In perioada februarie-iulie 2012, in jur de 70 de specialisti din regiunea Moldovei si-au dezvoltat abilitatile de lucru cu persoanele varstnice in cadrul unor sesiuni de instruire organizate de ONG Alternative Sociale.

Totodata, asistenti sociali si psihologi de la nivel national, dar si studenti de la facultatile de profil pot beneficia de o Metodologie de lucru in asistenta psiho-socio-juridica a persoanelor varstnice, lansata si distribuita gratuit de catre Alternative Sociale.

Cinci profesionisti din cadrul Alternative Sociale au sustinut trei sesiuni de instruire in judetele Iasi, Vaslui si Botosani in cadrul carora au format 70 de specialisti in domeniul asistentei persoanelor varstnice aflate in dificultate.

„Seminarul a fost excelent, constituind un imens bagaj de informatii pe care nu le aveam la acel moment. Am invatat care sunt instrumentele de lucru in asistenta sociala si psihologica a batranilor, cele mai frecvente probleme juridice cu care acestia se confrunta, legislatia actuala din acest domeniu si competentele institutionale”
, a afirmat Madalina Achitei, psiholog.

Cursurile de instruire au fost organizate pe baza Metodologiei de lucru in asistenta psiho-socio-juridica a persoanelor varstnice, o lucrare creata de catre specialistii Alternative Sociale pe baza unei experiente de asistenta a peste 700 de varstnici. In decursul lunii iulie, lucrarea a fost tiparita si distribuita Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului de la nivel national, precum si tuturor institutiilor interesate de la nivel national care lucreaza in acest domeniu.

“Consideram acest manual un instrument deosebit de util pentru dezvoltarea specialistilor din domeniul ingrijirii persoanelor varstnice. Speram ca prin difuzarea acestuia tuturor celor interesati sa creasca nivelul de informare al personalului si, totodata, sa fie o modalitate de a atrage atentia asupra problemelor varstei a treia si a nevoii de dezvoltare a serviciilor destinate lor”
a declarat Miron Niculescu, presedintele Consiliului National al Persoanelor Varstnice si presedintele Uniunii Generale a Pensionarilor din Romania.

Metodologia este disponibila si in varianta electronica si poate fi descarcata gratuit de pe site-ul www.alternativesociale.ro. Lucrarea si cursurile de instruire au fost create si organizate in cadrul proiectului “O viata mai buna pentru varstnici”, finantat de Fundatia UniCredit si implementat de Asociatia Alternative Sociale in perioada aprilie 2011- septembrie 2012.

 

Sursa: alternativesociale.ro