Asociatia Pro Democratia (APD) implementeaza proiectul "Cetateni pentru Alegeri Corecte", realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Petrom si Raiffeisen Bank.

Expertiza obtinuta prin observarea alegerilor in plan national si international si a referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei in 2007, confera Asociatiei Pro Democratia posibilitatea, prin intermediul retelei de cluburi locale, sa urmareasca transparenta si corectitudinea desfasurarii procesului electoral, pornind de la partea administrativa, de organizare, pana la observarea votului din data de 29 iulie, respectiv validarea rezultatelor referendumului.

Pentru a avea o rata de succes semnificativa, ne propunem sa punem la dispozitia cetatenilor, dar si a autoritatilor publice mai multe instrumente, dintre care echipe de observatori, care sa monitorizeze in ziua votului sectiile de votare, pagina web www.alegericorecte.ro si serviciul TelVerde.

Observatorii acreditati de catre Asociatia Pro Democratia vor lucra in echipe mobile sau vor fi repartizati in puncte fixe, in sectiile de votare.

Cei interesati vor avea posibilitatea sa utilizeze platforma www.alegericorecte.ro pentru a raporta nereguli si fraude, dar si pentru a se informa cu privire la modul de desfasurare a referendumului. Tot cu acest scop va functiona serviciul Telverde, accesibil la numarul de telefon 0800 070 100. Linia telefonica gratuita este pusa la dispozitia cetatenilor in ziua referendumului intre orele 7 si 22, precum si in ziua premergatoare votului.

Prezenta observatorilor Asociatiei Pro Democratia a fost unul dintre factorii care a dovedit de-a lungul timpului ca descurajeaza fraudarea procesului de vot sau existenta neregulilor de orice fel. Luand in calcul aceste aspecte, Asociatia Pro Democratia va invita sa va implicati direct in procesul de observare a referendumului prin inscrierea ca observator la cel mai apropiat club al organizatiei noastre. Conditiile de inscriere ca observator sunt: varsta minima de 18 ani, neapartenenta la niciun partid sau formatiune politica, precum si neutralitatea politica in sensul abtinerii de la exprimarea publica si vadita a oricaror optiuni politice. Mai multe detalii privind procesul de inscriere a observatorilor gasiti pe pagina www.alegericorecte.ro.

Deoarece acest proces de observare implica un buget de cheltuieli, cei care doresc sustinerea demersului, o pot face prin intermediul unei donatii in contul RO81BACX0000000595972000, deschis la Banca UniCredit Tiriac Bank, Sucursala Izvor.

Asigurarea unui referendum corect, in limitele legislatiei in vigoare, care sa nu depaseasca valorile si principiile morale de baza ale democratiei, se poate face prin implicarea noastra, a cetatenilor, fie direct ca observator sau donator, fie prin utilizarea instrumentelor disponibile pentru raportarea oricaror nereguli sau fraude.


Sursa: apd.ro