In perioada februarie â aprilie 2013, peste 1.200 de tineri din cele 6 orase in care s-a oprit caravana Guerilla Verde - Bacau, Ploiesti, Iasi, Focsani, Buzau si Bucuresti - au avut acces liber la proiectiile de film cu mesaj ecologic in schimbul unei doze de aluminiu si/sau a unei baterii, aduse pentru reciclare.
O surpriza placuta a acestei editii a fost numarul mare de scoli, 21 de institutii de invatamant, care au dorit sa implementeze programele de colectare selectiva a bateriilor si a dozelor de aluminiu. Tot in aceasta perioada, alte 25 de unitati de invatamant, majoritatea din mediul rural, au dorit sa se implice in mod activ, prin implementarea programului de colectare selectiva, chiar daca nu au putut fi incluse in traseul caravanei.
O surpriza placuta a acestei editii a fost numarul mare de scoli, 21 de institutii de invatamant, care au dorit sa implementeze programele de colectare selectiva a bateriilor si a dozelor de aluminiu. Tot in aceasta perioada, alte 25 de unitati de invatamant, majoritatea din mediul rural, au dorit sa se implice in mod activ, prin implementarea programului de colectare selectiva, chiar daca nu au putut fi incluse in traseul caravanei.
Cea de-a opta editie a caravanei de film cu mesaj ecologic Guerilla Verde si-a incheiat pe 5 aprilie 2013 traseul in tara printr-o proiectie la sediul central al Bibliotecii Metropolitane din Bucuresti. Alaturi de tinerii din alte cinci orase - Bacau, Ploiesti, Iasi, Focsani si Buzau - elevi din scoli gimnaziale si licee, dar si copiii din gradinite au aflat - unii pentru prima oara - de ce trebuie sa colectam selectiv si sa reciclam. Pentru cei 1.200 de participanti intrarea a fost libera in schimbul unei doze de aluminiu si/ sau a unei baterii, pentru reciclare.
Editia actuala a fost de departe cea mai importanta din punct de vedere al participarii unitatilor de invatamant si a numarului de solicitari venite mai ales din mediul rural: peste 25 scoli s-au alaturat din proprie initiativa celor 21 deja participante oficial in cadrul proiectului, exprimandu-si dorinta de a implementa programele de colectare selectiva. Organizatorii caravanei Guerilla Verde au trimis toate materialele necesare pentru a-si putea desfasura activitatea de informare a elevilor iar partenerii proiectului au trimis cutiile de colectare selectiva catre institutiile de invatamant. Este o dovada a faptului ca nevoia de a colecta selectiv a inceput sa se extinda din mediul urban la cel rural, unde, nu demult, acest tip de comportament ecologic nu avea un ecou semnificativ in randul oamenilor.
Pentru ca fiecare editie a adus in discutie teme ecologice urgente, obiectivul acestei editii a fost implementarea programului de colectare selectiva a bateriilor cu ajutorul Asociatiilor ECOTIC si ECOTIC BAT si a dozelor de aluminiu, prin campania EveryCanCounts, derulata in Romania de Asociatia Non-Profit Alucro.
Autoritatile locale si-au aratat sprijinul fata de initiativa Guerilla Verde prin implementarea acestor programe in cadrul institutiilor proprii, cu scopul de a oferi exemplu demn de urmat.
âScolile din toata tara descopera posibilitatea de a implementa aceste programe de colectare selectiva pentru orice tip de deseu. Prin organizarea acestor evenimente, venim in sprijinul lor prin oferirea unui continut informational care sa argumenteze nevoia reciclarii, fie ca este vorba de filme, concursuri cu premii sau chiar cutii de colectare.âdeclara Nicoleta Talpes din partea organizatorilor caravanei educationale Guerilla Verde.
âImplicarea entuziasta a elevilor si profesorilor in aceasta campanie de informare privind importanta colectarii selective a deseurilor ne determina sa extindem proiectele de constientizare in randul institutiilor de invatamant in viitorul apropiat si in alte zone ale tarii pentru crearea unei atitudini pro-active si prietenoase fata de mediul inconjurator.â, a precizat Valentin Negoita, Presedinte ECOTIC.
"O viata implinita inseamna un drum personalizat si un destin in care sa crezi , iar EveryCanCounts Romania crede cu putere in partenerii pe care i-a descoperit atat la nivel individual, in elevii si profesorii care au participat la campanile, cat si in cei de la nivel institutional. De 3 ani desfasuram aceasta campanie in intreaga tara si in fiecare an ni se alatura tot mai multe scoli. Am inceput cu 10 si acum avem peste 200. Rezultatele actiunilor noastre? Adultul de maine va fi mai responsabil cu tot ceea ce il inconjoara, cu resursele naturale si cu materialele reciclabile.âa subliniat directorul general al Alucro , Adina Magsi .
O contributie foarte importanta la raspandirea mesajului a avut-o si prezenta la proiectii a ONG-urilor si a asociatiilor ecologiste, care au dorit sa se implice in aceasta actiune. Alaturi de organizatorii si partenerii proiectului au fost prezenti in cele 6 orase reprezentantii ONG-urilor de mediu locale: Centrul Regional de Ecologie Natura Bacau, Asociatia Veniti cu Noi, Asociatia Profesorilor de Biologie Ecoterra, Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Focul Viu, Asociatia Pro Green Terra, Asociatia Mai Bine si Asociatia Mai Mult Verde. Acestia au accentuat mesajul general al caravanei â colectarea selectiva si reciclarea bateriilor si a dozelor de aluminiu. Organizatorii multumesc tuturor pentru participare si ii asteptam si la editiile viitoare.
Toate activitatile desfasurate in cadul proiectului au vizat atat latura informativ-educativa cit si componenta practica, aceea de colectare selectiva a dozelor de aluminiu si a bateriilor in containerele puse la dispozitie de Asociatia ECOTIC si ECOTIC BAT si Asociatia Non-Profit Alucro, prin campania EveryCanCounts.
Programul proiectiilor si imagini din timpul caravanei sunt disponibile pe site-ul www.guerillaverde.ro.
Contact presa: contact@guerillaverde.ro
Fotografii de la evenimentele locale pot fi gasite pe contul de Facebook.