Printre superbele filme istorice despre Primul Razboi Mondial sau despre revolutiile din anul 1989, se vor integra si cele cinci clipuri activiste despre obiceiurile absurde de consum care marcheaza societatea contemporana.
Invitam astfel publicul iubitor de filme documentare istorice si de fictiune intr-un maraton cinematografic de peste 70 de ore, carora li se vor adauga 7 minute de clipuri neconventionale care militeaza pentru o societate mai conectata la un stil de viata alternativ. Mai multe despre campania Consumix puteti afla pe pagina Facebook Creionetica.
Festivalul se afla la editia a VI-a si este unicul eveniment cu acest profil in sud-estul Europei.
La editia din 2014, dezbaterile si proiectiile festivalului graviteaza in jurul urmatoarelor subiecte:
- Marele Razboi (de la sfaramarea marilor imperii transnationale si formarea sau refacerea multor state nationale independente, pana la marile schimbari tehnologice, sociale, culturale sau politice, Primul Razboi Mondial este un moment in care civilizatia umana s-a aflat la o mare rascruce);
- 1989, a fost sau n-a fost? (au trecut 25 de ani si evenimentele din anul 1989 sunt inca prezente in memoria noastra si ne influenteaza vietile fie ca vorbim de caderea Zidului Berlinului, revolutiile din Europa de Sud-Est sau Piata Tiananmen);
- Los Angeles 1984 (o decizie politica ce a sfidat boicotul URSS si a tarilor din fostul bloc socialist s-a concretizat in cea mai mare performanta a sportului romanesc);
- cele mai interesante productii cinematografice cu tematica istorica – atat noi cat si clasice: “Closer to the Moon” ultima productie a lui Nae Caranfil, “Ultima reduta”, regizat de Nicholas Dimancescu, “In spatele cortinei” de Bogdan Mustata si “Premier Noël dans les tranchées”, in regia lui Michael Gaumnitz, „Une promesse”, cel mai recent film al regizorului francez Patrice Leconte, exceptionalul “La grande illusion” a lui Jean Renoir, drama “La France” semnata de Serge Bozon, “Die Männer der Emden”, regizat de Berengar Pfahl si “Walesa: Man of Hope”, in regia lui Andrzej Wajda.
In fiecare seara vom fi incantati sonor de concerte inedite, unele in premiera, de performance-uri live sustinute de catre trupe si artisti eclectici: Byron, Fanfara Armatei Libaneze, Ozana Barabancea, Foley’Ala, Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, Celelalte Cuvinte, Junetrip si The Flamenco Thief (UK).
Rasnovul se identifica cu istoria cinematografiei romanesti, aici fiind locul in care s-au filmat o mare parte din filmele cu tema istorica ale cinematografiei romanesti. Acest festival de film contribuie an de an la impunerea orasului Rasnov drept capitala a filmului istoric in Romania. Festivalul include proiectii de filme si documentare inedite, dezbateri cu istorici si martori ai evenimentelor istorice, discutii cu actori si regizori, prezentari de carte, concerte si expozitii.
Mai multe detalii sunt disponibile la www.ffir.ro si la www.facebook.com/filmistoricrasnov.
Despre Creionetica aflati mai multe pe site-ul www.creionetica.ro.