Asociatia Ovidiu Rom si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) lanseaza impreuna un concurs pentru primariile localitatilor din Romania care indeplinesc toate criteriile de eligibilitate, pentru a aduce la gradinita, in acest an scolar, fiecare copil sarac din comunitatea lor.

The Alex Fund, un ONG american, a donat 100.000 $ pentru a ajuta comunitatile sa isi inscrie la gradinita, in aceasta toamna, toti copiii eligibili care traiesc sub limita saraciei. Cinci comunitati vor primi fiecare cate un grant de aproximativ 20.000 $ (15.000 €) pentru a fi folositi la inscrierea si mentinerea in gradinita a copiilor in anul scolar 2010-2011.

Comunitatile trebuie in primul rand sa indeplineasca, simultan, urmatoarele criterii de eligibilitate:
1.    existenta unui mediator scolar in comunitate
2.    gravitatea problemei: numarul si ponderea copiilor care nu merg la gradinita si scoala
3.    capacitatea comunitatii locale de a implementa metodologia
4.    motivatia comunitatii de a se implica in aducerea fiecarui copil la gradinita.

Fiecare comunitate selectionata primeste pana la 150€ pentru fiecare copil de gradinita a carui familie traieste sub limita saraciei. Pe langa oferirea de tichete sociale familiilor ai caror copii au o prezenta foarte buna la gradinita, aceste fonduri acopera costurile pentru formarea cadrelor didactice si pentru resurse educationale.

Scrisori semnate in comun de directorul Ovidiu Rom, Maria Gheorghiu, si secretarul de stat Oana Badea au fost trimise catre fiecare primarie din Romania, cu invitatia de a aplica pentru fonduri. Aplicatiile vor fi acceptate pana la 15 august 2010. Rezultatele vor fi anuntate pe 31 august 2010.  Mai multe informatii despre conditiile si procesul de aplicare se gasesc aici.

Doamna Oana Badea, Secretar de Stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a precizat:„Salut implicarea ONG-urilor in solutionarea problemelor educationale prin stimularea unui parteneriat real intre comunitate, societate civila, autoritati locale si centrale. Apreciez in mod deosebit ideea si modul in care Ovidiu Rom a inteles sa implice intreaga comunitate in stimularea participarii la educatie si constientizarea importantei acesteia. Succesul inregistrat la Castelu, jud. Constanta, este o dovada a viabilitatii acestui tip de initiativa. Voi sustine toate demersurile con-structive ale societatii civile care adreseaza in mod onest reforma reala a sistemului educational”.

Maria Gheorghiu explica, „Am invatat in timp ca solutia pentru a integra copiii saraci in scoala este sa le oferim modeste stimulente financiare parintilor lor.” In comunitatile unde lucreaza, Ovidiu Rom ofera tichete sociale de 50 de lei pe luna parintilor ai caror copii au o prezenta de 100% la gradinita. Intr-una dintre comunitati, in aceasta primavara, 94% dintre copiii eligibili sa primeasca tichete sociale au avut o prezenta foarte buna. Conform lui Leslie Hawke, „Acesta este o schimbare cu totul remarcabila – in schimbul unei investitii foarte modeste”.

„Cand copiii incep scoala tarziu, raman in urma. Copiii care au un inceput foarte bun printr-o educatie prescolara de calitate invata cum sa interactioneze cu alti oameni si se dezvolta din punct de vedere cognitiv si emotional. Ei sunt mai putin inclinati sa aiba nevoie de „educatie speciala” si au mult mai multe sanse de absolvire. Cand acesti copii devin adulti, ei au sanse mai mari sa aiba locuri de munca stabile si sa castige salarii mai mari, si este mai putin probabil ca ei sa depinda de ajutorul social sau sa comita infractiuni”  . Prin contrast, copiii ale caror minti tinere nu au fost provocate inainte de a incepe clasa intai, pornesc cu un decalaj educational imens fata de colegii lor, se simt in permanenta descurajati si de obicei abandoneaza scoala inainte de a ajunge la liceu.
 
„Aud oamenii spunand 'dar nu sunt destule locuri la gradinita', de parca ar fi o lege a firii care nu poate fi schimbata”,a adaugat Leslie Hawke.„Comunitatile care vor cu adevarat sa aduca fiecare copil la gradinita gasesc spatiul necesar.  Noi vrem sa sprijinim primarii responsabili, cu viziune, si directorii de scoli carora le pasa cu adevarat de viitorul comunitatilor lor, nu doar de „copiii supradotati”. Cred si ca sunt multe companii dornice sa directioneze resursele lor de Responsabilitate sociala corporatista pentru ca acest lucru sa se intample – daca ar fi convinse ca exista o implicare reala la nivel local”.

~~~
Asociatia Ovidiu Rom ajuta scolile si comunitatile sa integreze cu succes copiii din familiile foarte sarace in sistemul educational. Fiecare Copil in Scoala este o initiativa nationala de a aduce fiecare copil din Romania in sistemul educational la o varsta frageda.  „Scoala te face mare” este o campanie nationala de constientizare initiata in 2009.

Contact:  Nicoleta Popa – 0728 77 88 18, nicoleta.popa@ovid.ro 
Str. Dr. Raureanu, nr. 4, etaj 3, Bucuresti, 050048   tel/fax: 021-315.8806   www.ovid.ro