In Romania exista zeci de mii de copii in sistemul de protectie si, teoretic, potential adoptabili, insa in realitate extrem de putini sunt adoptati din cauza procedurii extrem de greoaie si de cronofage.
Conform ultimelor statistici, la data de 31 decembrie 2011 in Romania nu mai putin de 65.702 copii beneficiau de sistemul de protectie pentru copii in dificultate. Dintre acestia, 23.240 se aflau in centre de plasament, iar alti 23.433 de copii se aflau in ingrijirea temporara a asistentilor maternali. Doar in jur de 2.000 de copii erau plasati sub custodie in vederea adoptiei.
Astfel, in cursul anului 2011 doar 616 copii au fost plasati sub custodie in vederea adoptiei si doar 938 de copii au fost adoptati. Statisticile sunt similare celor din anii anteriori, in 2011 inregistrandu-se chiar o usoara scadere in raport cu 2010.
Aceste cifre dovedesc cata nevoie de schimbare si de imbunatatire exista in sistem, practic rata adoptiilor efective este de mai putin de 2% in raport cu numarul de copii din sistemul de protectie speciala.
La fiecare sase ore un bebelus este abandonat intr-o maternitate in Romania, insa in aceeasi Romanie multe dintre persoane isi vad expirand atestatul de familie apta sa adopte (acesta este valabil un an, dupa care trebuie reinnoit) fara sa li se prezinte in acest timp un singur copil adoptabil.
Legea Adoptiilor a fost schimbata de curand, in aprilie 2012, insa deocamdata efectele vizibile, concrete, se lasa asteptate.
Asociatia SOS Infertilitatea, care desfasoara campania de advocacy „Vrem sa putem adopta copii!”, sustine initiativa Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA) de a se declara ziua de 2 iunie ca Zi Nationala a Adoptiei.
Exista o enorma nevoie de constientizare a problemelor care exista in sistemul de asistenta sociala pentru copiii abandonati din Romania si in cel al adoptiilor, este nevoie de campanii care sa conduca la cresterea numarului anual de adoptii.
In acest sens, Asociatia SOS Infertilitatea isi propune ca prin actiunile pe care le desfasoara constant, dar si in jurul acestei viitoare Zile Nationale a Adoptiei:
- sa motiveze potentialii parinti adoptatori;
- sa sustina cresterea numarului de copii care sunt plasati sub tutela in vederea adoptiei;
- sa imbunatateasca nivelul public de constientizare si de sensibilizare pe subiectul adoptiei.
Ne dorim ca acei copii in mod evident abandonati de catre parintii biologici sa fie rapid declarati adoptabili si sa poata avea parte de afectiune si de echilibru intr-o familie care si-i doreste.
Asociatia SOS Infertilitatea desfasoara activitati de aparare a drepturilor colective si de sprijin pentru cuplurile hipofertile din Romania, in domeniul fertilitatii, al reproducerii umane asistate medical si al adoptiei. Pentru proiectele sale, Asociatia SOS Infertilitatea a primit numeroase premii, inclusiv la recenta Gala a Societatii Civile 2012.
Asociatia SOS Infertilitatea
Web www.vremsaadoptam.ro
E-mail contact@vremsaadoptam.ro