De anul acesta Romania, in data de 2 iunie, marcheaza in mod oficial Ziua Nationala pentru Adoptie. Dincolo de festivismul obisnuit zilelor nationale, prin aceasta zi se doreste aducerea subiectului adoptiei in prim-plan la o data fixa, in agenda publica a oficialitatilor din domeniu in perspectiva dezvoltarii sistemului de adoptie in Romania si salvarea copiilor parasiti, uitati in sistem. 
 
Acest lucru presupune o legislatie adaptata nevoilor actuale, dar si constientizarea importantei adoptiei in Romania. 
 
Asociatia Ador Copiii si Fundatia Mereu Aproape au demarat Campania "Infernul Copiilor Uitati", o campanie de promovare a adoptiei, dar si de responsabilizare a autoritatilor, in privinta destinului copiilor din sistemul de protectie speciala sustinuta de Carmen Avram. 
 
CARTA strategiei si a politicilor pentru dezvoltarea si modernizarea sistemului de protectie speciala si a sistemului de adoptii din ROMANIA, intocmita de Asociatia Ador Copiii si de Fundatia Mereu Aproape a fost prezentata reprezentantilor Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerului Justitiei, al Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului si Adoptie, al Directiei Generale pentru Protectia Copilului, al Avocatului Poporului si de senatorul Gabriela Firea. (documentul semnat, aici). La dezbatere au participat si reprezentantii Fundatiei SERA, ai FONPC si membri ai Comisiei de Munca din Camera Deputatilor. 
 
Astfel, in data de 11 Iunie, la Palatul Parlamentului a fost semnata aceasta Carta prin care autoritatile inteleg si sunt de acord ca Romania trebuie sa acorde prioritate tuturor copiilor si in special celor care au nevoie de suport pentru a deveni cetateni responsabili. 
 
Pentru prima data, institutiile responsabile de viitorul copiilor institutionalizati au acceptat sa-si uneasca fortele si sa isi asocieze atat cunostintele, cat si bunele intentii pentru a ameliora sistemul in care sunt integrati copiii care nu se pot bucura, sau nu beneficiaza, de o familie. 
 
Semnatarii Cartei sunt de acord ca masurile pe care se angajeaza sa le ia vor imbunatati atat situatia copiilor abandonati cat si a Romaniei ca stat European. (Carta integrala, aici). Primul grup de lucru pentru aplicarea Cartei este organizat luni, 30 iunie la sediul Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului si Adoptie.
 
 
*Cu doi angajati si peste 52 de voluntari asociatia Ador Copiii este Autorizata (prima din patru organizatii autorizate la nivel national) de catre autoritatea guvernamentala din domeniu, respectiv ANPDCA sa desfasoare peste 10 servicii in domeniul adoptiei nationale; cu peste 23.000 de beneficiari potentiali adoptatori, asociatia este prezenta fizic in trei mari orase: Timisoara (sediul social), Bucuresti si Iasi. In ultimii doi ani Ador Copiii a contribuit la integrarea intr-o familie permanenta a peste 1.000 de copii, la cresterea numarului de adoptatori cu peste 1.000 si a investit peste 3.000.000 Ron in beneficiul copiilor parasiti (educatie, sanatate, nevoi primare).

Un rezultat de mare impact este si instituirea Zilei Nationale pentru Adoptiei in Romania, ca urmare a campaniei de lobby derulata de Asociatia Ador Copiii timp de doi ani, acasta campanie fiind premiata in cadrul Galei Societatii Civile editia 2014, cu premiul 1 la sectiunea Apararea drepturilor individuale/colective! Proiectele noastre sunt sustinute cu resurse mobilizate din comunitate, voluntariat, crowdfounding, friend&fundraising si parteneriate si datorita pasiunii, perseverentei, viziunii pe termen lung si a focusului intregii echipe centrat mereu pe copii parasiti  acestea au avut rezultate spectaculoase, recunoscute pe plan national si international pentru Impactul lor pe termen lung in viata beneficiarilor acestora.