Festivalul Internațional de Street Art de la Sibiu trage linie după o săptămână plină - 1-7 iulie. În urma demersului din acest an, 4 unități de învățământ din oraș, un bloc ANL, instituții culturale precum Centrul Cultural „Ion Besoiu” sau Palatul Copiilor, Stadionul Municipal, Aeroportul Internațional, Sala Transilvania și Hotel Parc sunt printre locațiile care însumează peste 2.400 metri pătrați de culoare.
 
Noi lucrări în cel mai amplu Tur de Artă Stradală din România
În cadrul ediției a V-a au fost realizate 17 picturi murale, care completează galeria de artă stradală a Sibiului, ajunsă acum la 84 de lucrări și peste 8.100 metri pătrați. Majoritatea lucrărilor sunt finalizate deja, iar la 5 dintre ele artiștii lucrează în continuare pentru definitivare.
 
O parte dintre murale sunt găzduite de instituții de învățământ din Sibiu: Grădinița nr. 15 din cartierul Terezian este acoperită de o lucrare semnată de W3SR, un artist din Peru stabilit în Germania, Școlile Gimnaziale nr. 13 și 18 beneficiază de câte un mural realizat de artistul belgian Mehsos și românca Andreea Toma, iar un zid al Colegiului Economic „George Barițiu” este realizat de grupul Kaps Crew.
 
Anul acesta, circuitul de street art este completat, în premieră, cu lucrări de mari dimensiuni pe unele dintre cele mai importante instituții culturale și sportive din oraș. Fațada Stadionului Municipal este îmbrăcată de artistul Kitră într-o lucrare impresionantă de 300 metri pătrați, compusă din forme geometrice inspirate din terenul de fotbal și o coloristică ce se îmbină armonios cu spațiul și întrebuințarea sa.
 
Centrul Cultural “Ion Besoiu” beneficiază și el de un aspect nou. Recis & Cage, respectiv Pandele, unii dintre cei mai cunoscuți și bine cotați artiști de stradă din România, și-au pus semnătura pe două lucrări de mari dimensiuni, vizibile pe partea laterală și în spatele instituției. De asemenea, fațada tocmai construită a noului sediu al Palatului Copiilor - o cauză care a unit și mobilizat comunitatea sibiană, are de acum 2 murale tematice: artistul Takerone din Ungaria, cunoscut pentru lucrările sale suprarealiste, a realizat o pictură murală ce promovează cititul ca forță de deschidere a minții, iar tinerii artiști Andrei Felea și Maria Borțoi propun o reinterpretare modernă a Coloanei Infinitului de Brâncuși.
 
Turiștii sunt vizați direct și ei prin două lucrări: artistul John.S a readus la viață o clădire ce face parte din Aeroportul Internațional Sibiu, printr-o pictură murală ce se întinde pe doi pereți, iar Lost Optics lucrează în continuare la realizarea celei mai mari lucrări de la SISAF 2019, pe zidul lateral al Hotelului Parc, ce însumează 440 metri pătrați.
 
Sala Transilvania este transformată pentru al doilea an la rând, de data aceasta prin măiestria artistului Bogdan Cazacincu, aducând mai aproape de sibieni acest curent de artă. Un perete lung din partea de jos a locației este acum animat cu o lucrare în tema acestui an în care Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană.
 
În completarea acestora, artistul Robert Obert a realizat un mural pe fațada sediului secundar al Bibliotecii Astra de pe strada Bâlea, ILUC urmează să finalizeze zidul frontal al dispensarului din cartierul Cedonia, artistul Harcea Pacea și-a adus arta în zona industrială, pe hala Print Center de pe strada Ștefan cel Mare, Cristian Scutaru pune culoare pe fațada unui bloc ANL de pe Șoseaua Alba Iulia, iar Mihail Alin a primit o porțiune de gard din noul Skate Park din Sibiu.
 
Live-Painting pe panouri, teren de bachet, instalație de artă, proiecții și stencil-uri pe treceri de pietoni
În completarea muralelor permanente, incluse în Sibiu Street Art Tour, SISAF a marcat în acest an și o serie de proiecte speciale, din care au rezultat alte 5 lucrări inedite.
 
În Parcul Sub Arini, artista Roxie Netea a lucrat timp de 3 zile la un panou, în fața trecătorilor, dezvăluindu-și ideile și tehnica de lucru. La rândul lui, Gabriel Popa - un copil autist cu puternice înclinații artistice, a realizat o reproducere fidelă a Pieței Mari, fiind apreciat de oameni pentru îndemânare și simț al proporției. Expunerea lui este asumată de familie, având scopul de a sensibiliza oamenii și a crește gradul de acceptare a copiilor cu probleme.

Tot la această ediție s-a realizat în premieră o lucrare pe asfalt, de către artista Bogdana Pascal, care a acoperit cu forme și culoare terenul de baschet din Parcul Tineretului. La rândul său, Pisica Pătrată - unul dintre cei mai mari artiști vizuali din România, a lucrat la o instalație de artă cu 2 fețe, în stilul propriu, care se poate vedea pe tot parcursul anului în Parcul Sub Arini. Tot el a realizat un desen special pentru festival, ce a fost proiectat alături de o altă lucrare a artistului Iluc pe Turnul Sfatului și sediul vechi al Palatului Copiilor.
 
În final, unul dintre cele mai interesante proiecte de la SISAF 2019 este gândit și realizat în parteneriat cu Street Delivery Sibiu. PARA, tânăr artist sibian, realizează zilele acestea o serie de stencil-uri cu mesaje relevante, în zona a 3 treceri de pietoni, care să ne facă mai atenți și responsabili în trafic: str. Lungă, nr. 63; Bd. Victoriei, în dreptul Facultății de Litere; Parcul Tineretului, spre spital.
 
Festival de cultură urbană
În afara lucrărilor incluse în cadrul turului, SISAF a activat și alte locații din Sibiu, în care au fost organizate o serie de evenimente conexe, având în centru arta și cultura urbană.

Festivalul a debutat luni, 1 iulie, cu un vernisaj al expoziției #Openness semnată de Cristian Scutaru, în Turnul Sfatului, în care acesta a prezentat câte o lucrare inspirată de stilul fiecărui artist invitat în acest an. Expoziția se poate vedea până la finalul lunii la SIBIO. Marți a urmat o întâlnire-dezbatere cu artiștii de la SISAF 2019, moderată de artistul vizual Dan Perjovschi.

Joi, punctul de atracție a fost proiecția filmului „Capernaum”, în parteneriat cu Este Film Festival, care a strâns în Parcul Sub Arini un public numeros. Au urmat concerte și DJ set-uri cu Do The Reggae, Disconnected, Guilty Lemon, Omu Gnom, Krem, Pietonu’, Motanu’, Technohills, Crocodile Paradox și Letizia Carrero, ce au adunat câteva mii de sibieni în parc, seară de seară.
 
La fel ca în fiecare an, festivalul se încheie cu parcurgerea unui tur pe biciclete, pentru a vedea toate lucrările finalizate. Duminică, 14 iulie, de la ora 12:00, sibienii pot participa gratuit în circuitul ghidat, cu plecare de la Ziarul Orizontal, de lângă Teatrul Național „Radu Stanca”.
 
Sibiu International Street ART Festival este un eveniment cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
 
Parteneri: Kulturzentrum / IFM / Visma / Print Center / iVelo / Bălăngănel.ro / Daisler Print House / Keep Calling / Baurent / Zacaria / Militia / Simpa / Tupiar Records. Plăcut de: Radio Guerrilla
Comunicat de: Vice / Feeder.ro / Electronic Beats / Music Channel / Radio România Cultural / Modernism / The Institute / Zeppelin / Igloo / Observator Cultural / Capital Cultural / Sibiu City App / Zile și Nopți / Turnul Sfatului / monitorizat de Media Trust
Parteneri Media Internaționali: Widewalls / Street Art Cities /  I Support Street Art