SoNoRo Interferențe, programul de burse al Festivalului SoNoRo, ajunge în 2025 la 19 ani de existență. Organizatorii invită tinerii muzicieni români, cu vârste cuprinse între 14 şi 30 de ani, la preselecţii, iar înscrierile la bursele din acest an se pot face până în data de 20 ianuarie.
SoNoRo Interferențe este un program de burse cu o excelentă reputație pe care și-a construit-o în timp. Tinerii muzicieni selectați în program au lucrat cu profesori care predau la universități prestigioase din Europa și au obținut rezultate excelente la concursuri internaționale, devenind studenți și absolvenți ai unor academii renumite. În prezent, unii dintre ei sunt angajați ai filarmonicilor importante din țara noastră și din Europa.
Anul acesta, în cadrul SoNoRo Interferențe, sunt programate trei workshopuri: la Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni (24 februarie - 1 martie), la Palazzo Ricci din Montepulciano, Italia (14-20 aprilie) și la Portul Cultural Cetate din județul Dolj (15-22 iunie).
Instrumentele pentru care se oferă burse în acest an sunt: vioară, violă, violoncel și pian. De asemenea, vor fi oferite burse și pentru canto. Pentru vioară, violă, violoncel și pian, tinerii muzicieni trebuie să trimită înregistrarea unei piese la alegere din repertoriul perioadei clasice muzicale și a unei piese la alegere din repertoriul secolelor XIX sau XX. Pentru canto, se vor înregistra o arie și un lied care trebuie să fie interpretate în două limbi diferite.
Înregistrările celor două piese vor avea o durată totală de 15 minute și vor fi transmise sub formă de link către YouTube prin intermediul formularul de înscriere de pe această pagină sau la adresa contact@sonoro.org.
În 25 ianuarie vor fi anunțați cei care au fost admiși și trec în cea de-a doua etapă, iar în 26 ianuarie vor avea loc interviuri online cu juriul.
Cursurile au durata de o săptămână, iar organizatorii asigură cazarea și mesele pentru întreaga perioadă a workshopului.
Ne mai desparte doar un an de cifra 20! Sunt, așadar, 19 ani de când contribuim la formarea noilor generații de muzicieni și iată că în prezent câțiva dintre beneficiarii programului nostru de burse au făcut parte din primul concert al Orchestrei SoNoRo Strings. Suntem nespus de bucuroși că la finalul anului trecut am organizat primul Concert de Anul Nou și lansarea oficială a orchestrei noastre; a fost un moment care ne-a emoționat profund și care a dovedit încă o dată că viziunea pe termen lung și perseverența sunt două atribute ale reușitei în orice domeniu de activitate. Aș spune că în cazul muzicii e cu atât mai important, deoarece ne aflăm în permanență în fața publicului și cu cât suntem mai bine pregătiți, cu atât concertele vor avea calitatea pe care ne-o dorim.
Programul SoNoRo Interferențe ne-a adus multe satisfacții de-a lungul timpului și ne obligă în modul cel mai serios, dar și foarte plăcut, să ne continuăm misiunea de a forma noi generații de interpreți ai muzicii de cameră – a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo și inițiatorul programului SoNoRo Interferențe.
Primul workshop îi va avea ca maeștri pe Erik Schumann (violinist și profesor de vioară la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Frankfurt am Main), Christoph Wyneken (violonist și dirijor, profesor la Academia de Muzică din Freiburg), Răzvan Popovici (violist și profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers), Justus Grimm (violoncelist și profesor la Conservatorul Regal din Anvers) și Diana Ketler (pianistă și profesoară de pian la Academia Regală de Muzică din Marea Britanie și la Haute École de Musique din Geneva, Elveția). Bursierii vor susține la finalul workshopului, împreună cu profesorii lor, două concerte: vineri, 28 februarie, ora 18:00, în Salonul Casei Internaționale a Artiștilor din Bușteni, și sâmbătă, 1 martie, ora 11:30, în Sala Patria a Filarmonicii Brașov. Accesul la concerte este liber.
Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni își propune să fie un refugiu pentru procese creative în mijlocul unui peisaj minunat. Cele zece camere de oaspeți ale spațiului invită muzicienii și iubitorii de muzică la odihnă, relaxare și contemplare interioară. Aici se pot desfășura cursuri de măiestrie, seminarii sau colocvii și există posibilitatea de a face muzică împreună, de exemplu în ansambluri mici de muzică de cameră, care se pot întâlni pentru a elabora și perfecționa un program de concert.
Filarmonica Brașov
Orașul Brașov și-a inaugurat viața concertistică publică cu un eveniment artistic, organizat de Societatea Filarmonică Brașov („Kronstädter Philharmonische Gesellschaft”), în data de 6 mai 1878, sub bagheta lui Anton Brandner.
În cursul ultimilor ani, Filarmonica Brașov a devenit cea mai importantă organizație muzicală din regiune, care promovează arta și cultura înaltă prin organizarea unei oferte mari de concerte și recitaluri. În fiecare joi, la Filarmonică are loc un nou concert simfonic, artiștii Filarmonicii Brașov concertând alături de invitați din România și din străinătate.
Majoritatea celor 200 de evenimente pe care Filarmonica Brașov le organizează anual au loc în Sala Patria. În februarie 2021, Filarmonica Brașov a primit premiul pentru Organizația Culturală a Anului, în cadrul Galei Premiilor Culturale din Brașov, organizată de Consorțiul Cultural Corona. Pe lângă acest premiu, a obținut și premiul pentru Concertul Anului.
***
SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, a luat naştere în România în anul 2007 şi de atunci s-a extins şi în alte ţări europene, precum Italia (Arezzo şi Montepulciano), Ucraina (Kiev), Germania (Bad Endorf, Neuwied și Traunstein) și Belgia (Conservatorul Regal din Antwerpen). Printre locurile în care workshopurile SoNoRo Interferențe s-au desfășurat în România, de-a lungul timpului, se numără: Portul Cultural Cetate, Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni, reședința Băncii Naționale de la Păltiniș și Palatul Cantacuzino din Bușteni.
Mulţi dintre câștigătorii burselor au obținut rezultate remarcabile şi studiază, în prezent, în cadrul unor instituţii prestigioase de muzică din Londra, Berlin, Viena, Zürich, Hamburg şi Bucureşti. Câțiva dintre bursieri au participat la concursuri importante din întreaga lume și au obținut rezultate remarcabile, câteva exemple în acest sens fiind reușitele lui Andrei Ioniță – Premiul I la secţiunea Violoncel a Concursului „P.I.Ceaikovski” din Moscova (2015), a lui Ștefan Cazacu – Premiul al III-lea la secțiunea Violoncel a Concursului Internațional „George Enescu” (ediția 2020-2021), a lui Valentin Șerban – Premiului I la secțiunea Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” (2021) sau a Mariei Marica – Premiul I la secţiunea Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu” (2022).
Parteneri: Casa Internațională a Artiștilor din Bușteni și Filarmonica Brașov
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Zile și Nopți, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Ziarul Metropolis, The Institute, Designist.ro, Promenada-culturala.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Flawless.ro, Aiciastat.ro, Modernism.ro, Klarmedia, Palindrom.eu
Credit foto: Șerban Mestecăneanu