Ultima zi in care organizatiile neguvernamentale, grupurile de initiativa si persoanele fizice pot inscrie proiecte in competitia Galei Societatii Civile 2010 este 22 martie 2010. Inscrierile se realizeaza online, prin crearea unui cont pe site-ul www.galasocietatiicivile.ro, urmand pasii din Ghidul de inscriere.

Sfaturi utile pentru inscrierea unui proiect in competitia Galei Societatii Civile
Informatiile furnizate mai jos va sunt utile daca va aflati in etapa in care, dupa ce ati citit Regulamentul competitiei, va numarati printre posibilii concurenti eligibili. Va recomandam ca inainte de a incepe sa completati formularul sa cititi Ghidul de inscriere. Cu siguranta, acesta va va oferi cateva sfaturi tehnice care sa va conduca la butonul de "finalizare" al proiectului pe care il inscrieti.

Din Ghidul de inscriere veti afla ca formularul de inscriere in competitia Galei Societatii Civile este construit din 8 pasi, mai mult de jumatate din formular continand campuri care trebuie completate cu date concrete despre proiect, care sa ilustreze cat mai bine legatura dintre nevoile identificate, obiectivele propuse, activitatile din cadrul proiectului, resursele consumate si rezultatele obtinute, astfel incat, dupa completarea formularului, proiectul sa aiba o anumita coerenta. Tocmai la aceste campuri sunt impuse anumite limite care va vor obliga sa va restrangeti raspunsul la un anumit numar de caractere.
Limitele de caractere au menirea de a ajuta competitorii sa isi restranga ideile la cele principale, la cele care redau ceea ce este esential si important dintr-un proiect, ajutandu-i sa nu se piarda in detalii mai putin semnificative. In plus, prin impunerea acestor limite de caracatere, in completarea campurilor, participantii au sanse egale odata intrati in  competitie. De aceea, va recomandam ca in completarea acestor campuri:
  • Sa fiti cat mai clari
  • Sa fiti concisi si la obiect
Criteriile de jurizare ar trebui sa joace un rol important in abordarea pe care o folositi pentru a expune proiectul prin completarea formularului de inscriere. Aplicabile pentru orice evaluare de proiect social, fiecare criteriu are semnificatia si necesitatea lui in acest demers, fiind criterii general valabile pentru orice evaluare de proiecte sau de programe de orice fel.

Astfel, ar trebui sa existe o stransa legatura intre modul in care completati formularul de inscriere si criteriile de jurizare, pentru ca membrii juriului, atunci cand evalueaza un proiect, acorda cate o nota fiecarui criteriu, functie de masura in care proiectul indeplineste sau nu criteriul respectiv. De exemplu, pentru ca un participant sa obtina nota maxima cand i se noteaza "relevanta proiectului" ar trebui sa tina cont de faptul ca gradul maxim de relevanta este atins atunci cand obiectivele pe care si le-a propus respectivul proiect sa corespunda intru totul nevoilor identificate in comunitate sau in cadrul grupului tinta. Acelasi lucru se intampla si cand vorbim de eficacitatea unui proiect. Pentru a fi punctat acest criteriu, trebuie sa scrieti rezultatele proiectului intr-o forma care sa corespunda cu obiectivele pe care le-ati expus mai sus, in asa fel incat sa arate ca obiectivele propuse au fost concretizate prin rezultate.

De asemenea, pentru a nota eficienta unui proiect vor fi evaluate rezultatele obtinute in functie de toate resursele consumate in cadrul proiectului (bani, resurse materiale, cat si resurse umane - voluntari - si de timp) si daca acestea se justifica. Este importanta redarea indicatorilor in cadrul rezultatelor proiectului, punand accent pe expunerea celor calitativi/ de impact si de eficienta.
Pentru a ilustra cat mai bine impactul este important sa expuneti cat mai clar care au fost efectele pozitive produse de proiect, si de ce nu si cele negative, schimbarile intentionate si cele neintentionate observate si masurate in comunitate sau in randul beneficiarilor, mentionand daca proiectul si-a indeplinit sau nu obiectivele propuse. Prin ilustrarea impactului aratati de fapt schimbarile aduse de proiect in comunitate. Alte doua criterii notate de membrii juriului sunt durabilitatea si originalitatea proiectului.

Proiectele premiate la editia anterioara a Galei Societatii Civile sunt:

Categoria A
Sectiunea A.1 Educatie si cercetare

Material Auxiliar de Istorie a Minoritatilor Nationale din Romania - Centru Regional PER Pentru Europa Centrala, de Est si de Sud-Est

Sectiunea A.2 Arta si cultura
Festivalul PLAI - Asociatia Culturala Sunet Ambianta Timisoara

Categoria B
Sectiunea B.1 Apararea drepturilor individuale/ colective

Justitie terapeutica pentru consumatorii de droguri - Liga Apararii Drepturilor Omului, filiala Satu Mare

Sectiunea B.2 Comportament civic si participare publica
O sansa pentru viata - Asociatia REACT

Categoria C
Sectiunea C.1 Sanatate

Centrul de Ingrijiri Paliative "Sfanta Irina" - Fundatia Sfanta Irina

Sectiunea C.2 Servicii sociale pentru categorii defavorizate
Servicii de suport pentru apartinatorii bolnavilor incurabil - Hospice Casa Sperantei

Categoria D
Sectiunea D.1 Protectia mediului

Campania "Stop vanatorii in parcurile nationale" - Asociatia Kogayon

Sectiunea D.2 Dezvoltare economica si sociala
Orizonturi Deschise - Fundatia Dinu Patriciu