TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer anunță deschiderea expoziției Convulsie Srl: Picături pe plita încinsă în cadrul programului Amiria Intensive.

 

Expoziția curatoriată de duo-ul KILOBASE BUCHAREST continuă seria de experimente serioase ~ ludice ~ ireverente cu forme de gândire muzeală începută în 2021 și pune în lumina reflectoarelor opt practici artistice queer - Apparatus 22, Maria Balea, Lucian Barbu, Alex Bodea, Ștefan Botez, Alex Horghidan, Gavril Pop, Sofia Zadar - prin intermediul unei selecții substanțiale ~ eclectice ~ sofisticate de lucrări recente și lucrări comisionate cu această ocazie. Pentru designul expoziției, KILOBASE BUCHAREST au colaborat din nou cu arhitecta Laura Paraschiv de la CIRCA 1703 -3071.

 

Expoziția Convulsie Srl: Picături pe plita încinsă este găzduită de THE INSTITUTE, Combinatul Fondului Plastic (Strada Băiculeşti, nr. 29), iar vernisajul va avea loc sâmbătă, 18 ianuarie, începând cu ora 17:00, în prezența curatorilor și artiștilor.

 

Tema centrală a expoziției, corpul, este abordată polifonic, cu valențe uneori neașteptate: de la instanțe intense ale dorinței queer la recitirea abrazivă a unei referințe iconice din istoria artei; de la reflecții despre etica muncii, grijă și solidaritate la fascinația pentru potențialul subversiv al monstruosului; de la viziuni mistice-abstracte apărute în vise la vignette despre întâmplări celebratoare pentru libertăți queer; de la întrebări despre așteptările pe care le avem de la instituția numită muzeu la încercări de a imagina utopii prezente și viitoare.

 

KILOBASE BUCHAREST despre intențiile expoziției: “Ne dorim ca lucrările din expoziția Convulsie Srl: Picături pe plita încinsă, aceste picături eteroclite pe plita fierbinte a realităților adesea provocatoare din RO, să sfârâie, să fascineze, să transforme, să hidrateze noi idei, să producă cercuri concentrice pentru înțelegere ~ cunoaștere ~ respect a diferenței și mai departe de comunitățile queer, cele artistice și intersecțiile lor. De ce nu, să lubrifieze cu empatie pentru sensibilități artistice queer alte minți ~ suflete ~ corpuri”. 

 

Expoziția marchează și o importantă componentă de lucru cu partenerul norvegian Coast Contemporary - o platformă nomadă anuală care aduce împreună artiști, curatori, critici, instituții și lucrători culturali pentru a facilita noi colaborări -  prin intermediul căreia grupul de artiști români invitați în expoziție participă la sesiuni de introducere, discuții și feedback cu un grup de curatori norvegieni care vor și scrie texte despre practica lor artistică.

 

În data de 22 ianuarie, începând cu ora 19:00, publicul este invitat în expoziție și pentru Amiria Intensive Talk, o introducere în practicile curatoriale ale grupului de curatori din Norvegia -  Geir Haraldseth, Tine Semb, Miki Gebrelul, Håkon Lillegraven - care au experiențe consistente în lucrul cu practici artistice queer, dar și o discuție despre strategii de queering a muzeului, despre necesitatea de platforme de sprijin a artiștilor queer.

 

Convulsie Srl: Picături pe plita încinsă va putea fi vizitată până în 23 februarie. Program de vizitare miercuri – vineri 16:00 – 21:00; sâmbătă – duminică 12:00 – 19:00. În 24 ianuarie, programul va fi cel de weekend. 

 

În 19 ianuarie, 8, 22 și 23 februarie vor avea loc vizite ghidate în spațiul expozițional.

Expoziția face parte din inițiativa Amiria Intensive, un program al Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer care își propune să imagineze, testeze și prezinte public două noi inițiative culturale queer.

 

Pe lângă Convulsie Srl: Picături pe plita încinsă, la finalul anului 2024 a fost lansat apelul pentru o Rezidență Literară Queer. Au fost aleși 8 autori care, până în 31 ianuarie 2025, vor produce texte pentru a fi publicate într-un volum colectiv. Autorii selectați sunt Gabriel Sandu, Răzvan Andrei, Roxana David, Adrian Florin Duță, Cosmina Price, Ioana Săndulescu, Ala Cucu, Luna Sferdianu. Din juriul rezidenței au făcut parte scriitorii Denisa Ștefan și Adrian Schiop.

Partener România: Q Club

Mai multe detalii despre evenimentele Amiria Intensive vor fi comunicate pe:

Instagram - https://www.instagram.com/triumf.amiria  

Facebook - https://www.facebook.com/triumf.amiria

 

 

***

Despre TRIUMF AMIRIA

Un polimuzeu fluent în multiple limbaje artistice, TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer cercetează, diseminează și pune în lumina reflectoarelor cultura queer și producția artistică queer (literatură, arte vizuale, teatru și performance, sound etc) din România. Practica sa implică dragoste și empatie ridicate la o putere hiperbolică.

În perioada 2021 – 2022, TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer a produs o serie de proiecte culturale majore despre practici artistice queer: festivalul de literatură CONTRAR AȘTEPTĂRILOR, rezidențe literare și workshopuri de traduceri, câteva iterații ale festivalului de teatru și performance PERLE, PARADOXURI ȘI EXTAZ (în parteneriat cu Replika), programe educaționale, o expoziție retrospectivă a 20 de ani de practici artistice queer SIMȚI ~  ALUNECI ~ CÂNȚI prezentată tentacular în mai multe organizații de artă din București (în parteneriat cu MNAC, găzduite de Combinatul Fondului Plastic, THE INSTITUTE, Suprainfinit  Gallery, Switch Lab), o serie de expoziții solo TRIUMF AMIRIA LOVE LETTER TO găzduite de Kunsthalle Bega, Zina Gallery.

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer este un proiect cultural pe termen lung al Asociației MozaiQ.

Inițiativă bilaterală finanțată prin Granturile SEE 2014 – 2021 prin Fondul Național Bilateral în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro