WWF anunta lansarea celei de-a cincea editii a programului educativ international Scoli europene pentru o planeta vie, organizat impreuna cu Fundatia ERSTE. Peste 2500 de elevi si 120 de profesori din 11 tari europene au raspuns, pana acum, initiativei WWF de a proteja natura si viitorul Europei.
Scoli europene pentru o planeta vie (European Schools for a Living Planet âESFALP) are la baza ideea ca scoala este pentru tineri un spatiu propice de dezvoltare a unei atitudini active pentru un trai in armonie cu natura. In afara materiilor clasice, scoala trebuie sa le transmita tinerilor elementele de baza pentru un simt civic dezvoltat, responsabilitate fata de mediu si fata de comunitatea in care traiesc.
Sustinut de Fundatia ERSTE, proiectul reuneste elevi de 12-16 ani si profesori din 11 tari din regiune: Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Moldova, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ucraina.
La evenimentul final de anul acesta, organizat la Moieciu de Sus, scolile participante au avut ocazia sa-si prezinte realizarile in cadrul unui bazar de proiecte, sa reflecteze asupra transformarilor pe care le-au simtit de-a lungul implicarii in program si sa petreaca intr-o atmosfera entuziasta. Printre cele patru echipe desemnate ca fiind bune practici si care vor merge in tabara din septembrie oferita ca premiu, se numara echipa scolii cu clasele I-VIII din satul Palanca, judetul Bacau, care a impresionat prin proiectul denumit âColoreaza in verde amprenta ecologica a mancarii tale!â. Pentru a promova un stil de alimentatie sustenabil, elevii in varsta de 12 ani coordonati de profesoara Andreea Juverdeanu au desfasurat activitati variate, incepand cu ateliere de gatit folosind energie regenerabila si constructia unei sere in gradina scolii, pana la prezentari pentru parinti despre agricultura durabila, hrana organica si amprenta de carbon.
Scolile si liceele din Romania sunt invitate sa se inscrie in editia 2012-2013 a programului, prin trimiterea, pana pe 15 septembrie, a unei scrisori de motivatie si a unui formular ce poate fi descarcat de pe blogul proiectului: http://schools.foralivingplanet.eu . Aplicatiile sunt asteptate la adresa cmurariu@wwfdcp.ro.
Pana la sfarsitul anului scolar viitor, elevii vor implementa proiecte dedicate conservarii naturii, abordand una dintre temele propuse de organizatori: âAmprenta ecologicaâ (consumul si efectele globale ale consumului), âDunareaâ (linia vietii Europei) si âCetatenie activaâ (Fii activ si motiveaza-i pe ceilalti), urmand ca cele mai bune proiecte sa fie premiate cu o tabara.
In intervalul 22-27 octombrie 2012, profesorii si elevii selectati pentru competitie vor participa la Academia WWF&ERSTE, ce va avea loc in Austria in Parcul National Neusiedlersee si va oferi o instruire care le va fi utila in implementarea proiectului. In iunie 2013, castigatorii vor fi selectati in cadrul evenimentului final in Romania, iar tabara pentru castigatori va fi organizata intr-un parc national din Romania, in septembrie 2013.
###
Despre WWF
Infiintata in anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizatii internationale care deruleaza proiecte pentru conservarea naturii, in peste 100 de tari. Misiunea WWF la nivel global este sa opreasca degradarea mediului inconjurator si sa construiasca un viitor in care oamenii traiesc in armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.
Despre Fundatia ERSTE
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din âErste oesterreichische Spar-Casseâ, prima Banca de Economii Austriaca. In prezent, Fundatia ERSTE detine 25,3% din capitalul social al Grupului Erste. Fundatia investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Austria si Europa Centrala si de Sud- Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a 3 programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa.
Pentru mai multe informatii contactati :
Catalina Murariu, Coordonator Educatie pentru Dezvoltare Durabila WWF, email: cmurariu@wwfdcp.ro, tel: 0730 098 104