Proiectul Share, Tag or Dye a fost creat de Asociatia Fotografica Allkimik si Asociatia Culturala Marginal in anul 2022, ca o reactie creativa la modul in care artistii sunt nevoiti sa-si petreaca din ce in ce mai mult timp pe retelele sociale pentru a se promova, avand tot mai putine ore la dispozitie pentru a crea. Ajuns acum la a treia editie, Share, Tag or Dye - Europe Wide continua sa exploreze tensiunea dintre a fi creator si a fi propriul promoter prin social media, pastrandu-si conceptul complet democratic: apelul pentru lucrari a fost realmente deschis, singurul criteriu de selectie ramanand respectarea termenului limita - o alta provocare adresata algoritmelor restrictive care ne curatoriaza accesul la informatii, distractie si cultura, cu sau fara voia noastra.

 

Lucrarile primite de la artisti profesionisti dar si de la designeri, scriitori, jurnalisti, influenceri, organizatori de cursuri si de evenimente offline si online au fost transformate de initiatori intr-o feed de social media fizic, imprimat pe suport textil prin tehnica cianotipiei, iar expozitia isi incepe luna aceasta calatoria de-a lungul si de-a latul continentului, urmand sa fie gazduita in multiple galerii si festivaluri nationale si internationale.

 

Intre 11 si 14 iulie, lucrarile reunite in editia din acest an a proiectului vor putea fi vazute la Galeria Camera din Cluj-Napoca, un spatiu expozitional condus de artista Irina Dumitrascu Magurean, dedicat promovarii artistilor emergenti, in special din campul fotografiei, dar si al instalatiilor artistice si al lucrarilor mixed-media.

 

Urmatoarea oprire a Share, Tag or Dye - Europe Wide este intre 24 si 25 iulie, la Roma, in spatiul Sensumlab de pe strada Alipio nr. 13/A, pentru o expozitie pop-up. Alipio 13 este un complex de laboratoare artizanale de serigrafie, fotografie si arta textila, in care prezenta transpusa in format fizic textil si fotografic a unei retele sociale se potriveste de minune.

 

Nu in ultimul rand, o parte a lucrarilor din proiect vor fi expuse si in cadrul Experimental Photo Festival in Barcelona, intre 24 si 28 iulie. Acest eveniment gazduieste Share, Tag or Dye pentru cel de-al doilea an consecutiv, reunind peste 300 de artisti internationali si iubitori ai fotografiei pentru cinci zile de expozitii si activitati legate de arta fotografica.

 

Fara a dori sa se dezica de social media, ci dimpotriva, intr-o incercare de a face pace intre provocarile si oportunitatile pe care aceasta tehnologie le aduce in vietile artistilor, proiectul Share, Tag or Dye invita la discutie si la meditatie, amestecand himere moderne cu tehnici fotografie vintage, stergand liniile dintre artist si public, cat si dintre universurile digitale si cel analogic. Mai multe informatii despre proiect si expozitii se gasesc pe Facebook si Instagram.

 

***

 

Share, Tag or Dye Europe Wide este organizat de Asociatia Fotografica Allkimik, in parteneriat cu Marginal, Alternative Photography si Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, respectiv CETAL - Centrul pentru Tehnologii Avansate cu Laser, Magma Contemporary Art Space, Experimental Photo Festival, VAGon - spatiu in(ter)disciplinat.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, The Institute, Revista Golan, Curatorial, Mindcraft Stories, Happ.ro, Savantgarde.

Share, Tag or Dye Europe Wide este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.