Vineri, 31 martie 2017, de la ora 18:00, iubitorii şi cunoscătorii în devenire ai muzicii clasice sunt aşteptaţi la Muzeul Colecțiilor de Artă pentru o nouă ediţie a seratelor muzicale OPERA FANtastica, inițiate și moderate de Luminița Arvunescu în colaborare cu „Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură”. Invitata acestei serate - găzduite în premieră de Muzeul Colecţiilor de Artă este soprana Laura TĂTULESCU - una dintre cele mai reprezentative artiste din Noua Generaţie de Artişti Lirici formaţi în România, fostă membră a prestigioaselor Ansambluri de Solişti ai Operelor de Stat din Viena şi Munchen - cu care Luminiţa Arvunescu va dialoga, ca de obicei, atât pe teme de biografie personală, cât şi pe teme muzicale; o artistă, cu o splendidă carieră internaţională - despre care, ştim din păcate, foarte puţine – şi care va susţine o serie de momente muzicale inedite, cu concursul pianistei Luminiţa BERARIU. Programul muzical al seratei va cuprinde şi o prima audiţie, cea a unei piese voce-pian, semnate de compozitorul francez Thierry HUILLET, prezent la eveniment împreună cu soţia sa, violonista Clara CERNAT.
Prin urmare, Muzeul Colecţiilor de Artă - închis altfel, vinerea – îşi va deschide porţile pe 31 martie a.c., în exclusivitate pentru iubitorii muzicii clasice şi fidelii Operei FANtastica. Iar cu această ocazie, de la ora 18.00 la ora 18:30, publicul va putea vizita expoziția "Pictură românească (1875-1945)" din colecția Fundației Bonte, expoziție găzduită de Muzeul Colecțiilor de Artă (Corp C) în perioada 14 februarie – 30 aprilie 2017.
***
Laura TĂTULESCU s-a născut în Statele Unite ale Americii și a crescut într-o ambianță muzicală pe care, la nici 6 ani, ajunsese s-o domine cu aptitudinile ei artistice. Studiul propriu-zis al Muzicii ( vioară, pian și apoi, canto ) l-a început însă, abia când părinții au adus-o în România: la Liceul „Dinu Lipatti” din București, la 10 ani, recuperând cu atâta ușurință timpul pierdut, încât tuturor le-a devenit clar faptul că viitorul ei avea să-l reprezinte Muzica și.... numai Muzica.
A absolvit cursurile Universității de Muzică în 2005: la Clasa apreciatei soprane Sanda Șandru, cu dificilul rol Margareta din opera „Faust” de Gounod – susținut pe scena Operei bucureștene, într-un spectacol rămas în amintirea multor melomani! - și cu 3 Premii I la Concursurile naționale „Marțian Negrea”, „Mihail Jora” și „Concursul de Lied” de la Brașov.
În 2006, la numai 24 de ani, devenea una dintre cele mai tinere membre ale prestigiosului Ansamblu de Soliști ai Operei de Stat din Viena – susținând debut după debut în roluri ca: Susanna (Nunta lui Figaro), Despina (Cosi fan tutte), Sophie (Werther), Pamina (Flautul fermecat), Musetta (Boema). Iar în 2009, una dintre cele mai apreciate membre ale Ansamblului de soliști ai Operei de Stat Bavareze (Munchen), o soprană despre ale cărei succese – în special în rolul titular din spectacolul „L’ Enfant et les Sortileges” de Ravel și premiera mondială a operei „Make No Noise” de Miroslav Srnka - presa germană a vorbit mereu la superlativ. După doar 2 stagiuni, Opera de Stat Bavareză i-a și conferit de altfel Laurei Tătulescu, mult râvnitul Munchener Feststspielpreis.
Nu este Festival de operă important care să n-o fi invitat până acum pe Laura Tătulescu să cânte: de la Festivalurile de operă europene - Glyndebourne, Edimburgh și Maggio Musicale Fiorentino - la Mostly Mozart Festival din New York. Și, de asemeni, nu există dirijori sau regizori mari, cu care să nu fi avut, cel puțin, o colaborare: de la maeștrii Seiji Ozawa, Riccardo Muti sau Marco Armiliato la celebrii regizori Barrie Kosky și Woody Allen – cu acesta din urmă Tătulescu având o colaborare cu adevărat specială la Opera din Los Angeles. De altfel, în ultimii 4 ani, soprana Laura Tătulescu și-a desfășurat cariera mai mult pe scenele lirice americane. Cu un deosebit succes de presă și public, încununând o carieră internațională de peste un deceniu.
Din păcate, în tot acest răstimp, prezențele ei pe scenele din România au fost sporadice: câte un spectacol la Operele din București, Cluj și Timișoara, un recital de lieduri în cadrul Festivalului Internațional Goerge Enescu la Ateneul Român și un Concert în seria Concertelor Cele 3 Dive la Sala Radio. Atât. Un motiv în plus ca prezența ei la Opera FANtastica din 31 martie să fie așteptată cu multă nerăbdare și emoție de publicul bucureștean.
***
Pasionată de lumea spectacolului de operă, Luminiţa Arvunescu îşi doreşte să adune în jurul ei prin acest proiect, pe de o parte, artiştii de operă – spre a le iscodi memoria şi a le afla pildele personale – şi, pe de altă parte, cât mai mulţi spectatori ai teatrului liric; genericul ales, Opera – Fan (tastica), indicând foarte precis această dublă adresare: către un public «Opera – Fan» şi, în acelaşi timp, către acei artişti care fac din Operă, prin talentul şi efortul lor, un tărâm «fantastic». Fiecare întâlnire va avea spaţiul ei: în funcţie de invitat, de tematica discuţiei, de ceea ce iniţiatoarea proiectului şi-a propus să lase înregistrat pe banda memoriei colective. Va avea muzică şi proiecţii video, discuţii libere cu publicul şi surprize bine ascunse, va încerca să combine, cât mai fluent, detaliile din viaţa privată a invitaţilor cu cele de context, indiciile esenţiale pentru o carieră în domeniul teatrului liric cu exemplele şi poveştile de succes şi, va recupera poate, multe absenţe.
Luminița Arvunescu este una dintre cele mai familiare și apreciate voci radiofonice ale cotidianului nostru, un nume care a dobândit, în timp, notorietate. A absolvit Secția de Muzicologie – ca șefă de promoție – la actuala Universitate Națională de Muzică din București și are un doctorat obținut cu Summa cum laude în domeniul Jurnalismului muzical. Este angajată a Societății Române de Radiodifuziune din 1990 - specializată în Muzica de Operă – iar în 1996 a contribuit la pregătirea și lansarea primului post de muzică clasică din țară, Radio România Muzical, de pe poziția de editor, poziție pe care a ocupat-o până în 2004. Ca realizator - radio, s-a remarcat prin emisiunea Seara de operă : nelipsită din grila posturilor Radio România Muzical și Radio România Cultural de 19 ani și distinsă cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali ( 1998 ) și Premiul Musica Viva, acordat de Forumul Muzical Român ( 2008 ). A arhivat zeci de interviuri cu personalități artistice dintre cele mai importante: Virginia Zeani, Ioan Holender, Angela Gheorghiu, Roberto Alagna, Karita Mattila, Diana Damrau sau Piotr Beczala fiind doar câțiva dintre cei mulți care i-au acordat interviuri în exclusivitate. A fost primul jurnalist acreditat de Radio România în Germania, după evenimentele din decembrie 1989, pentru corespondențe muzicale săptămânale. Și, de asemenea, primul jurnalist care a realizat transmisiuni directe din Studioul unui post de radio străin, în 2011, de la Radio Metropolitan Opera International din New York, transmisiuni care s-au bucurat de mare succes. A semnat numeroase articole, recenzii și interviuri în diferite publicații. Face parte din Juriul Galei Operelor Naționale Române.
Opera FANtastica este un proiect iniţiat de Luminița Arvunescu în colaborare cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Wagner Arte Frumoase și Povești, proiect care le-a readus în faţa publicului iubitor de operă bucureştean, pe marile soprane Nelly MIRICIOIU (stabilită în Marea Britanie) şi Leontina VĂDUVA (stabilită în Franţa) şi, de asemeni, pe tânăra mezzosoprană Roxana CONSTANTINESCU.
Partenerii şi sponsorii actualei ediţii: Muzeul Național de Artă al României – Muzeul Colecțiilor de Artă, Fundația Bonte, Floria.ro, Domeniile Sâmburești, Acqua Carpatica, Aurel Vîrlan Photography și Kitarodia
Parteneri Media: Trinitas TV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Radio Clasic, Blitz Tv, Revista Tango – Marea Dragoste, Ziarul Metropolis, Gazeta de Știri, Unirea Shopping Center, Senso TV, Book Hub, Tonica.ro, Actualitatea Muzicală, Clubul Copiilor, B365.ro, Ceașca de Cultură, Calendar Evenimente, Autentic Promotion, Agenția de Carte, Art Out, Artline, PR Wave, 4Arte.ro, Orașul Meu, Inoras.ro, Bucureșteanul.Info, Bună dimineața București, Jurnal de București, OnlineGallery.ro, Bucharest Cultural Events, Business Woman, RoEvents, Enciclopedia Muzicală a României, Societatea Muzicală, Liternet.ro, România Pozitivă, BZI Cultural, iQads, Catchy, autentici.ro, bucuresteni.ro.