În vara acestui an, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (CSMLR) desfășoară din nou, alături de partenerii săi, o serie de activități culturale și educaționale, majoritatea având loc în comuna Telciu, județul Bistrița-Năsăud. 

• Conferințele de vară de la Telciu (8 – 10 august, Telciu, BN) - „Rasă, suveranități și gândire Sud-Estică”
• Școala de vară de la Telciu (11 – 18 august, Telciu, BN) - „Rasă, suveranități și gândire Sud-Estică”
• Buletin de Telciu (iulie – septembrie, Telciu, BN)
• Rezidențele Culese din Telciu (mai – noiembrie, Telciu, BN și în țară) 

Astfel, evenimentele cu public demarează pe 8 august, cu Conferințele internaționale de vară de la Telciu, unde vorbitor principal va fi Prof. Dr. Marius Turda (Oxford Brookes University). Prof. Turda va oferi de asemenea o vizită ghidată a expoziției “Știință și etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30” al cărei curator este, și care va fi disponibilă vizitatorilor din Telciu între 8 și 18 august. Tema ediției a 8-a a Conferințelor este „Rasă, suveranități și gândire Sud-Estică”, acesta fiind și tema celei de-a 4-a ediții a Școlii de vară de la Telciu, care se va desfășura între 11 și 18 august. 
 
Profesorii de renume care vor vizita Telciul în august ca invitați ai Școlii de vară și vor discuta despre tema rasei și a suveranităților dintr-o perspectivă a Sudul și a Estului global sunt: Julie Klinger (Universitatea din Boston), Don Kalb (Universitatea din Utrecht/Bergen), Manuela Boatcă (Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg), Marius Turda (Universitatea Oxford Brookes), Daniela Gabor (Universitatea de Vest a Angliei) și Cornel Ban (Copenhagen Business School). Lor li se va alătura Yves Vaillancourt, filosof canadian care va ține o prelegere pe tema redefinirii Umanismului în era Antropocenului. Pe lângă cursuri și dezbateri, le propunem de asemenea participanților din acest an o serie de lansări și discuții pe baza a 3 volume recent publicate sau traduse, în prezența autorilor/traducătoarei: „Istorie și rasism. Ideea de rasă de la Iluminism la Donald Trump” (Marius Turda, Maria Sophia Quine), „Feminismul celor 99%” (în traducerea Oanei Uiorean), „Socialiștii. O moștenire (1835-1921)” (Adi Dohotaru). 
 
Ca la fiecare ediție, cursurile Școlii de vară vor fi acompaniate de activități pentru comunitate, anul acesta reunite sub numele de Buletin de Telciu. Pentru copiii din Telciu, dar nu numai, pregătim o vară plină de activități distractive și educative: un atelier de teatru educațional cu artistele Mihaela Michailov și Katia Pascariu, un curs de limba engleză, un atelier de jonglerie și unul de tehnică cinematografică stop-motion, precum și un laborator de pictură murală. Nu vor lipsi anul acesta nici proiecțiile de filme, și nici spectacolele de teatru, destinate atât participanților cât și localnicilor, celor mici și celor mari. Astfel, spectacolele invitate de anul acesta sunt “Vi me som rom” (Macaz – Bar Teatru Coop,), “Foreplay” (r. Ozana Nicolau, Asociația Culturală Replika) și una dintre cele mai recente producții ale  spațiului Reactor de Creație și Experiment, “Baladele memoriei”.
 
Pe lângă activitățile cu public, CSMLR derulează și un proiect de rezidențe, care aduce în Telciu artiști și cercetători. Rezidențele Culese din Telciu se inspiră din viața telceană contemporană în realizarea de noi producții artistice în cadrul celor 4 rezidențe care se desfășoară în această vară: Petro Ionescu și Raul Coldea (teatru documentar), Gabriela Herța și Cristian Grecu (arte vizuale), Ștefan Baghiu și Ionuț Sociu (literatură), Andrei Șerban și Mădălina Brândușe (teatru documentar). Roadele acestor rezidențe – două spectacole lectură, o bandă desenată și un volum de reportaj literar, vor fi parte a turneului care se va desfășura în toamnă în orașe precum Bistrița, Piatra Neamț, Iași, Sibiu, București, Zalău și Cluj.

Pentru mai multe informații despre proiectele derulate de CSMLR, vă rugăm vizitați: centrulpentrustudiereamodernitatiisialumiirurale.ro