„Strings Around the World”, proiect finanțat prin programul Europa Creativă în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București și cu Institutul Francez din România, este o celebrare a diverselor culturi muzicale prin vocea unificatoare a viorii solo și a orchestrei de coarde. Astfel, tineri din Orchestra Europeană de Tineret au participat la un masterclass condus de marea violonistă de origine română Irina Mureșanu, mai precis o săptămână captivantă și intensă la Institutul FAME'S din Skopje. În urma acestei experiențe, ei vor oferi un concert gratuit în data de 18 iulie, la ora 19.00, în sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București. Un program muzical special prin care tinerii instrumentiști ai Orchestrei, alături de Irina Mureșanu, explorează diferite repertorii pentru instrumente cu coarde. În sala George Enescu vor fi auzite în interpretarea unor muzicieni talentați din întreaga Europă aflați la început de carieră, lucrări ale compozitorilor de pe patru continente, inspirate de muzica populară din Europa de Est și de Vest, Orientul Mijlociu, Asia, America de Sud și de Nord.
La Institutul FAME'S tinerii muzicieni au fost integrați în cadrul European Creative Orchestral Program for Skilled Youth, un program european de creație orchestrală, o platformă prin care tinerii explorează noi repertorii și stiluri de interpretare și învăța tehnicile de înregistrare la FAME'S Project, un studio dedicat înregistrărilor de muzică orchestrală.
Masterclass-ul de muzică clasică din cadrul Seminarului#4 ghidat de violonista Irina Mureșanu, a fost un parcurs prin lumea fermecătoare a muzicii compuse pentru instrumente cu coarde de maeștri din toate colțurile lumii. În cadrul „Strings Around the World”, pe lângă concertul din România, muzicienii vor mai cânta alături de Irina Mureșanu la festivalul Ohrid Summer din Macedonia, pe 15 iulie.
Irina Mureșanu concertează peste tot în lume, din Statele Unite în Canada, Europa, Asia și Africa de Sud. Spectacolele sale elegante și pasionante au fost frecvent citate de The Boston Globe ca fiind printre „cele mai bune interpretări de muzică clasică” din SUA. Irina Mureșanu s-a impus ca artistă de succes în domeniul înregistrărilor, iar programul muzical și conceptele sale tematice o definesc ca solistă și instrumentistă de mare prestigiu. Irina Mureșanu este artistă invitată în cadrul Festivalului Internațional SoNoRo din România, precum și la festivalurile franceze Viv'Alto și Recontres des Musiciennes.
Intrarea la concertul din data de 18 iulie cu Irina Mureșanu și Orchestra Europeană de Tineret este liberă.a