Un prim pas concret dintr-un lung proces de regenerare in regiuni postindustriale
 
Ce este Startup Petrila?
StartUp Petrila reprezinta o actiune ce va avea loc intre 19-26 octombrie 2014, de sprijinire, activare si capacitare a actorilor locali in gasirea unor solutii alternative demolarii minei Petrila. Actiunea este organizata, coordonata si realizata de experti romani si germani  impreuna cu actorii locali. In trecut, atelierele au beneficiat de participarea specialistilor francezi.
StartUp Petrila este un prim pas important, o reprezentare (redusa ca scara), a potentialului acestui spatiu:  fosta statie de pompe din incinta minei va fi pusa in valoare printr-o interventie temporara, deschisa publicului, in gestiunea unei asociatii locale si un set de interventii urbane minore vor agrementa malul raului Jiul de Est (care face legatura intre mina si oras).
 
Situatie Petrila si Valea Jiului
Pana la data de 1.01.2016, toate cladirile din incinta E.M. Petrila sunt propuse spre a fi demolate, iar suprafata va fi acoperita cu un strat de vegetatie. Din cele 15 mine din Valea Jiului, numai patru vor ramane functionale (aflate in Petrila-Lonea, Petrosani- Livezeni, Lupeni si Vulcan)
 
Cine suntem noi? Proiecte anterioare
Suntem un grup de tineri arhitecti stabiliti la Paris, Cluj si Bucuresti, pe care ne intereseaza soarta patrimoniului industrial din Romania si impactul metamorfozelor urbane asupra societatii.

Proiectul a fost initiat in 2012 de Asociatia Doctoranzilor si Studentilor Romani din Franta (ADERF) in parteneriat cu Fundatia Culturala Conditia Romana (care a ramas pana in prezent cel mai activ sustinator local), pentru salvarea cladirilor cu valoare patrimoniala din incinta E.M. Petrila. 
Astazi, proiectul se afla deci in cel de-al treilea an de existenta. Atelierul de regenerare urbana postindustriala a inceput in 2012, cu o prima faza destinata cercetarii situatiei din zona, materializata printr-un caiet de analiza a unor teme specifice (mina, societatea, locuirea, spatiul public etc). In primavara lui 2013 a fost organizat un atelier romano-francez, care a oferit cateva solutii alternative posibile („5 scenarii pentru mina Petrila”), solutii asumate de administratia locala prin votarea studiului de prefezabilitate rezultat: „Pastrarea, punerea in securitate si conversia functionala a structurilor cu valoarea patrimoniala si de interes economic din incinta E.M. Petrila.” Acest moment a insemnat si startul procedurilor de clasare ca monument istoric al unor obiective de valoare. Astfel, in iulie 2013, cu sprijinul UAUIM, a fost realizat releveul cladirilor semnificative din perimetrul minier (Putul Deak, Atelierele Mecanice, Cladirea Compresoarelor si Termocentrala cu Cosul de Fum, Putul cu Schip, Putul Centru -Turnul si Hala), finalizat in iarna cu un dosar de clasare pe lista cladirilor de patrimoniu.

In 2014, sub egida PlusMinus, proiectul isi asuma un rol mai activ printr-un proiect ce functioneaza ca un exemplu concret,  un proiect real, la scara 1:1, un prim pas in perimetrul minier. Primaria ne-a pus la dispozitie una dintre cladiri (fara valoare patrimoniala), pe care dorim sa o deschidem publicului prin intermediul unui proiect participativ. Este deci vorba de un proiect de amenajare care va fi conceput si realizat impreuna cu locuitorii, un experiment sub indrumarea unor experti arhitecti si artisti, romani si germani.
 
Scopul proiectului, importanta sa nationala
Pe termen scurt, scopul proiectului este de a opri procesul de demolare a cladirilor din incinta Minei Petrila prin clasarea acestora ca monument istoric si de a oferi o alternativa viabila, asumata de actorii locali, pentru reabilitarea, conversia si gestiunea acestui spatiu al orasului. 
Data fiind inerenta unor demolari, in afara unei conversii  in adevaratul sens al cuvantului, costisitoare si pe termen lung, o actiune vizibila intr-un termen foarte scurt este esentiala. De aceea, prin intermediul acestei interventii temporare numita Startup Petrila, ne propunem capacitarea actorilor locali, demonstrarea fezabilitatii proiectului de conversie si confirmarea potentialului acestui spatiu. 
Pe termen mediu, scopul este de a modifica Hotararea de Guvern privind proiectul de demolare a Minei Petrila si redirectionarea fondurilor alocate demolarii catre reabilitarea si conversia cladirilor. Un scop conex este de a promova solutia gasita in cazul Petrilei, ca model de buna practica, in alte situatii similare, foarte raspandite pe teritoriul Romaniei.
 
Puteti urmari proiectul aici:
 
Contact presa:
petrilaworkshop@ymail.com
 
Cristina Sucala, ADERF Paris
Ilinca Paun Constantinescu, UAUIM Bucuresti
Dragos Dascalu, FAU Cluj
Ina Stoian, PLUSMINUS Bucuresti
Ion Barbu, Fundatia Culturala Conditia Romana, Petrila
 
Un proiect finantat de: 
Ordinul Arhitectilor din Romania
Ambasada Republicii Federale Germania, Bucuresti
 
Cu sprijinul:
E.M. Petrila
Primaria Petrila
Clubul Copiilor Petrila