În perioada 1 iulie-11 noiembrie 2024, Asociația Centrul de Artă Aluniș organizează proiectul „Ceramica Monteoru – un proiect de redescoperire culturală”, un proiect de revitalizare și promovare a patrimoniului cultural material prin reinterpretarea formelor și motivelor vaselor ceramice din cultura Monteoru într-un mod contemporan și accesibil. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Alessandra - Nicoleta Dumitrache studiază în cadrul UNArte Bucuresti și este pasionată de arta murală, inclusiv variate tehnici precum pictura bizantină, fie pe lemn sau sticlă, street art sau mozaic. Alessandra a explorat medii noi creative, arhetipale, pornind de la conceptul "conținerii" (orice vas conține ca scop ceva valoros). Ea a lucrat în tandem cu artista Alicia Schuster din Germania, venită pentru prima dată în România, la Școala de Olărit de la Colți, pentru a se inspira din ceramica de Monteoru. Alicia a terminat „ucenicia” în ceramică la Berufsfachschule für Keramik Landshut (absolvire iulie 2024). A câștigat numeroase premii, iar experiența ei alături de artiști consacrați în prelucrarea lutului este remarcabilă: Dorothea Khan (2023), Margerites Kreta – Kreamion (2022), Matthias Graebner (2021). Ceramica de Monterou și simbolurile descoperite la Aluniș vor influența practica artistică a celor două artiste, Alessandra - Nicoleta Dumitrache și Alicia Schuster.
Proiectul „Ceramica Monteoru – un proiect de redescoperire culturală” își propune readucerea la lumină a unui bogat filon artistic specific culturii Monteoru. Ghidajul istoric și etnografic, un ajutor prețios în acest proiect, este oferit de doamna doctor în istorie, cercetător etnoarheolog Doina Ciobanu.
Alunișul este cel mai important complex de vestigii rupestre din Munții Buzăului, cu locuințe și lăcașe de cult săpate în piatră; este o zonă unde descoperi fostele vetre de sat și îți ies în cale locuri care vorbesc despre fostele mine de chihlimbar. Drumețiile acestea sunt împletite și cu poveștile locului, mai ales dacă pornești pe cărări să cauți urme de fosile, plante de leac și ciuperci.
„Ceramica Monteoru – un proiect de redescoperire culturală” este un proiect de revitalizare și promovare a patrimoniului cultural material prin reinterpretarea formelor și motivelor vaselor ceramice din cultura Monteoru într-un mod contemporan și accesibil.
Proiectul are trei componente: (1) Creație și Interpretare Artistică prin 3 rezidențe artistice implicând artiști ceramiști și meșteri olari în cercetarea și reinterpretarea ceramicii Monteoru; crearea a patru prototipuri de ceramică, reflectând interpretarea personală și contribuind la un album prototip pentru colecția finală de vase tip Monteoru. (2) Educație și Angajament Comunitar prin 6 ateliere de patrimoniu și meșteșug pentru tineri și copii și organizarea a două expoziții de artă cu produsele create în cadrul rezidențelor artistice. (3) Documentare și Diseminare a rezidențelor, etapei de cercetare și creare, și susținerea unei conferințe cu Doina Ciobanu, cercetător etno-arheolog.
„Ceramica Monteoru – un proiect de redescoperire culturală” este și un proiect de economie sustenabilă care pune cultura si arta în centrul unui proiect de dezvoltare comunitară, cu două spații de creație și rezidențe artistice: CASA LILA - Școala de Olărit de la Colți și Centrul de Artă Aluniș.
***
Centrul de Artă Aluniș își propune să fie un hub în care arta contemporană se întâlnește cu tradițiile și patrimoniul cultural material și imaterial din Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului.
Proiectul „Ceramica Monteoru – un proiect de redescoperire culturală” nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.