Centrul National de Voluntariat Pro Vobis invita sa aplice pentru roluri de voluntari internationali ONG-isti cu experienta, insa si specialisti din alte domenii de interes, care doresc sa se alature efortului sutelor de profesionisti din lume care s-au oferit pentru a-si impartasi experienta cu colegi din organizatii din tari defavorizate din Africa sau Asia si a infaptui, impreuna, o schimbare in bine in lume. Plasamentele sunt oferite prin intermediul serviciului de voluntariat international VSO UK (Voluntary Service Overseas UK) - una dintre cele mai mari si reputate organizatii caritabile de dezvoltare internationala din lume care lucreaza cu voluntari.

Aveti oportunitatea sa lucrati ca voluntari pe perioade de 1-2 ani cu una dintre variatele organizatii cu care VSO colaboreaza in cele 34 de tari defavorizate din Africa si Asia in care deruleaza programe de dezvoltare. Acestea au nevoie de ajutor pentru a se dezvolta si pentru a-si putea mentine serviciile vitale pe care le ofera comunitatilor locale – programe sociale, educationale, programe in domeniul HIV-SIDA, dezvoltare comunitara, dezvoltare rurala, promovarea si apararea drepturilor omului, etc. VSO lucreaza in parteneriat cu aceste organizatii locale, pentru a indeplini obiectivele prioritare de dezvoltare identificate impreuna in regiune si recruteaza voluntari cu abilitati specifice conform nevoilor reale semnalate de acestea.

In momentul de fata organizatiile partenere ale VSO din Africa si Asia au nevoie urgenta de:

* Specialisti in atragerea de fonduri –profesionisti cu minim 2-3 ani de experienta in scrierea de proiecte, identificarea de finantatori, mobilizarea de resurse, coordonarea de initiative de fundraising si activitati generatoare de venituri. Puteti ajuta colegii din aceste organizatii sa isi dezvolte abilitatile de atragere de fonduri, pentru a-si dezvolta o baza financiara cat mai sustenabila pentru indeplinirea misiunii organizatiei. Posturile de voluntar disponibile sunt in tari precum Nigeria, Zambia, Namibia, Tanzania, Kenya Ghana, Ethiopia, Uganda, Kenya, Cameroon, etc.

* Coordonatori de programe de voluntariat sau de voluntari – VSO recruteaza coordonatori de voluntari pentru a dezvolta strategii pentru programe de voluntariat, pentru a pune bazele unor centre de voluntariat si a sprijini coordonatori locali in tari precum China, Mongolia, Africa de Sud, Mozambique, Zambia, Sierra Leone, etc.. Pentru a fi selectat este nevoie de minim 2 ani de experienta specifica in domeniu. 

* Specialisti in monitorizarea si evaluarea de programe (M&E) – studii superioare relevante si peste 2 ani de experienta in dezvoltarea de sisteme pentru monitorizarea si evaluarea de programe, planificare de proiecte, managementul informatiei, analiza de date si raportare. Exemple de tari in care sunt solicitati voluntari cu aceste calificari: India, Bangladesh, Pakistan, Zambia, etc.

* Specialisti in advocacy/campaigning/policy research - persoane cu minim 3 ani de experienta relevanta si de preferinta studii superioare in domeniul PR/ comunicare/drept. Posturile de voluntar in acest domeniu necesita experienta in dezvoltarea de campanii si strategii de advocacy, analiza de politici, campanii media, bune abilitati de documentare cat si de networking. Daca aveti experienta necesara puteti munci ca voluntar in tari precum Ghana, Uganda, Indonesia, Cambodia, India, Pakistan, Zambia, Namibia, Ethiopia, etc.

* Specialisti in cercetare sociala – studii superioare in stiinte sociale si minim 3 ani de experienta in cercetare sociala, policy research, networking, advocacy, monitorizare & evaluare (M&E). Exemple de tari in care sunt solicitati voluntari cu aceste calificari: Indonesia, India, Mongolia, Rwanda, etc. Puteti ajuta organizatii din aceste tari care lucreaza cu persoane afectate de HIV-SIDA, in domeniul dizabilitatii sau inegalitatii de sanse sa analizeze politicile existente, sa implementeze sisteme de M&E sau sa isi imbunatateasca abilitatile de documentare si raportare.

* Manageri/coordonatori de ONGuri – cu minim 3-6 ani de experienta in dezvoltare organizationala, managementul resurselor umane, managementul proiectelor, gestionarea bugetelor, scrierea de proiecte, asigurarea relatiei cu finantatorii s raportare, dezvoltarea si implementarea de politici si sisteme administrative, dezvoltarea de strategii de comunicare, etc. Daca ati pus bazele unui ONG sau coordonati activitatea unuia, abilitatile respective vor fi de mare folos in tari precum Bangladesh, Cameroon, Kenya, Sri Lanka, Nepal, Sierra Leone, Namibia, Zambia, etc.

* Specialisti in comunicare / marketing - persoane cu minim 5 ani de experienta relevanta si de preferinta studii superioare in comunicare/marketing/PR/jurnalism. Posturile de voluntar in acest domeniu necesita experienta in dezvoltarea de strategii de comunicare sau de marketing in cadrul unor organizatii, dezvoltarea de continut pentru pagini web, experienta de documentare si lucru cu baze de date. Daca aveti experienta necesara puteti sa va aduceti contributia la dezvoltare in tari precum India, Ghana, Uganda, Kenya, Cambodia, Gambia, Guyana, etc.

* VSO recruteaza voluntari si din alte domenii, precum sanatate, educatie, IT, management, agricultura si resurse naturale (detalii gasiti pe pagina web a proiectului).

VSO isi sprijina financiar si logistic voluntarii pe tot parcursul stagiului de voluntariat si ofera instruire prealabila in domeniul muncii de dezvoltare internationala. Nu se percep nici un fel de taxe pentru inscrierea in program. Selectia aplicantilor este riguroasa si consta intr-o serie de pasi de selectie care vizeaza atat experienta profesionala cat si trasaturi personale necesare traiului si muncii intr-o tara in curs de dezvoltare. Cunoasterea avansata a limbii engleze este obligatorie.

In fiecare an, sute de profesionisti din lumea intreaga isi ofera o provocare profesionala, personala si culturala participand la programe de voluntariat internationale. Ei se intorc acasa cu abilitati profesionale si de comunicare mult imbunatatite, experiente culturale de neuitat, prietenii noi si cu o cu totul noua perspectiva asupra vietii.

Mai multe detalii despre conditiile de selectie ale VSO, facilitati si procedura de aplicare gasiti pe www.voluntariat.ro/vso. Contact: international@provobis.ro tel. 0755-045101 sau 0264-412897.

CINE SUNTEM?

Voluntary Service Overseas - VSO UK (www.vso.org.uk) este o organizatie caritabila de dezvoltare internationala care actioneaza prin trimiterea de specialisti pentru a lucra ca voluntari in tari in curs de dezvoltare in cadrul unor organizatii partenere. In loc sa trimita mancare sau bani, VSO trimite persoane din diferite domenii profesionale care isi doresc sa aiba sansa de a-si aduce contributia in lupta contra saraciei si a inegalitatilor sociale. VSO are sediul central in Marea Britanie si are peste 50 de ani de experienta in trimiterea de voluntari internationali in tari in curs de dezvoltare, voluntarii fiind recrutati din diverse tari din lume, prin bazele de recrutare VSO. In prezent, VSO desfasoara munca de dezvoltare si trimite voluntari in 34 de tari defavorizate din Africa, Asia si Asia-Pacific. De-a lungul timpului au fost trimisi peste 35.000 de voluntari ca raspuns la solicitarile venite din partea guvernelor sau organizatiilor din regiunile de pe glob in care lucreaza. Munca de dezvoltare derulata de VSO este finantata prin Departamentul pentru Dezvoltare Internationala al Marii Britanii (DFID), cat si din alte surse private. Recrutarea de profesionisti voluntari din Romania se deruleaza prin intermediul Centrului National de Voluntariat Pro Vobis.

Pro Vobis - Centrul National de Voluntariat din Romania (www.provobis.ro si www.voluntariat.ro) este, incepand cu vara anului trecut, partenerul roman al VSO in recrutarea de voluntari din Romania. Pro Vobis este o organizatie non-profit si non-guvernamentala, care exista pentru a promova si dezvolta voluntariatul ca o resursa viabila si de neinlocuit in solutionarea problemelor cu care se confrunta societatea romaneasca. Pro Vobis are peste 10 ani de experienta in domeniul voluntariatului.