Dupa ce copiii pe care ii sprijinim prin proiectele noastre s-au intors din tabere, a venit randul tinerilor sa se bucure de momente de neuitat.

Astfel, in cadrul Proiectului “Povestea mea ma ajuta”, derulat de Fundatia “Inima de Copil” finantat prin Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.03.03 - Integrarea in societate a tinerilor apartinand minoritatilor si grupurilor dezavantajate - AB 28, s-a desfasurat Tabara “Aventura pentru viata”. Locatia apartine Fundatiei Noi Orizonturi. Pentru o saptamana, in perioada 18-23 iulie, masivul Straja din localitatea Lupeni, judetul Hunedoara, a devenit loc de aventura pentru viata si loc de invatare pentru 15 tineri proveniti din doua centre de plasament din Galati si tineri cu boli cronice.

Tabara a avut ca scop dezvoltarea abilitatilor tinerilor participanti, schimbarea atitudinilor, consolidarea valorilor precum solidaritatea, campasiunea si cresterea increderea in sine si in cei din jur. Metoda utilizata a fost “invatarea prin experienta”, o metoda ce foloseste... aventura si activitati specifice: alpinism, curs de franghii joase si inalte, trasee montane, orientarea cu busola, cursuri de ecologie si protectia mediului, actiuni in folosul comunitatii, jocuri de cunostere si incredere. Toate activitatile desfasurate in cadrul taberei au provocat tinerii sa deprinda valori si abilitati absolut necesare in viata: infrangerea pesimismului si neincrederii in fortele proprii, cresterea dorintei de a-si asuma riscuri, stabilirea unor obiective realiste, abilitati de comunicare si incredere, de lucru in echipa, de rezolvare a conflictelor, dezvoltarea capacitatii de a formula si primi critici constructive, respect si asumarea responsabilitatii, compasiune si implicarea in procesul de dezvoltare a comunitatii.

Programul a fost moderat de persoane instruite din cadrul Fundatiei Noi Orizonturi, iar echipamentele folosite sunt omologate, in asa fel incat pe toata perioada taberei tinerii au fost in siguranta.

Dupa fiecare activitate, la sfarsitul zilei “de lucru”, participantii fiecarui grup au avut posibilitatea sa vorbeasca despre experientele traite in ziua respectiva, pentru a consolida valorile invatate. Astfel ca tinerii au putut impartasi felul in care activitatile bazate pe incredere, munca in echipa, responsabilitate, campasiune si onestitate sunt benefice pentru viata lor si pentru societate in general.

In ultima zi toti participantii au facut un angajament prin care isi ofereau participarea la o imbunatatire continua a societatii prin: respectarea oamenilor, naturii si a lucrurilor inconjuratoare, prin asumarea responsabilitatii pentru fiecare fapta, prin implicare pentru a deveni persoane mai bune, prin cinste si onestitate si, mai ales, prin a respecta “regula de aur”: “Poarta-te cu ceilalti asa cum ai dori sa se poarte si ei cu tine!”

Iata si cateva impresii ale tinerilor participanti:

“Am invatat sa am mai multa incredere in mine, sa-mi depasesc teama, sa cer un sfat atunci cand am nevoie si mai ales, am invatat ca pot sa reusesc atunci cand lucrez in echipa si sunt incurajat.” A.B.

“Am invatat sa relationez cu persoane cu care nu obisnuiam sa vorbesc, am invatat ca desi nu prea ne agream intre noi, am reusit sa trecem peste toate acestea, sa fim alaturi, sa ne ajutam, sa ne incurajam sa fim o echipa. Nu m-am gandit niciodata ca voi reusi sa trec peste atatea obstacole, dar sustinerea colegilor a insemnat foarte mult.” N.S.

“Am invatat sa fiu mai buna, mai ingaduitoare, mai rabdatoare, sa-i ascult mai mult pe ceilalti.”  A.S.

“Am invatat ca pot sa-mi traiesc viata frumos, la maxim, si sa ma bucur de toate, fara lucruri care sa ma duca in “vis”, am invatat ca nu mai trebuia sa fiu atat de nepasatoare si de neinteresata, sa nu mai fac glume care sa-i doara pe ceilalti. Am invatat sa fiu mai respectuoasa cu toti, oricat de mult rau mi-ar face, am invatat ca pot fi o persoana mai buna.” L.D.

“Pentru noi, aceasta tabara a fost o lectie de viata. Desi la inceput ne-a fost greu sa comunicam, sa avem incredere in noi si in ceilalti, sa lucram in echipa, am invatat in aceasta saptamana ca toate acestea sunt posibile. Am reusit sa fim o echipa si sa trecem cu brio prin toate provocarile.”

Acestea au fost concluziile intregului grup, iar ceea ce ne dorim pentru tinerii nostri este sa nu uite cele invatate aici din experientele proprii si sa aiba puterea sa schimbe lucrurile pe care si le doresc mai bune in vietile lor.  

Anca-Aurora Chiosea

Responsabil comunicare – Fundatia Inima de Copil

www.inimadecopil.ro