Proiectul ‘Past Present’, realizat de platforma interdisciplinară de producție, cercetare și educație PETEC, a primit premiul pentru *Promovarea culturii române în lume* în cadrul Galei AFCN, în baza rețelei de parteneriate cu spațiul artistic Beaconsfield (Londra), Centrul Național al Dansului București (CNDB) și Fundația Triade (Timișoara). Acest premiu recunoaște relevanța și impactul cultural al proiectului la nivel european, evidențiind potențialul abordărilor artistice pluridisciplinare de a activa fragmente din trecut în încercarea de a gestiona traume suferite de diverse comunități.
‘Past Present’ a împletit practici artistice interdisciplinare (arte vizuale, coregrafie, film, sunet) și întâlniri academice asupra unor tragedii geologice (devastarea orașului Pompei în urma erupției Vezuviului) și ideologice (nivelarea dealului Uranus în Bucureștiul anilor ‘80, pentru a face loc Casei Poporului și Bulevardului Victoriei Socialiste). Aceste povești s-au întâlnit și întrepătruns în spațiul artistic Beaconsfield, din Londra, înființat în singura aripă rămasă în picioare a unei școli pentru copii defavorizați demolată parțial la sfârșitul secolului XIX, odată cu extinderea infrastructurii de căi ferate.
Bazat pe o cercetare de lungă durată a Ioanei Marinescu (arhitectă, artist vizual), proiectul a prins forma actuală prin colaborarea cu Smaranda Găbudeanu (coregrafă, fondatoare PETEC) și Iulia Mărăcine (performer, co-fondatoare Ludic Collective). Echipei nucleu i s-au alăturat regizorul Laurențiu Calciu, performerii Andreea David, Hennie Lee, Eliza Trefaș, actrița Katia Pascariu, coregrafa Hanna Gillgren, dramaturga Phoebe von Held, arhitectul Thomas Goodey, muzicianul Doru Apreotesei și designerul de sunet David Crawforth.
“‘Past Present’ este un proiect dedicat memoriei și diferitelor moduri de a locui — în propriul corp, în spațiile din jurul nostru și în imaginație. Punând în oglindă două distrugeri de orașe la aproape 2000 de ani distanță, Pompei și Bucureștiul anilor ’80, dăm voce unor istorii aproape uitate prin performance, film și instalații, dezvoltând relații strânse bazate pe empatie atât cu comunitatea cu care am colaborat, cât și cu publicul spectator.
După ani de zile de lucru în relativă solitudine, proiectul prinde acum contur prin colaborarea cu o echipă complexă. Cu o formare anterioară în arhitectură, îmi găsesc forme de expresie în raport cu spațiile în care lucrez. Anul trecut ‘Past Present’ s-a desfășurat în spații puternic încărcate cu propriile povești și istorii: Beaconsfield (Londra) — fostă școală parțial demolată și transformată în galerie; Cazarma U (Timișoara) — ruina unei clădiri militare devenită temporar spațiu pentru sculptură; /SAC @Malmaison – fostă garnizoană și închisoare; CNDB – casa dansului din București. Toate aceste spații ne-au încurajat și susținut în demersurile noastre interdisciplinare, prin care am experimentat relația dintre materialele de arhivă cu performance-ul și artele vizuale. Mă bucur de recunoașterea acestui premiu AFCN și sunt curioasă de ce va urma.”, povestește Ioana Marinescu.
Naomi Siderfin, co-directoare a spațiului de artă Beaconsfield explică: “În 2021, Beaconsfield a invitat-o pe Ioana Marinescu pentru o rezidență artistică în cadrul programului Beacon_Transitions, pentru a experimenta cu fotografii de mari dimensiuni și proiecții în spațiul închis dar profund reflexiv al galeriei din timpul pandemiei. Împrejurările au dus proiectul la București, unde Ioana le-a cunoscut pe Smaranda Găbudeanu și pe Iulia Mărăcine și inițiativa s-a extins în noi direcții incitante, înainte de a reveni la Beaconsfield pentru a colabora pentru o rezidență intensă și pentru o expoziție, adunând colaboratori ca un bulgăre de zăpadă. Beaconsfield este cu adevărat încântat că AFCN a considerat de cuviință să acorde ‘Past Present’ prestigioasa distincție pentru contribuția la cultura românească și este mândru că a colaborat cu ‘Past Present’ în fiecare etapă a procesului său.”
Calitatea culturală a acestui proiect complex și incitant a fost confirmată nu doar prin premiul acordat la Gala AFCN, ci și prin faptul că următoarea sa etapă - URANUS - work in progress - a primit finanțare în cadrul primei sesiuni AFCN 2024. Proiectul va continua explorarea rolului arhivelor și a memoriei afective și culturale în proceselor de conciliere față de propriul trecut ale comunității dislocate din zona Uranus-Izvor, la granița dintre artă comunitară, performance și arte vizuale, reunind arhitecți, muzicieni, performeri, regizori de film. URANUS - work in progress este un parteneriat între PETEC, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Muzeul Național de Artă Contemporană.
Parteneri: Beaconsfield, Fundația Triade, Cartierul Uranus, CNDB (Centrul Național al Dansului), H2DANCE, CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), /SAC @Malmaison, MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană), Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM).
Mulțumiri: Sorina Jecza, Ileana Pintilie, Naomi Siderfin; comunitatea fostelor cartiere Izvor și Uranus; Parcul Arheologic Pompei
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
‘Past Present‘ a fost co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Website: https://petec.ro/portfolio-items/past-present/
Facebook: https://www.facebook.com/petecdecultura
Instagram: https://www.instagram.com/petec.dance/
E-mail: contact@petec.ro
Press: Anca Spiridon, anca@creativearts.ro