și ofertei de carte din București sau Cărturești Modul, o librărie de cultură vizuală care aduce în plus o grădină interioară, o galerie de artă contemporană și o cafenea.
Asociația Maria (Țibănești) este o organizație non-profit înființată în anul 2000. Președintele organizației este arhitectul Șerban Sturdza. Acțiunile Asociației Maria se desfășoară în comuna Țibănești, județul Iași. Din 2006, la conacul Petre P. Carp din Țibănești, se organizează un program cultural intitulat Batem fierul la conac! Programul include o serie de workshopuri de meșteșuguri tradiționale și tehnici experimentale și este coordonat de Asociația Maria în parteneriat cu Fundația Pro Patrimonio. Toate activităţile grupate în jurul conacului P.P. Carp constituie o şcoală de meşteşuguri, destinată în primul rând sătenilor din zona Ţibăneştiului, dar şi tuturor celor care conştientizează valoarea patrimoniului cultural şi nevoia de a-l transmite urmaşilor. Ansamblul istoric de importanță națională Petre P. Carp din Țibănești este compus din conac, biserică, mausoleu și clădirea anexă.
Fundația Pro Patrimonio este o organizaţie neguvernamentală nonprofit internaţională, cu filiale în România (București), Marea Britanie și Franţa. Înființată în anul 2000, fundația derulează o serie de proiecte care au ca misiune principală conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, cu precădere arhitectural. Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de protejare și reabilitare a patrimoniului, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități, a memoriei și valorii moștenirii culturale.
Fondatorul Pro Patrimonio este arhitectul Șerban Cantacuzino.