Hope and Homes for Children Romania (HHC Romania) publica rezultatele unei radiografii minutioase a vietii copiilor in centrele de plasament si a felului in care sunt organizate Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din toata tara. Raportul prezinta o evaluare complexa a intregului sistem de protectie a copilului din Romania si se incheie cu o serie de concluzii si recomandari legislative, strategice pentru finalizarea procesului de inchidere a centrelor de plasament de tip vechi si dezvoltarea unei infrastructuri cat mai apropiate de mediul familial.
Bucuresti, 4 aprilie, ora 16:30, la J.W.Marriott Grand Hotel (Calea 13 septembrie, Nr. 90), sala ORADEA, are loc conferinta de presa pentru lansarea Auditului Serviciilor Sociale pentru Copii din Romania.
Raportul arata care sunt conditiile in care traiesc acesti copii, ce lipsuri si ce nevoi au, cati copii cu varsta de scolarizare frecventeaza o forma de invatamant, cati sunt vizitati de parinti, cati au frati in alte centre de plasament.
In cele 45 de DGASPC-uri auditate, din totalul celor 57.480 de copii aflati in ingrijirea statului in servicii rezidentiale sau servicii de tip familial, 8.721 de copii mai traiesc inca in cele 159 de centre de plasament auditate, centre ce pot fi inchise pentru a finaliza reforma si pentru a trece definitiv catre un sistem de protectie a copilului cat mai apropiat de mediul familial. Majoritatea copiilor aflati in grija Statului traiesc deja in medii cat mai apropiate de o familie: 19.004 de copii se afla in asistenta maternala, 7.029 de copii traiesc in case si apartamente de tip familial si 21.033 de copii se afla in plasament la rude si alte familii / persoane.
Braila, Giurgiu si Teleorman sunt singurele judete din tara in care nu mai exista centre de plasament de tip vechi, iar copiii aflati sub protectia statului traiesc in medii cat mai apropiate de o familie. La polul opus se gaseste judetul Iasi, cu 12 centre de plasament de tip vechi.
Auditul a fost realizat in perioada iulie-septembrie 2011, in urma unui parteneriat dintre HHC Romania si organizatia britanica ARK (Absolute Return for Kids), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, prin compartimenul Inaltului Reprezentant pentru Protectia si Ingrijirea Copilului. Facilitarea colaborarii cu DGASPC-urile a fost realizata de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale prin Directia Generala Protectia Copilului.
Echipa de colectare a datelor a fost formata din 7 asistenti sociali, 4 psihologi, 7 profesori si 2 economisti. Datele au fost colectate pe baza a trei chestionare: unul adresat directorilor DGASPC, unul sefilor de centre de plasament si unul adresat direct copiilor.
Auditorii au scanat 45 de Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) din tara si au evaluat la fata locului 159 de centre de plasament, unde au intervievat toti sefii de centre de plasament, dar si personal care se ocupa de ingrijirea directa a copiilor.
In evaluarea sistemului serviciilor sociale au fost implicati si copiii. Astfel, cele 198 de interviuri cu copii si tineri din centrele de plasament au scos la iveala detalii relevante despre viata lor cotidiana.
Acelasi audit scoate la iveala nu numai nevoile si lipsurile copiilor, dar si pe ale celor care se ocupa direct de ingrijirea lor, care au avut acum ocazia sa faca sugestii de imbunatatire a sistemului, iar acestea au fost consemnate. La nivel de DGASPC, exista in acest moment 13.659 de posturi vacante.
Auditul Serviciilor Sociale pentru Copii din Romania va sta la baza elaborarii unui Plan Strategic National pentru inchiderea centrelor de plasament de tip vechi din Romania pana in 2020, acesta fiind obiectivul principal al HHC Romania.
***
DESPRE HOPE AND HOMES FOR CHILDREN ROMANIA
HHC Romania este una dintre principalele organizatii nonguvernamentale, recunoscute la nivel international, care lupta alaturi de institutiile statului pentru reformarea sistemului de protectie sociala a copilului, prin programe nationale de prevenire a separarii copilului de familie, prin transformarea legislatiei din Romania si a infrastructurii de servicii, prin reintegrarea copiilor in familiile lor naturale, printr-un amplu program de cursuri de formare a personalului din sistem.
Misiunea HHC Romania este eradicarea tuturor institutiilor de tip vechi din domeniul protectiei copilului din Romania pana in 2020.
De 12 ani, HHC Romania inchide institutii de tip vechi din sistemul de protectie a copilului din Romania si ofera fiecarui copil o viata de familie. Anul acesta, HHC Romania implineste mai mult decat 12 ani de reforma a sistemului de protectie a copilului din Romania, cu 46 de institutii de tip vechi inchise, 4.602 de copii salvati din aceste institutii, 7.520 de copii ramasi in familie datorita programelor de prevenire. Si numarul lor creste chiar in acest moment.
Contact:
HHC Romania
office@hhc.ro
Tel.: +40 740 084 322
Mai multe detalii despre HHC Romania:
www.hhc.ro
www.facebook.com/hhcromania
www.stefandarabus.ro