Asociatia CRIES in parteneriat cu asociatiile REPER21, Serviciul APEL, Activi pentru Viitor, Casa Ioana, Fundatia Chance for Life si Fundatia Parada lanseaza proiectul pilot Cadouri solidare pentru cetatenii din sectorul 1 desfasurat sub dezideratul „Sa facem din sectorul 1 Bucuresti un spatiu al coresponsabilitatii sociale”. Initiativa vizeaza dezvoltarea unor legaturi de solidaritate sociala intre locuitorii sectorului 1, stimulata de proximitatea geografica si de o cunoastere mai buna a provocarilor sociale cu care se confrunta concitadinii nostri.

Prin acest demers dorim sa ii incurajam pe bucuresteni sa se solidarizeze cu persoanele care se confrunta cu probleme financiare grave si care nu reusesc sa isi asigure nevoi de baza, la nivel personal si familial. Ce putem face pentru ceilalti? speram sa fie o intrebare pe care sa si-o puna cât mai multi dintre noi. Propunem pentru inceput sa ne gândim la anumite lucruri de stricta necesitate, obiecte utile, produse (precum haine,imbracaminte sau carti) pe care le-am putea oferi persoanelor care se confrunta cu probleme financiare grave, a caror viata este foarte afectata de diminuarea extrema a accesului la resurse.(Mihaela Vetan, presedinta asociatiei CRIES, Centrul de resurse pentru initiative etice si soldiare)

Astfel, va invitam sa aduceti aceste lucruri sambata, 30 martie 2013, intre orele 10.00-14.00, la sediul asociatiei REPER21, strada Clucerului 49A. Pentru evenimentul de lansare s-a dezvoltat un parteneriat de colaborare cu trei organizatii neguvernamentale (Casa Ioana, Fundatia Parada, Serviciu APEL) care lucreaza cu persoane in dificultate si care au realizat un necesar al nevoilor ce pot fi acoperite prin contributia cetatenilor din sectorul 1 Bucuresti. Aceste informatii pot fi consultate online aici.

Daca ajungeti pe 30 martie, echipa de organizare va rezerva si alte suprize, propunandu-va sa participati la un atelier de reciclare creativa, sustinut de organizatia partenera Chance for Life. Daca doriti sa confectionati pentru beneficiarii demersului sau pentru prieteni diverse obiecte utile (precum cutii) sau accesorii (bratari si lantisoare), va invitam sa aduceti reviste si ziare vechi.

Cadouri solidare pentru cetatenii din sectorul 1 isi propune sa fie un demers sustenabil si consistent, capabil sa contribuie la bunastarea cetatenilor din acest sector din Bucuresti. De aceea, vom organiza lunar, in ultima sambata a fiecarei luni, intre orele 10.00-14.00 pe strada Clucerului 49A, campanii de colectare de cadouri solidare pentru beneficiari a caror lista speram sa o dezvoltam continuu, cu sprijinul dumneavoastra.

"Prin acest demers, dorim sa punem in evidenta faptul ca o serie de nevoi sociale pot fi rezolvate printr-o implicare mai mare a comunitatii locale si o co- responsabilizare (de tipul Ce as face eu, daca ai face si tu...). Totodata, actiunea aduce in prim plan importanta solidarizarii cu persoanele in situatii de risc sau afectate extrem de criza economica. Acest demers pilot are ca trasatura principala dimenisunea de voluntariat si cea de punere in comun a unor resurse (timp, resurse materiale si imateriale) existente la nivelul sectorului 1, pentru a contribui la rezolvarea partiala a unei situatii critice"ne-a declarat Ana Paladus, responsabil local al proiectului.

Demersul Cadouri solidare este dezvoltat in cadrul proiectului Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active, proiect care a facilitat consultarea cetatenilor din sectorul 1 cu privire la bunastarea sociala. In exprimarea criterilor de bunastare pentru sectorul 1 Bucuresti au fost implicati 271 de cetateni din 21 de grupuri omogene diferite. Indicatorul care a colectat cele mai multe raspunsuri este indicatorul putere de cumparare/acces la finante, sub acesta fiind exprimate mai multe nevoi pe care concitadinii nostri nu reusesc sa le mai satisfaca din lipsa de resurse financiare, respectiv: alimentatie, imbracaminte, medicatie (tratamente medicale), dar  si petrecerea timpului liber.

Mai multe informatii despre demersul Cadouri solidare pentru cetatenii din sectorul 1 Bucuresti  pot fi obtinute de la Ana Paladus, responsabil local al proiectului, ana.paladus@reper21.ro, telefon: 0745.300.499.


***
Proiectul Rolul dialogului social in dezvoltarea incluziunii sociale active
este implementat de catre Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare in parteneriat cu Platforma Europeana IRIS si asociatiile Institutul Intercultural Timisoara, Serviciul APEL si REPER 21. Proiectul se desfasoara in 8 orase mari din România cu sprijinul a 8 Grupuri Locale de Actiune (http://dialogsocial.cries.ro/prezentare-retea/).

Obiectivul principal al proiectului se refera la implicarea cetatenilor in definirea participativa a bunastarii sociale si initierea unor demersuri pilot, bazate pe coresponsabilitate sociala. Proiectul se desfasoara in perioada 2010-2013 si este co-finantat prin Programul Operational pentru Dezvoltarea Resurselor Umane. Mai multe informatii despre proiect pot fi obtinute la www.dialogsocial.cries.ro.