9 septembrie este ultima zi în care, dacă sunteți artist sau moștenitorul unui artist, vă puteți depune dosarul pentru noua sesiune de achiziții organizată de MNAC. După precedenta campanie, cea din 2020, toamna lui 2022 aduce o nouă șansă pentru artiștii contemporani de a se alătura colecției MNAC. Guvernul, prin Ministerul Culturii, a acordat Muzeului Național de Artă Contemporană 2.000.000 lei pentru creșterea patrimoniului cultural al României.

“Artiștii sunt invitați să privească la istoriile lor personale și să propună lucrări care evi-dențiază căutările desfășurate în intimitatea atelierului. Sunt încurajate propuneri care să răspundă dimensiunii de laborator a activităților MNAC, însoțind lucrările oferite spre achiziție cu materiale documentare (arhive de lucru, schițe pregătitoare, machete, desene, documentări foto, video, etc.) care vor contribui la constituirea unei priviri de ansamblu asupra procesualității artei contemporane românești, sprijinind astfel unul dintre scopurile distinctive ale muzeului – documentarea și cercetarea colecțiilor, ca garanție de studiu pentru generațiile viitoare.” Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contem-porană.

Mai multe răspunsuri la ÎNTREBĂRI FRECVENTE legate de aceste achiziții pot fi consultate pe site într-o secțiune dedicată.

Toate detaliile procedurii pe site-ul MNAC la adresa www.mnac.ro.


TERMEN LIMITĂ PENTRU ÎNSCRIEREA DOSARULUI: 9 septembrie 2022, ora 17:00 (ora României). Dosarul de participare se trimite în format digital, direct sau prin wetransfer.com la adresa de e-mail: achizitii.opere.2022@mnac.ro.

Venind în întâmpinarea, dar și răspunzând la întrebările suscitate de lansarea procedurii de Achiziții opere de artă MNAC 2022, Comisia Tehnică vine cu următoarele precizări:

1. MNAC va achiziționa NUMAI lucrări originale, cu caracter de unicat.
2. În ceea ce privește mediile care implică multiplicare, serii, ediții (tehnici grafice, tehnici fotografice, artă digitală, film/video, sculptură turnată, piese de artele focului, etc.), MNAC nu este interesat decât de ediții limitate, și încurajează achiziționarea primului exemplar (ex. 1 / exemplar de artist), a întregii serii, și a matriței originale, după caz.
3. Privitor la oferta pe generații, MNAC încurajează la artiștii născuți până în anul 1965 oferta de lucrări cu valoare istorică, realizate preferabil până în 1990.
4. MNAC încurajează aplicanții să facă un efort curatorial referitor la propria operă, și să includă în ofertă, alături de operele propuse, materiale documentare cu valoare de unicat legate de producerea/traseul acestora.

Prin aceste criterii, MNAC urmărește deopotrivă creșterea patrimoniului statului român și sprijinirea artiștilor în efortul de prezervare a operei lor la nivelul de atenție instituțională pe care o merită.


Noua sesiune vine să întărească gestul de reparație istorică pentru arta contemporană românească făcut în 2020, când, pentru prima dată după 12 ani, a fost acordat Muzeului Național de Artă Contemporană un buget de achiziții publice. Această sesiune demonstrează că achizițiile publice de artă contemporană devin o normalitate și nu o excepție.

Sesiunea de achiziții 2022 este dedicată atât celor peste 6.000 de artiști vizuali români activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani de origine română care au activat în România sau în străinătate. De asemnea, nu există nicio restricție de participare pentru artiștii ale căror lucrări au fost achiziționate în sesiunea trecută.

Despre sesiunea anterioară de achiziții

În urmă cu doi ani au fost achiziționate lucrări realizate între 1970 și 2020. Numărul artistelor achiziționate a fost 40, plus două grupuri cu componentă feminină. Cel mai tânăr artist achiziționat avea vârsta de 23 ani, iar cel mai vârstnic, 85 de ani. În 2020 au fost înregistrate 477 de aplicații, dintre care au fost selectate 167 de lucrări semnate de 100 de artiști români. Acestora li s-au adăugat 13 lucrări donate de către artiștii achiziționați în semn de solidaritate cu politicile culturale ale MNAC.

Rezultatele acestui efort colectiv remarcabil au putut fi văzute în expoziția După doisprezece ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări.

CONCLUZIE:

Toate detaliile despre procedurile de participare se accesează de pe site-ul MNAC. Dosarul de participare se trimite în format digital, direct sau prin wetransfer.com la adresa de e-mail: achizitii.opere.2022@mnac.ro. Caracterul internațional al comisiei de jurizare impune completarea formularelor și documentației în limbile română și engleză. Termen limită de depunere a dosarului online: 9 septembrie 2022, ora 17:00.

FOTOGRAFIE - După 12 ani. Producția artistică din România în 180 de lucrări, vedere din expoziție (MNAC, 11.12.2020 – 02.05.2021) / © New Folder Studio / MNAC