Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului, Frontline Club Bucharest împreună cu Institutul Polonez din București, Centrul Ceh, Institutul Goethe și Institutul Maghiar organizează o serie de proiecții de filme documentare și dezbateri despre efectele comunismului în țările din Europa Centrală și de Est, la care vor participa experți străini și români.
Prăbușirea Cortinei de Fier în anul 1989 a fost acceptată cu același entuziasm peste tot în Europa Centrală și de Est, însă modul în care țările din această regiune s-au dezvoltat în noul spațiu democratic a fost extrem de diferit.
Ce s-a întâmplat în anul 1989? În ce măsură percepția noastră asupra situației din alte țări comuniste a fost conformă cu realitatea? Care au fost asemănările și diferențele dintre dictaturile comuniste? Cum am încercat să ne opunem comunismului? Cum ne raportăm la crimele comunismului și cum îi comemorăm victimele? Ce ne-a învățat această experiență și cine suntem la 30 de ani de la căderea comunismului?
Vorbim pe 14 octombrie cu dr. Michał Przeperski și profesorul Ioan Stanomir despre rezistența din anii `80 din Polonia, despre Solidaritatea și milioanele sale de membri, negocierile dintre opoziție și comuniști și primele alegeri libere din blocul comunist din 4 iunie 1989.
Înainte discuției va fi prezentat documentarul „Nu am fost eroi. Greva prin ochii femeilor”, al cărui îndrumător artistic a fost Andrzej Wajda, despre o altă față a faimoasei greve de la șantierul din Gdańsk, din august 1980, și încearcă să ne reamintească despre rolul jucat de femei în timpul acestui eveniment.
Evenimentul va avea loc pe 14 mai, ora 19:00, la Rezidenta BRD Scena9, str. Ion Luca Caragiale nr. 32.
***
Dr. Michał Przeperski a absolvit istoria la Universitatea din Varșovia, unde și-a susținut și teza de doctorat. A fost bursier al Universității Central-Europene din Budapesta. A colaborat cu Centrul Karta, a lucrat la Centrul European de Solidaritate din Gdańsk și a fost redactor-șef al unuia dintre portalurile istorice cele mai apreciate din Polonia, histmag.org. Din 2015 lucrează la Biroul de Cercetări Istorice al Institutului Memoriei Naționale.
Profesorul Ioan Stanomir este unul dintre cei mai recunoscuți oameni de știință români și un comentator apreciat al evenimentelor politice din România. Din 1996 lucrează la Facultatea de Științe Politice a Universității din București. Între anii 2010-2012 a fost director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
Informațiile pot fi găsite și pe pagina culturapoloneza.ro