8 trupe din cele 23 inscrise au fost alese ca sa participe anul acesta intre 8 si 14 august la Festivalul National de Teatru Tanar IDEO IDEIS: ART3 - Brasov, Playhood - Bucuresti, Seism - Focsani, DramaClub - Botosani, The Snoop – Baia Mare, Atelierul de Teatru – Botosani, 3,14 – Buzau si Brainstorming – Bucuresti. A 9-a trupa este castigatoarea festivalului local de teatru dedicat elevilor „pauza_de_teatru” din Alexandria, trupa Satyricon, cu spectacolul „Ultima ora”, dupa Mihail Sebastian.
Cele 23 de trupe care s-au inscris anul acesta provin din 13 orase din Romania. Regasim printre trupele selectate cateva obisnuite ale festivalului, din orase si licee cu traditie, ca Atelierul de Teatru si Drama Club din Botosani sau Brainstorming din Bucuresti, dar si trupe nou infiintate, aflate la prima lor participare la IDEO IDEIS, ca ART3 din Brasov, The Snoop din Baia Mare, Satyricon din Alexandria sau 3,14 din Buzau. La fel de noua este si trupa Playhood, din Bucuresti, formata din 8 tineri din Clubul de Educatie Alternativa de la Scoala 136 din cartierul Ferentari.
„IDEO IDEIS a trecut in decursul ultimilor 4 ani printr-o schimbare majora de paradigma, renuntand la competitia din sectiunea Spectacole de teatru tanar. Am incercat sa aducem festivalul cat mai aproape de un proces asumat de educatie alternativa, in care mizele nu sunt de natura competitiva ci au mai degraba legatura cu dezvoltarea personala a participantilor care ajung la Alexandria. Anul acesta a fost poate unul dintre cei mai dificili in termeni de selectie. Ne-am propus sa oferim in egala masura sansa de a trece prin experienta IDEO IDEIS atat trupelor care au o istorie lunga, cat si celor nou infiintate, sperand astfel ca vom contribui nu doar la un nou suflu in lumea teatrului de adolescenti din tara, dar si la o deschidere catre acele trupe care nu beneficiaza de suport in comunitati dezavantajate sub forma sau alta. Speram ca acest balans le va putea oferi cat mai multor trupe in decursul anilor sansa de a lua parte la o experienta pe care noi o consideram necesara pentru orice adolescent din Romania.“ - Andreea Bortun, Co-presedinte IDEO IDEIS
Participarea celor 9 trupe la festival le ofera un program zilnic de workshopuri de dezvoltare personala prin mijloace alternative: actorie, dans, scriere creativa, muzica, film, fotografie, cat si posibilitatea de a vedea spectacole de teatru profesionist si de a participa la toate activitatile care se vor desfasura la Alexandria pe perioada IDEO IDEIS. Cum IDEO IDEIS nu mai este un festival competitiv, cele 9 trupe vor primi la final cate o experienta formatoare, facilitata de parteneri de traditie ai festivalului, printre care Festivalul International de Teatru de la Sibiu, FestCo, Teatrul Excelsior si Festivalul National de Teatru.
Trupele participante si spectacolele pe care le vor juca la IDEO IDEIS sunt:
1. ART3, Brasov
„Cerere in casatorie”, de Anton Cehov
Trupa de teatru ART3 este formata din 3 elevi ai Scolii Populare de Arta ,,Tiberiu Brediceanu” din Brasov, in primul an de studiu si coordonata de profesoara Alexandra Petrasciuc-Nafureanu. Pana acum, au mai montat doar spectacolul „Mors Animae (Moartea sufletului)”, o poveste construita din poezii.
„Legatura puternica dintre noi, empatia descoperita si pasiunea imensa pentru teatru, ne-au determinat sa montam acest spectacol, «Cerere in casatorie», de A.P. Cehov, un text care la final de zi ne-a unit si mai mult. Nu ne-am propus sa-l «aducem in actualitate» dintr-un motiv foarte simplu: e foarte dificil sa nu-l aduci.”
2. Playhood, Bucuresti
„Povestiri din curtea scolii”, de Ionut Oprea, pe baza povestilor actorilor
Trupa este formata din 8 tineri care s-au cunoscut la Clubul de Educatie Alternativa de la Scoala 136 din cartierul Ferentari, unde au participat la cursurile instructorului de teatru Ionut Oprea. Cu un an in urma au decis sa construiasca impreuna un spectacol de teatru bazat pe povestile tinerilor actori.
„Povestiri din curtea scolii” este o piesa de teatru compusa din mai multe scene si monoloage inspirate din vietile actorilor, asa cum sunt sau cum si-ar dori ei sa fie: intamplari, vise, viziuni, sperante, intrebari, si mult umor, uneori involuntar. Spectacolul pune in scena probleme la care acesti tineri sunt expusi in fiecare zi, legate de discriminare, de conditiile de locuire din cartier, de lipsa de modele, dar si preocupari curente pe care le au ca oricare altii.
3. Seism, Focsani
„Stelele sunt ultima mea grija”, de Matei Visniec
Trupa s-a format in urma atelierului de dezvoltare personala prin teatru din Colegiul National Unirea si cuprinde elevi din 3 licee diferite din oras si unul din Brasov. Primul spectacol al trupei a luat nastere in primavara lui 2015, iar „Stelele sunt ultima mea grija” este al doilea pe care il monteaza.
„«Stelele sunt ultima mea grija» te plimba destul incat sa realizezi ca, desi viata umana pare a sta sub semnul banalului, reusim, de multe ori, sa scapam de el prin multe forme; fie ne ridicam si plecam, fie ne scoate cineva din el putin fortat. Indiferent de cauza, ajungem in diverse calatorii si drumuri de obicei neasteptate si uneori nedorite. Pana la urma, noi am descoperit ca ceea ce vei incerca sa tot cauti prin calatoriile astea se gaseste undeva mai aproape. Trebuie doar sa asculti bine povestile de pe langa tine.”
4. Drama Club, Botosani
„Imparatul mustelor”, dupa William Golding
Trupa de teatru Drama Club a Colegiului National ,,A.T.Laurian” a fost infintata in urma cu 18 ani, iar in prezent activeaza sub indrumarea coordonatoarei Mirela Cornelia Nistor , actrita la teatrul Mihai Eminescu din Botosani. Membrii trupei militeaza pentru educatia prin arta si joaca, dezvoltarea personala, descoperirea si punerea in valoare a talentelor si abilitatilor. Dintre spectacolele lor amintim: „La lilieci”, „Sssst”(adaptare dupa „Imblanzirea Scorpiei”), „Steaua fara nume”, „O cerere”, „Harap Alb!?”, „Femeile vin de pe Venus, barbatii de la baut”.
„O adaptare plina de actiune si suspans ce prezinta drama unui grup de elevi, a caror calatorie a luat o intorsatura neasteptata, tragica in cele din urma. Fara griji, fara scoala, fara teme, fara pedepse, fara vreun adult care sa ii bata la cap, fara hrana, fara adapost, fara scapare. Toate actiunile, gesturile si hotararile copiilor, ce au viziuni diferite asupra trairii unei vietii libertine, ofera un raspuns crud si realist la intrebarea: este libertatea absoluta calea spre paradis?”
5. The Snoop, Baia Mare
„Orchestra Titanic”, de Hristo Boytchev
Trupa s-a infiintat pe 15 Ianuarie 2015 la initiativa actorului Dragos Calin, care este si coordonatorul ei. „Orchestra Titanic” este primul spectacol produs de trupa, care a avut premiera pe 18 Decembrie 2015 la Sala Studio a Teatrului Municipal Baia Mare.
„In «Orchestra Titanic» este urmarita viata de zi cu zi a 4 tinere fete ramase fara un adapost stabil, fara un loc de munca si fara siguranta zilei de maine. Acestea isi gasesc acoperis intr-o gara abandonata si duc o viata monotona pana in momentul in care, dintr-un tren, intr-o zi, este aruncat un cufar misterios din care iese un tanar iluzionist.”
6. Atelierul de Teatru, Botosani
#nupotsarespir de Andreea Lupu si Atelierul de teatru
Trupa de teatru de la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Botosani a fost infiintata in 1996 de catre cativa tineri pasionati de teatru care au devenit mai tarziu actori in Botosani, Bucuresti, Timisoara sau Targoviste. Din 2006 se numeste Atelierul de Teatru al Colegiului National „Mihai Eminescu”, cu o activitate intensa in cadrul festivalurilor de teatru pentru liceeni. Cu spectacolul «#nupotsarespir» au fost trupa castigatoare a primei editii a laboratorului de teatru tanar Relief, organizat in mai anul acesta la Teatrul Excelsior.
„Un card de pui nevinovati descopera o pata de sange pe vreunul din puisori si sar cu totii s-o ciuguleasca, pana-l sfasie pe puisor in bucatele, cu oase si fulgi cu tot. Alti cativa din stol se manjesc cu sange in imbulzeala, si-atunci vine si randul lor. Dupa care altii ajung sa se manjeasca si-s sfasiati in bucati, si apoi altii si altii. Un banchet din asta de ciuguleala poate sa inghita un stol intreg in doar cateva ore. Singurul mod de prevenire a masacrului – la pui – e sa-i legi la ochi. Ca sa nu mai poata vedea. Un spectacol despre elevi si profesori, despre cum sa ne ascultam sufletele pe bune.”
7. 3,14, Buzau
Sectorul S, de Emanuel Pirvu
Trupa 3,14 s-a infiintat in 2015 cu ajutorul profesorului Danut Solcan si are deja o prezenta activa la festivalurile de teatru pentru adolescenti, ca Festivalul de Teatru „Eugen Ionesco” 2015, Festivalul Palatului Copiiilor Buzau sau Festivalul Florian Pittis, editia a IX-a, care a avut loc la Teatrul Bulandra din Bucuresti.
„In «Sectorul S», trei oameni complet diferiti se intalnesc in Purgatoriu in urma unui eveniment neplacut. La scurt timp afla ca fiecare este acolo din cauza aceluiasi lucru (femeia) si pornesc lungi certuri si conversatii pe aceasta tema, care par ca nu se vor termina niciodata. Pana cand unul dintre ei vine cu o teorie care le va schimba soarta.”
8. Brainstorming, Bucuresti
Trilogia belgradeana, de Biliana Srblianovici
Trupa Brainstorming a fost infiintata in 2001, in cadrul Colegiului National Bilingv ,,George Cosbuc", din Bucuresti. Pentru o perioada foarte scurta, a fost sub conducerea Ilincai Buciu, profesoara de engleza, dar a continuat apoi autonom fata de liceu.
„Ai vrut vreodata sa pleci de acasa? Intrebare des intalnita in sufletele ratacitoare ale adolescentilor ce doresc sa isi castige independenta fata de parinti. Mereu ne gandim cum ar fi daca am pleca si daca am regreta, dar regretul poate ramane si cu noi acasa. Cele trei episoade ale Trilogiei Belgradene prezinta povestile a 10 tineri care incearca sa sarbatoreasca Anul Nou, dar oricat ar parea de nefiresc, ei simt ca sarbatoarea e unde si-au lasat regretul.”
9. Satyricon, Alexandria
Ultima ora, de Mihail Sebastian
Trupa Satyricon, aflata la prima participare la un festival de teatru pentru adolescenti, vine de la Liceul „Constantin Noica” din Alexandria si este castigatoarea festivalului local „pauza_de_teatru”. Anual, trupa care castiga acest concurs intra automat in sectiunea Spectacole de Teatru Tanar de la IDEO IDEIS.
***
IDEO IDEIS este un festival de teatru pentru comunitate si, in acelasi timp, un eveniment dedicat procesului de educatie alternativa pentru tinerii liceeni din Romania. Structura festivalului are rolul de a-i ajuta pe participanti sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare, sa capete incredere in ei insisi si sa interactioneze cu tipuri de modele relevante pentru dezvoltarea lor personala si profesionala.